واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مسابقه يگانگي و دوستي
هنر- آتوسا رقمي:
به نظرت خيلي عجيب ميآيد اگر با شنيدن نام المپيك، به ياد هنر و نمايشگاههاي آثار هنري بيفتيم؟
هيچ ميدانستي يكي از بخشهاي مهم المپيكهاي باستان، مسابقههاي فرهنگي و هنري بوده؟ و ميدانستي كه در اين المپيكها، به هنرمندان مدال طلا، نقره و برنز ميدادند؟ خب آخر آن اولِ اول، اصلاً المپيك با اين هدف به وجود آمد كه آدمها تشويق شوند در فعاليتهايي شركت كنند كه هماهنگي بين ذهن و بدنشان را رشد دهند، و از طرفي هم شركت در اين بازيها، آدمها را به همديگر نزديك كند و بينشان يگانگي و دوستي بيشتري به وجود بياورد. خب، سادهترين فعاليتهايي كه اين ويژگيها را داشتند، فعاليتهاي ورزشي و هنري بودند.
سفالينهاي مربوط به بازيهاي المپيك باستان
اين مسابقهها در عين حال فضاي خوبي را به وجود ميآوردند براي اين كه شركتكنندگان در آن، بتوانند با انديشهها و فرهنگهاي همديگر آشنا شوند و از هم تأثير بگيرند؛ جوانهاي چابك، آدمهاي مشهور، فيلسوفها، موسيقي دانها، مجسمهسازان، نقاشها و... كساني بودند كه در اين مراسم شركت ميكردند و در آن از همديگر ميآموختند و الهام ميگرفتند. ورزشكاران تحت تأثير آثار هنري قرار ميگرفتند و دلاوري و مهارت قهرمانان ورزشي هم، هنرمندان را به خلاقيت وا ميداشتند.
سكه نقره مربوط به 414 پيش از ميلاد؛ جايزه مسابقههاي المپيك
در آن زمان ميان مسابقههاي ورزشي و فعاليتهاي فرهنگي جدايي وجود نداشت، اما امروز ديگر بخش فرهنگي المپيك به طور رسمي حذف شده، اما مگر المپيك بدون فعاليتهاي هنري هم المپيك مي شود؟
زمانه ساختگي
يكي از مهمترين اتفاقهاي فرهنگي المپيك 2008 پكن، نمايشگاه «زمانه ساختگي» با موضوع هنر رسانهاي بود كه از دهم ژوئن تا سوم ژوئيه در «موزه ملي هنر چين» برگزار شد؛ تنها موزه ملياي كه در چين به پژوهش درباره هنر مدرن، معرفي و گسترش آن اختصاص دارد. اين نمايشگاه6500 متر مربع از فضاي موزه را اشغال كرده بود. پيش از برگزاري نمايشگاه، يكي از مشهورترين مؤسسههاي بينالمللي معماري هلندي، طبقه اول موزه را كاملاً تغيير داده و با ويژگيهاي آثاري كه در آن به نمايش در ميآمدند، هماهنگ كرده بود.
«نامها ما را از حقيقت دور ميكنند» - ماگدانلا پدرين- كرواسي
در اين نمايشگاه حدود 40 اثر كارگذاري (اينستاليشن)* ، از هنرمندان معروف و ناشناخته، به نمايش درآمدند. كارهاي اجرايي، برگزاري كارگاهها، ارائه مقاله و تشكيل گروههاي بحث و تبادل نظر، از برنامههاي جنبي اين نمايشگاه بودند. علاوه بر اينها، موزههاي مشهور جهان هم با اين نمايشگاه همراهي و با همين موضوع، برنامههايي را برگزار كرده بودند. مثلاًً موزه هنر مدرن نيويورك، كه از مهمترين مراكز هنرهاي مدرن جهان است، مجموعهاي از آثار «ويديو آرت» را به نمايش درآورده بود. يك جشنواره پويانمايي و يك جشنواره هنر رسانهاي هم از برنامههاي همراه اين نمايشگاه بودند.
