واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: پرونده بیکاری روی میز هیئت دولت/ پاسخ روشن به درخواست کارجویان
خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: نبود اطلاعات روشن و دقیق از وضعیت کارجویان و بخشهای مرتبط با بازار کار باعث شده تا بیشتر برنامههای اشتغالزایی دولتها بر پایه آزمایش و خطا و بدون هدفگیری دقیق صورت گیرد، این موضوع در دو دهه اخیر باعث انباشت تقاضای کار در کشور شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، موضوع ایجاد 1 میلیون و 300 هزار شغل جدید در استانها طی سالجاری که توسط وزارت کار و امور اجتماعی اعلام شده، در حالی است که اضافه شدن هرگونه شغل جدید به فضای کلی اشتغال کشور با یک سری پاسخ ها و نشانه های از سوی بازار کار همراه می شود.
پاسخها به ایجاد مشاغل جدید
شاخصه ها و ویژگیهای بارزی مانند کاهش نرخ بیکاری، فراهم شدن امکان اشتغال برای جوانان جویای کار، کاهش دغدغه ها و مسائل خانواده ها در مورد اشتغال فرزندانشان، افزایش امید در جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی، کاهش آمار متقاضیان کار در کنار بهبود وضعیت معیشت و توان بنگاه ها در تولید و همچنین تقویت وضعیت پرداختی به نیروی تحت پوشش، از علامت هایی است که می توان آنها را بازخورد ورود مشاغل جدید به بازار کار دانست.
در واقع روشن نبودن نرخ بیکاری واقعی، وجود کارجویان میلیونی، عدم تایید بهبود کسب و کار توسط بنگاه ها و همچنین عدم تایید بهتر شدن زمینه ورود به بازار کار از سوی کارجویان و خانواده ها؛ مسئل مهم و قابل توجهی است که امروز در مقوله اشتغال کشور باید مورد برنامه ریزی قرار گیرد.
برنامههای اشتغالی با یک روش
در باب افزایش متقاضیان کار و ناکارآمدی سیاستهای مقطعی اشتغال زایی و همچنین محور قرار دادن اعطای تسهیلات بانکی به امید ایجاد اشتغال مولد و پایدار برای کارجویان مانند آنچه که در طرح های خوداشتغالی، زودبازده و در آینده نزدیک در قالب مشاغل خانگی دنبال خواهد شد، موضوعی است که اخیرا مورد توجهات ویژه دولتمردان قرار گرفته است.
می توان گفت حلقه مفقوده ای که هم اکنون از آن به عنوان یک آسیب در بازار کار کشور نام برده می شود عدم وجود آمارهای شفاف از تعداد واقعی کارجویان، تعداد مشاغل، کیفیت مشاغل موجود، نیازسنجی کارجویان و برنامه ریزی برای دست یابی به آن، مطابق نبودن آموزش های دانشگاهی با نیازهای واقعی بازار کار، اصرار بر ادامه پذیرش دانشجو در برخی رشته ها که هم اکنون برای ورود به بازار کار با مسائل و مشکلات فراوانی روبرو هستند در کنار کاربردی نبودن آموزش ها، دلایلی است که بازار کار کشور از آن رنج می برد.
رنجی که بازار کار می برد
بر پایه این گزارش، نه تنها اینگونه مسائل در طی یکی دو دهه اخیر باعث افزایش متقاضیان ورود به بازار کار و انباشت تقاضاها به استعداد بیش از چند میلیون نفر شده است، بلکه اخیرا دولت را نیز به فکر برنامه ریزی جدی و چاره اندیشی کرده است به نحوی که رئیس جمهور در یکی از آخرین گفتگوهای رسمی خود، اشتغال را محوری ترین برنامه دولت در سال آینده برشمرد.
حال که این احساس نیاز و توجه در دولتمردان ایجاد شده است می توان امیدوار بود که هم سرمایه گذاری های مناسبی برای ایجاد فرصت های جدید شغلی پایدار صورت گیرد، هم اینکه مشاغل موجود حفظ و به پایداری آنها کمک شود و هم اینکه رفته رفته از حجم تقاضای ورود به بازار کار به واسطه ایجاد فضاهای جدید کاسته شود و در آینده نزدیک شاهد دغدغه خانواده ها برای آینده شغلی فرزندانشان نباشیم.
