واضح آرشیو وب فارسی:فارس: زواياي تاريك اقتصاد چين در گفتوگوي اديب با فارس تشريح شد: وضعيت اقتصادي چين و المپيك پر زرق و برق
خبرگزاري فارس: استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان به وجود سه چين در چين قائل است كه چين اول چيني بدون بيمه، بازنشستگي و قانون كار در مناطق آزاد، چين دوم شهر پكن و 80 درصد مابقي چين كشاورزي با مردمي فقير است و زرق و برق المپيك 2008 چهره اي كاذب از چين به نمايش گذاشته است.
محمد حسين اديب در گفت وگو با خبرگزاري فارس اظهارداشت: شاخص برابري قدرت خريد نشان مي دهد پول ملي يك كشور تا چه اندازه واقعي قيمتگذاري شده و ارزش توليد ناخالص ملي يك كشور در آمريكا چه ميزان است. ارزش توليد ناخالص ملي چين با اين شاخص سه برابر ارزش توليد ناخالص ملي با نرخ رسمي يوآن است و اين نشان مي دهد، پول ملي چين يك سوم ارزش واقعي قيمت گذاري شده است.
اديب افزود: تعيين ارزش پول ملي يك كشور يك سوم ميزان واقعي باعث مي شود تا واردات به آن كشور، غيراقتصادي و صادرات به شدت اقتصادي شود. رمز موفقيت چين، در همين نكته نهفته است.
وي اضافه كرد: دستمزد كارگر در چين ساليانه حدود يك ميليون تومان.سطح پايين دستمزدها باعث هجوم سرمايه گذاران خارجي به چين شده است.
* وجود سه چين در چين
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه سه چين در چين وجود دارد و بايد بين آنها تمايز قائل شد افزود: چين اول در مناطق آزاد (كه زير ساختي مدرن، صنعتي و توسعه يافته دارد) واقع است، چين دوم يا همان چين پايتخت، پكن است كه مسابقات المپيك در آن برگزار مي شود، چين سوم نيز كه همان چين كشاورزي است كه 80 درصد چين را تشكيل مي دهد.
* چين اول؛ چيني بدون بيمه، بازنشستگي و قانون كار
اديب گفت: 90 درصد صادرات چين از 12 منطقه آزاد صنعتي اين كشور كه در كنار اقيانوس واقع شده و قوانين جمهوري چين در آن اجرا نمي شود صورت مي گيرد. قوانين مناطق آزاد مجموعا 8 صفحه است.
وي افزود: در مناطق آزاد چين، پرسنل كارخانه ها بازنشستگي ندارند و مشمول قانون كار نيز نيستند و كارفرما مي تواند هر وقت كه بخواهد بدون خسارت كارگران اخراج كند. هزينه ويزيت پزشك عمومي در چين 400 تومان و پزشك متخصص 720 تومان است.
اين اقتصاددان با بيان اينكه شركت جنرال موتورز كه فروش آن در سال 2004 از توليد ناخالص ملي 144 كشور بيشتر بوده است، طي 15 سال اخير 150 ميليارد دلار هزينه بيمه درماني و بازنشستگي پرداخت كرده است افزود: اين در حالتي است كه اين شركت طي مدت مذكور، تنها 13 ميليارد دلار سود به صاحبان سهام پرداخت كرده و فقط در سه ماه گذشته 15 ميليارد دلار زيان داده است.
- پايين بودن هزينه درمان و نبودن نظام بازنشستگي عامل رشد صنعتي چين
وي با بيان اينكه پايين بودن هزينه درمان و نبودن نظام بازنشستگي، عامل اصلي رشد صنعتي چين نسبت به ديگر كشورها است گفت: حقوق ماهانه در چين 110 هزار تومان و قيمت هر كيلو گوشت 5 هزار تومان است، لذا قيمت پروتئين با توجه به حقوق بسيار بالا است.
وي افزود: چينيها در گذشته به سختي مي توانستند گوشت را در برنامه غذايي خود قرار دهند و با دو برابر شدن قيمت گوشت طي يك سال اخير در چين و ثابت بودن دستمزد، گوشت نقش حداقلي در فرهنگ غذايي چينيها دارند.برنج در چين هر كيلو 400 تومان و بسيار ارزان است و غذاي اصلي مردم را تشكيل مي دهد.
اديب با اشاره به اينكه مناسبات مرد سالاري در مواردي در چين همچنان قوام نيرومندي دارد افزود: زنان از ارث محرومند و ارث فقط به اولاد پسر مي رسد. در خيابانهاي چين دو چيز به سختي ديده مي شود؛ پليس و تخلف. در چهارراهها نه پليس وجود دارد و نه دوربين و به دقت قوانين رانندگي رعايت مي كنند.
- 92 درصد سرمايه گذاري در چين اول توسط شركتهاي چند مليتي
اين اقتصاددان با بيان اينكه 92 درصد سرمايه گذاري در مناطق آزاد چين (چين اول) به وسيله شركتهاي چندمليتي انجام شده است افزود: در واقع مردم و يا دولت چين نيستند كه كالا توليد مي كنند، اين شركتهاي چندمليتي هستند كه به سبب ارزش پايين پول ملي چين، پايين بودن دستمزد و بيمه درماني ، نبودن سيستم بازنشستگي ، عدم وجود قانون كار و آزادي اخراج كارگر بدون هيچ هزينه اي و انضباط اجتماعي بالاي چين براي سرمايه گذاري به چين روي آورده اند.
