واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: قاره سياه و ايران
منابع زميني و بازار خوب آفريقا به عنوان يك هدف مهم اقتصادي بسياري از كشورها محسوب مي شود، و اين موضوع باعث شده كه خيلي از كشورهاي اروپايي و آمريكايي چشم به اين كشور بدوزند، بطوري كه كشورهاي غربي از جمله آمريكا، ايتاليا، اسپانيا، فرانسه و كانادا از جمله عمده ترين شركاي تجاري الجزاير به شمار مي روند.
در اين ميان "چين" يكي از كشورهاي آسيايي است كه توانسته بعد از مدت ها پاي خود را در اين كشور محكم كند.اين كشور توانست با سرمايه گذاري در آفريقا خود را آرام آرام وارد عرصه بين المللي شود
چين علاوه بر الجزاير در ديگر كشورهاي آفريقايي هم حضور پر رنگي داشت، به گونه اي كه بسياري از كشورهاي آفريقايي تازه استقلال يافته خود را مديون چيني ها ديده و از اين رو به سرعت تكنولوژي چيني را وارد كرده و نسبت به توسعه كشور خود بر مبناي كمك هاي اين كشور همت گماشتند.
شايد مهمترين دليلي كه اين كشورها را به سمت چين مي كشاند، عدم توسعه طلبي چين در اين قاره بود.
چين همانگونه كه گفته شد، نمونه موفق سرمايه گذاري در آفريقاست، امروزه بسياري از چرخ هاي اقتصاد آفريقا بر اساس كمك هاي فني و علمي چين مي چرخد و هزاران دانشجوي آفريقايي در دانشگاه هاي چيني مشغول تحصيل هستند.
چين علاوه بر الجزاير در ديگر كشورهاي آفريقايي هم حضور پر رنگي داشت، به گونه اي كه بسياري از كشورهاي آفريقايي تازه استقلال يافته خود را مديون چيني ها ديده و از اين رو به سرعت تكنولوژي چيني را وارد كرده و نسبت به توسعه كشور خود بر مبناي كمك هاي اين كشور همت گماشتند.
در مورد ديگر كشورهايي كه خواسته اند وارد آفريقا شوند، بايد از هندي ها نام برد، هندي ها كه از موسسان جنبش غيرمتعهدها به شمار مي روند، در طول دوران توسعه اقتصادي خود، به كشورهاي، آفريقايي نظر ويژه اي داشته، به خصوص آنكه بسياري از هندي هاي مهاجر هم در كشورهاي شرقي آفريقا و كشورهاي مستعمره انگليس زندگي مي كنند.
هندي ها با توجه به تعريف مباني استراتژيك براي خود، در آفريقا به دنبال منافع حياتي است و از اين رو به شدت حساب سود و زيان خود را كرده و در اين قاره با حساب و كتاب عمل مي كند.
همچنان كه گفته شد قاره آفريقا داراي ذخاير غني نفت و گاز و منابع معدني است و با توجه به نياز اين قاره به خدمات فني و مهندسي و تمايل كشورهاي آفريقايي براي گسترش ارتباط با ايران، گسترش ارتباط ايران با آفريقا بر اساس شناخت متقابل بسيار سازنده و در بخش اقتصادي مفيد خواهد بود.
الجزاير قبل از انقلاب و در دهه 70 ميلادي در حل اختلافات بين ايران و عراق نقش مهمي را ايفا كرد به نحوي كه با ميانجيگري «هواري بومدين» رئيس جمهور اين كشور عهدنامه 1975 الجزاير پا به عرصه وجود نهاد و به مناقشات چند ساله ايران و عراق پايان داد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران روابط تهران و الجزيره از وضعيت خوبي برخوردار بود و اين كشور براي دومين بار در حل بحران اشغال لانه جاسوسي آمريكا بين ايران و ايالات متحده نقش مهمي ايفا كرد كه با امضاي موافقتنامه الجزاير اين بحران نيز خاتمه يافت.
سردي روابط ادامه يافت تا اينكه با روي كار آمدن «عبدالعزيز بوتفليقه» به رياست جمهوري اين كشور رفته رفته يخ هاي روابط شروع به آب شدن و وي تمايل خود را براي بهبود روابط با جمهوري اسلامي ايران اعلام كرد.
در دوران پس از برقراري مجدد روابط سياسي، تلاش هايي براي شناسايي توانمندي ها و پتانسيل هاي موجود دو كشور به عمل آمده است تا بخش هاي مختلف اقتصادي و بازرگاني حضور فعالي در دو كشور داشته باشند.
اولين ديدار روساي جمهور دو كشور در حاشيه اجلاس هزاره سازمان ملل در شهريور 1379 و در نيويورك صورت پذيرفت و دو طرف با صدور بيانيه اي بر از سرگيري روابط سياسي در سطح سفير تاكيد كردند و در زمستان همان سال سفارتخانه هاي دو كشور بازگشايي شد.
پس از آن عبدالعزير بوتفليقه در سال 1382 به تهران سفر و سيد محمد خاتمي نيز يك سال بعد از الجزيره ديدن كرد ومرداد سال گذشته نيز دكتر محمود احمدي نژاد سفري به الجزاير داشت و امروز نيز تهران ميزبان بوتفليقه است.
