واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارشي درباره علل خروپف هنگام خواب آهنگ گوشخراش شبانه
جام جم آنلاين: شايد برايتان پيش آمده باشد كه نيمههاي شب با صداي گوشخراش خروپف همسر يا ديگر اشخاص خانوادهتان از خواب پريده و درصدد بيدار كردن او برآمده باشيد، ولي بايد بدانيد كه تنها راه چاره، بيدار كردن نيست، بلكه بايد با پزشك متخصص گوش، حلق و بيني مشورت كنيد.تحقيقات نشان ميدهد كه 40 درصد از مردان و 25 درصد از زنان در خواب خروپف ميكنند.
دكتر علياصغر پيوندي، جراح و متخصص گوش و حلق و بيني و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفتگو با جامجم خرخر كردن و وقفه تنفسي در خواب را جزو اختلالات وسيع و پيچيده ذكر كرده و ميافزايد: تقريبا 10 درصد از افرادي كه دچار خروپف عادتي هستند پس از گذشت مدتي، دچار سندرم وقفه تنفسي در خواب ميشوند.
به گفته اين پزشك متخصص، هنگام خواب توان عضلات ناحيه حلق كاهش يافته، بافت آن ناحيه كمي به هم نزديك و يك نوع انسداد نسبي به وجود ميآيد.
دكتر پيوندي با بيان اين كه افراد مبتلا به خرخر به دليل وجود يك اختلال آناتوميك يا غيرآناتوميك مجراي هوايي، از بيني تنفس ميكنند، اظهار ميكند: اين مساله موجب افزايش فشار منفي وارده به ناحيه حلق و در نتيجه به ارتعاش درآمدن زبان كوچك، كام نرم و ديگر قسمتهاي حلق و بالاخره توليد صدا در هنگام دم ميشود.
به گفته اين جراح گوش و حلق و بيني، در سندرم وقفه تنفسي خواب، اخلال زمينهاي شديدتر بوده و هنگام دم، ناحيه حلق روي هم افتاده و دچار كلابس و انسداد كامل مجراي هوايي ميشود، در نتيجه كمبود اكسيژن خون (هيپوكسني) حاصله از اين حالت باعث تحريك مركز خواب و بيداري شده و توان عضلات حلق افزايش يافته و بالاخره انسداد برطرف ميشود و اين تناوب در طول مدت خواب به دفعات تكرار ميشود.
علل شايع خر و پف
خروپف عادتي اختلال نسبتا شايع خواب است كه با افزايش سن، شيوع آن نيز افزايش مييابد، بهطوري كه 5 تا 10 درصد كودكان، 25 درصد بالغان و 40 تا 50 درصد افراد بالاي 60 سال دچار اين عارضه هستند. دكتر پيوندي ميافزايد: در مواردي ميتوان با رعايت برخي اصول، خروپف را تا اندازهاي كاهش و از عوارض بعدي جلوگيري كرد.
وي همچنين مشكلات حلق و دهان شامل بزرگي لوزتين يا لوزه سوم و بزرگي زبان كوچك را يكي از علل خروپف بيان كرده و ميافزايد: انحراف تيغه بيني، هيپرتروفي شاخك تحتاني، پوليپ بيني، سينوزيت مزمن و تومورها نيز ميتوانند در روند افزايش خرخر موثر باشند كه در 75 درصد از بزرگسالان مبتلا به خرخر، گرفتگي بيني مشهود است و انحراف تيغههاي مياني بيني، شايعترين علت را تشكيل ميدهد.
به گفته اين عضو هيات علمي دانشگاه، استعمال سيگار نيز ميتواند باعث كاهش توان عضلات در ناحيه حلق و نهايتا توليد خروپف شود.
طبق بررسيهاي انجام شده خروپف در ميان افراد چاق سه برابر شايعتر است زيرا چربي باعث گرفتگي راههاي تنفسي ميشود، بنابراين كاهش وزن ميتواند خروپف را كاهش يا به طور كلي آن را رفع كند.
دكتر پيوندي، چاقي و وزن بالا، مصرف داروهاي خوبآور و آرامبخش و نحوه خوابيدن را از علل بروز خروپف ذكر كرده و ابراز ميكند؛ خوابيدن به صورت طاق باز باعث كاهش توان عضلات حلق و در نتيجه انسداد نسبي و خرخر ميشود.
اين متخصص افزايش سن و تنگ شدن حلق را از دلايل خرخر ميداند كه البته در مردان به علت وضعيت خاص شايعتر از زنان است.
عوارض خروپف
خروپف علاوه بر اين كه ميتواند مسائل اجتماعي و خانوادگي براي فرد به همراه داشته باشد، در ايجاد و بروز برخي عوارض همانند افزايش فشار خون، مشكلات قلبي و عروقي، سكته مغزي در بزرگسالان و اختلال در رشد تكامل اطفال نيز موثر است.
به گفته دكتر پيوندي، افراد مبتلا به خرخر عادتي دچار كسالت و خواب آلودگي روزانه هستند و اين مساله در كار روزمره آنها باعث افت بازده ميشود.
بنابراين لازم است براي حفظ سلامتي و جلوگيري از بروز عوارض، خرخر را يك مساله عادي ندانسته و در جهت حل اين معضل تلاش و جديت شود.
كمك به درمان
اصل كلي در درمان خروپف، بر طرف كردن زمينه به وجود آورنده و تشديدكننده آن است. به گفته اين متخصص گوش و حلق و بيني با كاهش وزن ميتوان تا حدودي در جهت كاهش اين عارضه گام برداشت.براي اين كار ميتوان با خوابيدن در جهت صحيح، بالا بردن سر موقع خواب، حداقل به ميزان 4اينچ (10سانتيمتر) پرهيز از استعمال سيگار يا داروهاي ايجادكننده خرخر، تميز كردن و شستشوي حفرات بيني و حلق قبل از خواب و اجتناب از خوردن شام زياد از ميزان ابتلا به خروپف كاست.
جراحي، آخرين راه
دكتر پيوندي ميگويد: مواقعي كه فرد دچار مشكلات انسدادي باشد، پزشك با رفع اين مشكل توسط عمل اصلاح تيغه بيني، برداشتن پوليپ، عمل جراحي لوزيتن مخصوصا در كودكان، شرايطي را ايجاد ميكند تا دم و بازدم براحتي صورت گرفته، چرا كه در تمام موارد جراحي تنها راهحل مشكل نيست و با رعايت اصول ذكر شده و داروهاي تجويزي توسط پزشك متخصص، ميتوان اين معضل به ظاهر ساده ولي در اصل خطرناك را برطرف كرد.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]