حلقههایی که بهم نمیپیوندند
البته در کنار مسائل مختلفی که بازار کار با آن مواجه است عدم وجود حلقه های اطلاعاتی مناسب مانند وضعیت کارجویان، مدت زمان انتظار آنها برای پیدا شدن شغل، میزان توانمندی و مهارت افراد، تعداد فارغ التحصیلان هر رشته که منتظر ورود به بازار کار هستند، میزان اجرای قانون کار در بنگاه ها، نحوه اجرای قانون کار، نحوه انعقاد قراردادها، میزان واقعی قراردادهای دائم، موقت، فصلی، ساعتی، کارمزدی، مخدوش، سفیدامضاء، تعداد نیروی کاری که در قبال آنها حقوق کار رعایت می شود و تعداد واقعی افرادی که از حق و حقوق قانونی خود محرومند، را نیز باید به کمبودهای بازار کار کشور افزود.
مواردی که روشن شدن هر یک می تواند یک چراغ روشن برای برنامه ریزی آینده پیش روی مسئولان قرار دهد، اینکه مدیران ارشد کشور بدانند تنگناها و گره های کور اشتغال کشور در کجا قرار گرفته است که امروز به بیکاری 3 تا 4 میلیون نفری می رسیم، مواردی هستند که تاکنون برای حل آنها هیچ راهکاری ارائه نشده است.
گستره اطلاعات تصمیمگیران محدود است
ولی الله صالحی در گفتگو با مهر و در پاسخ به این سئوال که تحقق فرصت های جدید شغلی و تزریق آن به بازار کار مانند آنچه که ایجاد 1.3 میلیون فرصت جدید شغلی از سوی وزارت کار و امور اجتماعی اعلام شده است را چگونه و با چه نشانه هایی از بازار کار باید جستجو کرد و اصولا ورود مشاغل جدید چه بازخوردهایی را به همراه دارد؟ گفت: متاسفانه در مورد شغل باید گفت که نه تنها با آمارهای درست ودقیقی مواجه نیستیم بلکه دولت ها نیز به سمت شفاف سازی آنها حرکت نکرده اند.
عضو شورای عالی کار و نماینده کارگران کشور، اظهار داشت: اینکه ما بخواهیم از وضعیت اشتغال دورافتاده ترین روستاهای کشور نیز اطلاع داشته باشیم تا بتوان برای آن برنامه ریزی کرد نیاز به آمار و اطلاعات دقیقی دارد که هم اکنون بازار کار کشور از آن محروم است.
صالحی ادامه داد: به نظر می رسد در مورد مشاغل جدید که عنوان می شود سرمایه گذاری ها و اقداماتی از سوی دولت صورت گرفته است؛ اما اینکه چه تعداد از اشتغال جدید می تواند پایدار و مولد باقی بماند موضوعی است که به افزایش ابهام در بازار کار دامن می زند.
چراغهای بازار کار
این مقام مسئول کارگری کشور تاکید کرد: یکی از شاخصه های اصلی ایجاد مشاغل جدید در بازار کار راه اندازی بنگاه های جدیدی است که به ثبت می رسند و آغاز به کار می کنند. همچنین راهکار دیگر شناسایی و تایید ایجاد مشاغل جدید در بازار کار، افزایش تعداد بیمه شدگانی است که مشخصات آنها باید در آمارهای بیمه ای کشور به ثبت برسد.
وی خاطر نشان کرد: هم اکنون آمارهایی که در مورد وضعیت بازار کار کشور ارائه می شود جنبه نسبی دارند و آدرس های دقیقی نمی توان از آنها دریافت کرد. همچنین هیچ آماری نیز از مشاغل موجود و فعال کشور به صورت ماهیانه ارائه نمی شود البته ممکن است در آمارهای فصلی و یا سالیانه موارد مختلفی از جنبه های بازار کار بررسی شود.
نماینده کارگران کشور در شورای عالی کار همچنین به نقش نظارتی و قانونگذاری مجلس در مورد تقویت و حمایت از مشاغل در بازار کار اشاره کرد و افزود: اگر ما در کشور با آمار دقیق و شفافی از بازار کار کشور مواجه باشیم؛ باید بازخورد تصویب قوانین اشتغال زایی و بهبود فضای کسب و کار مشخص و قابل دستیابی باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]