با تو جه به روابط دو كشور چين و هند، ايران داراي ويژگي هايي است كه اين دو كشورهيچ كدام داراي آن نيستند و ايران مي تواند بر اساس آن سياست خود را در قاره آفريقا تعريف كند.
با توجه به سابقه دو كشور و ماهيت ضد امپرياليستي آنها، از مهمترين ابعاد روابط دو كشور ميتواند استمرار و گسترش روابط همه جانبه مشترك براي مقابله با زياده خواهيهاي غرب در قبال آنها باشد. مواضع حق طلبانه الجزاير در پرونده هستهاي ايران و نيز حمايت تهران از الجزاير در برابر تحركات خصمانه غرب و آمريكا كه به بحرانهاي امنيتي و سياسي در اين كشور منجر شده بود از نمونههاي اين روابط استراتژيك و راهبردي است.
الجزيره و تهران به دليل اشتراكات عمده به ويژه داشتن ديدگاه مشترك در مورد مسائل جهان اسلام و تحولات منطقه اي و بين المللي و از جمله همسويي مواضع در قبال ملت مظلوم فلسطين و محكوم كردن جنايات رژيم صهيونيستي، مي توانند نقش مهمي را در راستاي منافع جهان اسلام و مقابله با توطئه دشمنان ايفا كنند.
امروزه ايران در حال تبديل شدن به مركزيت و محوريت ژئوپلتيك جهان اسلام و مركزيت كشورهاي آسياي غربي است، و امروز شاهد شكل گيري مركزيت عمده آفريقا هستيم كه ايجاد ارتباط ميان دو كشور عضو آثار مثبت براي كشورهاي اسلامي و روابط دو جانبه ايران و الجزاير خواهد داشت.
ايران و الجزاير به دليل واقع شدن در دو قاره آسيا و آفريقا و موقعيت استراتژيك آنها به دليل قرار گرفتن در دو منطقه مهم خليج فارس و مديترانه از ظرفيت هاي بسيار بالايي براي ارتقاي مناسبات و ايفاي نقش كليدي در تحولات منطقه اي و بين المللي برخوردارند. همه آنها نيز داراي منابع غني و موقعيت مناسب راهبردي هستند و كشور ايران و الجزاير به دليل دارا بودن منابع نفت و گاز و عضويت در سازمان اوپك مي توانند و بايد در تحولات بازار جهاني انرژي تاثير بيشتري داشته باشند.
برگزاري نمايشگاه اختصاصي، مشاركت شركت هاي ايراني در نمايشگاه بين المللي الجزاير و برگزاري همايش اقتصادي، از جمله اقدامات به عمل آمده از سوي كشورمان در سال هاي گذشته است.اما با وجود اراده سران دو كشور، امضاي موافقتنامه هاي متعدد و امكانات ايران و الجزاير، ميزان روابط تجاري همچنان ناچيز مي باشد. در حال حاضر ميزان صادرات ايران به الجزاير بالغ بر ۲۳ ميليون دلار است.
تا كنون ۳ دور كميسيون مشترك اقتصادي، در سال ۸۲ ، ۸۳ و ۸۷ برگزار شده است. بيش از ۳۰موافقتنامه و يادداشت تفاهم همكاري در زمينه هاي مختلف اقتصادي، سياسي، فرهنگي و پارلماني بين دو كشور به امضا رسيده است. همچنين پيش نويس موافقتنامه تعرفه ترجيحي نيز به طرف الجزايري جهت بررسي ارائه شده است. بانك توسعه صادرات درصدد است شعبه اي در پايتخت الجزاير برپا نمايد كه موضوع از سوي مسئولان بانك در دست پيگيري است. قرار است در خلال سفر رئيس جمهور الجزاير به تهران كه امروز آغاز مي شود دو موافقتنامه همكاري هاي گمركي و اجتناب از اخذ ماليات مضاعف و پروتكل الحاقي مربوط به اجتناب از اخذ ماليات مضاعف به امضاي طرفين برسد.
در شرايط كنوني اشتراك نظر ايران و الجزاير در موضوعات مهم منطقه اي و بين المللي مي تواند راهي براي گسترش روابط دو كشور باشد.
هند و چين كشورهاي مسلماني نبودند كه بتوانند از نظر ايدئولوژي مردم كشورهاي اسلامي آفريقا را جذب كنند، در حالي كه ايران اين ويژگي مهم را دارا بوده و از اين رو به سادگي مي تواند با اين كشورها ارتباطات سياسي و معنوي برقرار كند.
با توجه به ديدگاه ايران و الجزاير بر گسترش صلح در منطقه و جهان و وجود زمينه هاي مشترك فرهنگي بين دو كشور سفر عبدالعزيز بوتفليقه، نقطه عطفي درگسترش روابط ايران و الجزاير بويژه در بخش اقتصادي خواهد بود.
بايد گفت بازارهاي آفريقا ظرفيت فراواني براي كالاهاي با كيفيت و كم قيمت ايراني دارد و در اين مورد هم ايران مي تواند با سرمايه گذاري و دادن اعتبارات مناسب به كشورهاي آفريقايي جاي پاي خود را در آنجا محكم كند.
برغم اشتراكات بسيار ايران و الجزاير و ظرفيت هاي بسيار، عملا سهم ايران در اين زمينه بسيار اندك است و جا دارد از اين فرصت ها و اشتراكات به نحو مطلوب تري استفاده شود.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران« ايسكانيوز»
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]