واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: این یك خبر بد است. بد غذایی خودتان یا همان سوءتغذیه پزشكان براحتی میتواند گریبانگیر شما سالمندان شود. كافی است به چهرههای رنجور و رنگ پریده برخی از سالمندانی كه میشناسید نگاه كنید. اغلب سالمندان یا اضافه وزن دارند یا كمبود ویتامین و ریز مغذی و با لاغری متوسط تا شدید مواجه هستند.
بدغذایی هر وقت كه سالمند بیمار میشود میتواند سراغش بیاید. سالمندان و خصوصا سالخوردگان بیش از بقیه در معرض سوءتغذیه قرار دارند.ابوالفضل وفایینژاد متخصص غدد و متابولیسم معتقد است: به دلیل شرایط خاص جسمی در دوران سالمندی احتمال اختلال در متابولیسم و سوخت و ساز بدن زیاد است به همین دلیل افراد سالمند بیشتر در معرض برخی از بیماریها و اختلالات درونی هستند.
وفایینژاد میافزاید: با افزایش سن ترشح اسید معده كمتر و لایههای پوششی دستگاه گوارش دچار اختلال و كاهش ضخامت میشوند كه بهواسطه این عوامل سرعت جذب مواد غذایی را كاهش داده خطر سوءتغذیه را افزایش میدهد. این متخصص غدد و متابولیسم با اشاره به اینكه مشكلات روحی و روانی در افراد مسن و سالمند شایع است تاكید میكند: انزوا، گوشه نشینی و افسردگی سبب كاهش اشتها
میشود.
سالمندی، بیاشتهایی و مشكلات مغزی
مصرف روزانه ? تا ? لیوان آب به سالمندان توصیه میشود. سالمندان به دلیل تغییر در مركز حساسیت به تشنگی كه در اثر كهولت سن به وجود میآید، احساس تشنگی در خود نمیكنند و از مصرف آب خودداری میكنند. درحالی كه سالمندان نیز به آب فراوان نیازمند هستند.
گاهی شخص از خوردن غذا خودداری میكند و در برخی موارد به سبب عفونت، سوختوساز پایه افزایش مییابد. به سبب آسیب عملكرد بخش گستردهای از یاختههای عصبی مغز، فعالیتهای زیادی كه در ارتباط با غذا خوردن هستند، مثل: شنوایی، بینایی، ادراك و احساسات عاطفه و پویایی صدمه میبینند.
همچنین از دست دادن ادراك، به استنتاج و قضاوت فرد آسیب میزند و این شامل عدم تشخیص احساس گرسنگی، تشنگی و سیری نیز میباشد. اصولا در مراحل پیشرفته، كاهش توجه به غذا و كوتاهی در تشخیص تشنگی و نوشیدن آب و در نتیجه از دست دادن آب بدن، میشود.
سوءتغذیه و آلزایمر
خاطرات و تكلم و یادآوری تنها چیزی نیست كه بیماران مبتلا به آلزایمر از یاد میبرند آنها توانایی خوردن و آشامیدن را نیز از دست میدهند. این افراد به راحتی گیج شده، توجهشان از غذا به چیز دیگری معطوف میشود بهتر است در محیط آرامی به آنها غذا بدهید. آنها ممكن است خوراكی و غیرخوراكی را از هم تشخیص ندهند. ناتوانی در استفاده از ظروف و دشواری بلع یا جویدن میتواند از دیگر مشكلات این بیماران باشد.
برای جلوگیری از كاهش وزن، استفاده از میان وعدههای پیدرپی و مغذی و مكملهای تغذیهای توصیه میشود. كمبود ویتامین B12 در مغز، باوجود مقادیر طبیعی در خون میتواند سبب بروز زوال عقل دمانس شود. پس مصرف ویتامین B12 در روز میتواند مفید باشد.
مصرف ویتامینهای ب كمپلكس، شامل: مقادیر فراوانی ویتامین B1، نیاسین، B3 و اسیدفولیك توصیه میشود، زیرا كمبود ویتامینهای گروه B بویژه در سالمندان موجب پیدایی زوال عقل(دمانس) میشود. برای جلوگیری از یبوست و از دست رفتن آب بدن، مقادیر كافی آب و الیاف غذایی مصرف شود.
