واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي آشتي اسلام، دموكراسي و غرب
حملات 11 سپتامبر 2001، خبر از آغاز رؤياي خلافت الهام شدة نبرد خونين در جهت مخالف جنگهاي صليبي را داد. با پخش تصاوير انفجار و آتش سوزي برجهاي دو قلو در هر تلويزيوني در سراسر دنيا، با اين حمله به دو گونة متفاوت در جهان اسلام برخورد شد. اكثر مردم جهان اسلام، اگر نه همة آنها، پس از اين كه معلوم شد بزرگترين حملة تروريستي در تاريخ توسط مسلمانان و به نام خدا و جهاد صورت گرفته است، شرمنده و خجالتزده شدند. اما واكنش ديگري هم وجود داشت، واكنشي نگران كننده و شرم آور: برخي از مردم در خيابانهاي فلسطين رقص و پايكوبي كردند. ديگران در پاكستان و بنگلادش شيريني پخش كردند. عكس العمل نسبت به موضوع دراندونزي، بزرگترين كشور مسلمان جهان، بسيار كم بود. هواپيما ربايان 11 سپتامبر به نظر دست روي ناتواني مسلمانان گذاشته بودند. آتش زدن و سپس انفجار برجها، براي برخي بيانگر قدرت احيا شدة مسلمانان، باز پرداخت سرسختانة مسلمانان در ازاي سلطة غرب بود. براي ديگران اين حملات يك تجلّي مذهب بود. و براي برخي ديگر تركيبي از استحكام سياسي، فرهنگي و مذهبي بود. بررسي مقايسهاي ديدگاههاي مسلمانان پس از حملات 11 سپتامبر نشان داده است كه مردم در بسياري از كشورهاي مسلمان «فكر ميكنند خوب است كه اكنون آمريكاييها درك ميكنند مفهوم آسيب پذير بودن چيست.»
به نظر ميرسد كه بيش از يك ميليارد مسلمان در سراسر دنيا در خشم خود عليه جنگ عراق با هم متحد شدهاند و كشتار مسلمانان با مداخلة نظامي امريكا و بدون رضايت سازمان ملل را محكوم ميكنند. اما كمتر مخالفتي اگر هم صورت پذيرد عليه جنگ داخلي فرقهاي كه باعث مرگ انسانهاي بيشماري ميشود، صورت گرفته است. آشكارا (و به شيوه اي شرم آور)، رهبران مسلمان، تودة مردم و حتي روشنفكران به راحتي بيگانگان را براي اذيت و آزار ديگر مسلمانان مقصر ميدانند. در حالي كه هنگام رويارويي با خشونت مسلماني عليه مسلمان ديگر سكوت اختيار مي كنند. اين نوع انتقاد چندان هم از نظر سياسي بي دردسر و بدون شك، صحيح نيست. حتي در دارفور ( Darfur) كه نسلكشي واقعي در آن جا عليه مسلمانان صورت ميپذيرد، ما با عدم وجود هرگونه تظاهرات، اعتراض و پوشش خبري گسترده در تلويزيون اعراب و جنوب آسيا مواجه هستيم.
ما همه با دادههايي كه از مراكز بررسي آماري غرب به دست ميآيد، آشنا هستيم. اين اطلاعات آماري، نشانگر انزجار و دشمني جوامع مسلمان از تركيه گرفته تا پاكستان، ازغرب و به ويژه آمريكا هستند. جنگ عراق يكي از دلايل اين نفرت و انزجار گزارش ميشود. اوضاع فلسطين نيز دليل ديگري است. ارزشهاي به اصطلاح در حال زوال غرب بخشي از اين توجيه هستند. بسيار آسانتر است كه ديگران را براي مشكلات خود مقصر بدانيم تا اين كه خود مسئوليت را به گردن بگيريم.
بدون شك تجربة استعماري اثر عميقي بر ذهن مسلمانان گذاشته است. استعمار، استثمار منابع و سركوبي سياسي، ديدگاههاي مسلمانان را نسبت به غرب و نسبت به خودشان تحت تأثير قرار داده است. هيچ كس ترديد ندارد كه پيشينة غرب در اكثر كشورهاي اسلامي رضايت بخش نيست. اما آنچه بيگانگان در گذشته انجام دادهاند، تنها دليل چگونگي زندگي امروز مسلمانان نيست. همه به سادگي و عجولانه بيگانگان و استعمارگران را محكوم ميكنند، اما تمايلي ندارند كه نگاهي به درون جهان اسلام بياندازند تا ببينند كه خودشان در كجا اشتباه كردهاند.
براي گفتگوي روشنفكرانه و صادقانه، آزار دهنده و در عين حال ضروري لازم است كه خاطرنشان كنيم غرور ملي در جهان اسلام به ندرت حاصل بهرهوري اقتصادي، نوآوري فني، يا خلاقيت انديشمندانه است. اين عوامل به نظر بخشي از گذشتة ايرانيها، مغولان و عثمانيها بوده است نه زمان حال مسلمانان. اكنون ميبينيم كه غرور مسلمانان همواره به شكلي منفي كه ناشي از مفاهيمي چون «شكست دشمنان» و «مستحكم كردن كشور در مقابل حملة غرب» است، ترسيم ميشود. چنين لفاظي مسمومي شرايط را براي برخورد تمدنها ميان اسلام وغرب همگام با سياستهاي نظامي غرب فراهم ميكند. همچنين اين نوع لفاظي مانند افيوني عمل ميكند كه مسلمانان را علية دشمنان خارجي خشمگين نگه ميدارد و سبب ميشود كه توجهي به دلايل داخلي سقوط اقتصادي و فكري خود نكنند. واقعيت و صداقت روشنفكرانه ميطلبد كه ما هر دو روي سكه را در نظر بگيريم.
سوختن برجهاي دوقلو به استعارهاي دو گانه هم براي مذاكرات ميان مسلمانان در خصوص ارزشهاي اجتماعي وسياسي دموكراسي و نوگرايي و ظهور امكان بالقوه براي رويارويي فاجعهآميز بين اسلام و غرب شده است. و براي هر دو اين جنگهاي قهرمانانه، سرزمين مادري من پاكستان به كانون - يا به تعبيري ديگر به نقطة صفر - صلح يا فاجعه تبديل گشته است.
تعداد اندكي از افراد در هواپيمايي كه مرا درآن روز سرنوشت ساز در اكتبر 2007 از دُبي به كراچي ميبرد، ميدانستند كه در چمدانم دست نوشتههاي اين كتاب را حمل ميكنم كه به كشف بحرانهاي دوگانهاي كه جهان اسلام از نظر داخلي و خارجي با آنها مواجه است، ميپردازد
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]