واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: هرچه مي خواهيد درباره آخرين رمان استر بدانيد ساعت هاي عجيب آقاي بلنك
هاوارد نورمن / ترجمه؛ نغمه قوانيني
داستاني ترسناك درباره مردي كه در يك اتاق خالي بيدار مي شود.
مطالعه كردن قاطعانه فكر را متمركز نگه مي دارد و به طور حتم شما در خواندن «سفرهايي در اتاق كتابت» رمان خيالي پل استر با موضوع جنايت و فراموشي قاطع خواهيد بود. اين كتاب داستاني است ترسناك در باب تنهايي، بنابراين اين احساسات شما هستند كه به تصوير كشيدن و دنبال كردن شان سخت است، نه طرح داستان و شخصيت ها.
موضوع از اين قرار است؛ مردي مسن كه تنها با عنوان آقاي بلنك مي شناسيم اش، در اتاقي با مبلمان پراكنده و كوچك بيدار مي شود. استر مي نويسد؛ او نمي تواند به ياد آورد چه مدت است كه اينجاست، يا چگونه به طور ناگهاني به اين اتاق نقل مكان كرده است. شايد هميشه اينجا بوده است، شايد اينجا جايي است كه از بدو تولد در آن زندگي كرده است، تنها چيزي كه مي داند اين است كه قلبش مالامال از يك احساس گناه تسكين ناپذير است و نمي تواند از حس اينكه قرباني يك بي عدالتي وحشتناك شده است، فرار كند.
اين اثر ناگزير حضوري خيالي را دربر دارد چرا كه رماني است از آن استر. طولي نمي كشد كه آقاي بلنك مشغول خواندن پرونده يي مي شود كه روي ميز پيدايش مي كند؛ گزارشي است دلخراش مربوط به يك زنداني ديگر؛ همزاد آقاي بلنك. اين گزارش به سرعت قسمتي از يك دوئت روايي مي شود. با گذشت زمان، شخصيت هاي درون پرونده نمايان مي شوند؛ شخصيت هايي كه همگي براي آقاي بلنك آشنا هستند و هر يك پاره يي از زندگي گذشته اش را به يادش مي آورند. آنها ليستي از مهمان هاي عجيب و غريب را پديد مي آورند كه يك به يك طرف صحبت آقاي بلنك قرار مي گيرند. در پي اين ديدار ها، آقاي بلنك به اين نتيجه مي رسد كه شايد واقعاً بلاهاي وحشتناكي بر سر اين افراد آورده است. (بعضي از اين افراد شخصيت هاي رمان هاي قبلي استر هستند،) در ضمن همه چيز توسط يك دوربين مخفي و يك ميكروفن ضبط شده است.
آنا مهربان ترين مهمان آقاي بلنك است و با اينكه او را مانند كسي كه بيمار و ناتوان است پرستاري مي كند و با حرف هاي خوشايندش خواسته هاي او را برآورده مي كند، ولي باز هم صحنه هاي بودن آقاي بلنك با او، همان قدر افسون شده و آزاردهنده هستند. بايد توجه كرد كه يك دوربين و يك ضبط صوت ديگر نيز در سقف خانه تعبيه شده است و اين امكان را فراهم مي سازد كل اتفاقاتي را كه در آنجا مي افتد ثبت كند و چون كلمه «كل» يك عبارت مطلق است بنابراين گفت وگوهاي ضبط شده آنا و آقاي بلنك با تمام جزئيات شان قابل اثبات هستند، از اين طريق خواننده متوجه مي شود آقاي بلنك هيچ رازي را از ديگران (احتمالاً به غير از خودش) مخفي نمي سازد.
آنا، يك سرايدار به نام سوفي، يك مامور سابق پليس به نام پي فلاد، يك دكتر به نام ساموئل فار و باقي شخصيت ها همه اظهار مي دارند كه آقاي بلنك افرادي خائن را مامور كرده و پيش آنها فرستاده است. در آن گزارش نيز شرايط سخت سياسي مردي به نام سيگموند گراف شرح داده شده است كه در كشوري تازه تاسيس به اسم «كنفدراسيون» زماني كه از يك ماموريت خطرناك در يك منطقه ممنوعه به اسم الين بازمي گردد، محكوم به مرگ شده است.
از اين جهت و از جهات ديگر، بخشي از رمان «سفرهايي در اتاق كتابت» افسانه يي است در يك مكان خيالي با شرايط ناهنجار و بخشي از آن ظهور ادبي اشباح است. كنايه هاي تودرتو، هويت هاي متغير، گذشته يي كه با حال درمي آميزد و سايه هايي حقيقي كه خود نيز سايه هايي دارند، تمام اين نوآوري ها مرهون اين است كه استر استاد نوشتن داستان هاي ماوراءالطبيعي پليسي است. گرچه در اين رمان كارآگاه واقعي وجود ندارد ولي پرده برداري هاي پياپي از رموز خواننده را تا آخرين لحظه كنجكاو و در شك و ترديد نگه مي دارد.
استر يكي از نويسندگان خوش ذوقي است كه متفكرانه مي نويسد. او به كرات شيوه هاي معمول نگارش وقايع، بيان حالت تعليق و حتي ژانر را زير پا گذاشته است. در بعضي از ويژگي هاي بنيادي اين رمان شبيه به رمان شب پيشگويي (منتشرشده در سال 2003) است. با اين حال خواننده هاي پيگير آثار استر، از روش بي نظير او در احيا كردن و بازسازي پروسواس رمان نويسي اش لذت مي برند.
بورخس در مورد او چنين مي گويد؛ «زمينه آثار آستر ارواح گرسنه اند و خوشبختانه ارواح آستر سيري ناپذيرند.»
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]