مصرف كافی ویتامینهای B6، B12 و فولات، بر قدرت تعقل و ادراك، اثر محافظتی دارد. جگر، قارچ، سیبزمینی، سبزیهای برگ سبز بویژه بروكلی و اسفناج، انواع گوشتها، دانههای كامل بویژه: گندم، مغزها، شیر، تخممرغ، ماهی و گوشت عضله، توصیه میشود.
آنتیاكسیدانها از مرگ یاختههای مغزی جلوگیری میكنند روغنها (روغن جوانه گندم، روغن آفتابگردان، ذرت، سویا و زیتون) مارگارین، مایونز، سبوس و جوانهها حاوی این مواد میباشند. همچنین غذاهای دریایی، جگر، قلوه، گوشت و ماكیان از منابع غنی سلنیوم میباشند.
چاقی هم از سوءتغذیه است
اگر به یك نفر سالمند كه چاق است و اضافه وزن دارد بگویید شما سوءتغذیه دارید ممكن است باور نكند. بعضیها میگویند پس این همه گوشت چیست كه برتن من است؟ باید گفت اغلب آنچه آدمهای چاق حمل میكنند چربی است.
باتوجه به تغییراتی كه در ساختار بدن افراد سالمند رخ میدهد، میزان چربی این افراد نسبت به قبل افزایش و نیاز به انرژی كاهش مییابد. بدن سالمندان نیازی به كالری و انرژی زیاد ندارد و اگر در تغذیه آنان دقت نشود، اضافه دریافت مواد خوراكی موجب افزایش چربی در بدنشان میشود. كم تحركی نیز مزید بر علت میشود وكالری تجمع یافته در بدن نمیسوزد و افزایش وزن را به همراه خواهد داشت. فعالیتهای فیزیكی میتواند سالمندان را از این وضع نجات دهد.
آنچه باید خورد
سالمندان نیاز بیشتری به پروتئین دارند بنابراین مصرف روزانه ماست و دیگر مشتقات شیر برای جذب پروتئین و كلسیم ایدهآل است.
مصرف تنها ? تا ? بار در هفته گوشت قرمز كم چرب كه به آرامی و با حرارت كم پخته شده باشد به افراد سالمند توصیه میشود. تغییر شكل در عضلات و كم تحركی سالمندان و كهولت سن از عوامل مهم یبوست در این افراد است و مصرف میوه و سبزیجات مناسب و به هنگام میتواند علاوه بر اثرات مفید ذكر شده در رفع یبوست چارهگشا باشد.
روغن زیتون و زیتون میتواند جنبه حفاظتی برای عروق سالمندان ایجاد كند و جایگزین مناسب دیگر روغنها باشد. مصرف روزانه یك تا ? گردو به دلیل داشتن امگا ? به سالمندان توصیه میشود زیرا باعث حفاظت از عروق است.
ویتامینD برای سلامت استخوانها و ویتامین B12 برای سلامت دستگاه گوارش مفید است.
نیایش كنید تا سلامت باشید
این حرف را ما نمیگوییم. یافته جدید پزشكان پژوهشگر آمریكایی است. نیوبرگ پیشگام مطالعه مغز در هنگام تجربههای مذهبی و معنوی، پزشك داخلی و طب هستهای نتایج پرتونگاری با اشعه ایكس از كسانی كه در حال نیایش و در حالتهای دیگر بودهاند را نمایش داد.
این پرتونگاریها نشان میداد كه جریان خون در قسمتهایی از مغز كه به خود شناسی و هویت ما مربوط میشود، تاثیر مثبتی دارد. اینكه شما پس از نیایش احساس بهتر پیدا میكنید و آرامش و اطمینان مییابید به همین دلیل است.
این مطالعات نشان میدهد نیایش طولانی برفعال سازی لب پیشانی مغز اثر مثبتی دارد. در مطالعهای دیگر بر روی افراد سالمند با مشكلات حافظهای كه نیایش نمیكردند، پس از 8 هفته روزانه 12 دقیقه نیایش، مغز آنها تغییراتی نشان داد.
احساسات مثبت، بخشهایی از مغز كه درگیر خرسندی و پاداش است را فعال میكند و كاهش فشارهای روانی یا استرس موجب تقویت حافظه میشود.
این تحقیقات نشان میدهد هر چه مردم بیشتر بر باورهای خود تمركز كنند، باورهای آنها قویتر میشود. تكرار مدیتیشن و مراسم برای تقویت باورهای ما سودمند است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]