«موجها»- دانيل پالاسيوسجيمهنز - اسپانيا
اين نمايشگاه در تاريخهنر معاصر چين، يك نقطهعطف بهحساب ميآيد، چون خلاقترين آثار و نظريههاي هنري امروز را ارائه داده بود، به اين اميد كه فكرهاي نو و راههاي تازه هنري را براي شركت در مسائل اجتماعي، ترويج كند، آن هم در جامعهاي كه روز به روز بيشتر در فناوري غرقميشود. از اهداف ديگر اين نمايشگاه، ارائه چشماندازي از فرهنگ جهاني بود، فرهنگي كه در بازيهاي المپيك 2008،خودش را نشان خواهد داد.
* قالبي هنري كه در آن هنرمند چيزهايي را كنار هم ميچيند تا منظورش را بيان كند.
مجسمههاي المپيكي
از همان زماني كه معلوم شد بازيهاي المپيك سال 2008 در كشور چين برگزار ميشود، مسئولان اين كشور شروع كردند به برنامه ريزي، هم براي بخش مسابقههاي ورزشي، هم براي فعاليتهاي فرهنگي موازي با آن. يكي از برنامههاي فرهنگي مربوط به بازيهاي المپيك 2008، از سال 2005 ميلادي آغاز شد. در ماه اوت آن سال، مسئولان فرهنگي كشور چين، تصميم گرفتند از مجسمههايي با موضوع المپيك، كه براي فضاي باز طراحي و ساخته شدهاند، نمايشگاهي برگزار كنند؛ نمايشگاهي كه هم در شهرهاي مختلف چين و هم در شهرهاي بزرگ دنيا بر پا شود. هدف برگزاري اين نمايشگاه اين بود كه توجه مردم دنيا به اين موضوع جلب شود كه المپيك متعلق به مردم جهان است و ميان آنها همبستگي و يگانگي ايجاد ميكند.
بيشتر از 3000 اثر از تمام دنيا در اين نمايشگاه شركت كردند. بعد از چند مرحله داوري، داوراني از چند كشور دنيا، 290 تا از اين مجسمهها را براي نمايشگاه انتخاب كردند.
اين نمايشگاه در طول سه سال به شهرهاي مختلف دنيا سفر كرد و ميليونها بازديدكننده داشت.
بازديد كنندهها ميتوانستند به مجسمههايي كه از همه بيشتر خوششان آمده بود، رأي بدهند. در آخر، براساس اين رأيها و تحت نظارت گروهي از متخصصان، 29 تا از مجسمهها به عنوان بهترينها انتخاب شدند كه به آنها مدالهاي طلا، نقره و برنز داده شد.
اين 29 اثر، همزمان با برگزاري مسابقههاي المپيك، در نزديكي استاديومها و محلهاي برگزاري مسابقهها، به نمايش در ميآيند. نمونههاي مينياتوري بعضي از آنها به عنوان هديههاي المپيكي، ساخته شدهاند و قرار است نمونههاي خيلي بزرگشان هم، به بلندي دو طبقه، ساخته شوند و در چين و كشورهاي مهمجهان، به طور دائمي كار گذاشته شوند.
در ضمن قرار است بعضي از بهترينهاي اين مجسمهها هم براي هميشه در شهرهاي مختلف چين كه ميزبان اين نمايشگاه بودهاند، كار گذاشته شوند تا هم به عنوان بخشي از ساختار شهري، فضاي اين شهرها را زيباتر كنند و هم خاطره بازي هاي المپيك 2008 را در ذهن مردم چين زنده نگه دارند.
تاريخ درج: 14 مرداد 1387 ساعت 16:53 تاريخ تاييد: 22 مرداد 1387 ساعت 10:10 تاريخ به روز رساني: 22 مرداد 1387 ساعت 09:55
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]