اديب ادامه داد: حداقل سن ازدواج كه حدود 25 سال بود طي 5 سال اخير به 30 سال براي زنان و مردان افزايش يافته است و از هر زوج جديدي كه در چين ازدواج مي كند، براساس آمار وزارت كار چين 6 زوج ترجيح مي دهند كه فرزندي نداشته باشند. در خيابانهاي چين به ندرت كودك زير 15 سال قابل مشاهده است.
- تبديل چين به سرزمين بازنشستگان تا 25 سال ديگر
وي بيان با اينكه مشكلات چين از 25 سال ديگر آغاز مي شود كه تعداد بازنشستگان 2 برابر شاغلان خواهد بود افزود: به سبب كاهش شديد زاد و ولد چين طي 25 سال آينده اين كشور به سرزمين بازنشستگان تبديل مي شود و اين آغاز افول و سقوط اقتصاد چين است.
- وجود تنها 30 ميليون خودرو و 12 ميليون كارت سوخت در چين
اديب گفت: با وجود يكهزار و 400 ميليون نفر جمعيت تنها در چين 30 ميليون اتومبيل وجود دارد و با لحاظ كردن جمعيت چين تنها 4 درصد چينيها خودروي شخصي دارند و تعداد كارت اعتباري در چين تنها 12 ميليون است كه بيش از 11 ميليون در 12 منطقه آزاد صنعتي چين است.
وي افزود: به عبارت ديگر ، چين به استثناي مناطق 12 گانه صنعتي هنوز وارد عصر پول الكترونيك نشده است. وسيله نقليه 96 درصد مردم چين دوچرخه و موتور است. چين به استثناي مناطق آزاد اقتصادي كشاورزي دارد.
* چين دوم ؛ تنها چين نوسازي شده
اين استاد درس مسايل اقتصادي جهان سوم گفت: مائو رهبر قبلي چين به نيكسون سالها قبل گفته بود ما تنها توانستيم پكن را نوسازي كنيم، مسابقات المپيك در پكني برگزار مي شود كه تفاوت چشمگير با چين كشاورزي دارد.
وي افزود: در پكن به محض اينكه از اتوبانهاي عريض چند متر فاصله گرفته شود، با كوچه هايي روبرو مي شويم كه عرض آن تنها مناسب عبور دوچرخه است و اتومبيل رو نيست و اين وضعيت در خصوص 90 درصد شهرهاي بزرگ چين همچون شانگهاي صادق است.
- پارادوكس كاهش رشد اقتصادي و افزايش توليدات صنعتي
اديب با اشاره به اينكه در يك سال گذشته پديده اي متناقض در چين شكل گرفته گفت: رشد اقتصادي چين 2 درصد كاهش يافته، اما رشد توليدات صنعتي و كارخانه اي آن از 5/14 درصد به 16 درصد افزايش يافته است. علت افزايش رشد توليدات صنعتي سرمايه گذاري بيشتر شركتها در چين اول است و علت كاهش رشد اقتصادي چين افزايش قيمت نفت و تاثير آن بر اقتصاد كشاورزي چين سوم كه 80 درصد اقتصاد اين كشور را تشكيل مي دهد.
- عدم تعلق سود صادرات به مردم و دولت
وي افزود: صادرات چين در 12 ماه گذشته 252 ميليارد دلار بيشتر از واردات آن بوده است، اما نظر به اينكه 89 درصد صادرات چين به وسيله شركتها انجام مي شود، سود صادرات به مردم چين يا دولت اين كشور تعلق ندارد. اين سود متعلق به شركتها است. لذا در كشور چين ارزش افزوده صادرات سرمايه گذاري نمي شود .
- 81 درصد مالكيت ذخاير ارزي چين متعلق به شركتهاي چند مليتي
اين استاد درس مسايل اقتصادي جهان سوم گفت: چين يكهزار و 800 ميليارد دلار ذخاير ارزي دارد اما مالكيت 81 درصد آن متعلق به شركتهاي چند مليتي است و نه دولت و مردم چين. نكته جالب اينكه ذخاير يكهزار و 800 ميليارد دلاري فوق در چين نگهداري نمي شود بلكه عمده در بانكهاي نيويورك و لندن سپرده گذاري مي شود.
- تسهيلات دهي از ذخاير ارزي چين به شهروندان آمريكايي و انگليسي
وي افزود: بانكهاي نيويورك و لندن نيز اين ذخاير را به مردم خود و ديگر كشورها وام مي دهند.لذا ذخاير عظيم چين سرزيري براي چين سوم يا چين كشاورزي ندارد.
- چينيها مردمي فقير در كشوري ثروتمند
اديب گفت: چينيها مردمي فقير هستند كه در يك كشور ثروتمند زندگي مي كنند و مسابقات المپيك تنها نشان مي دهد كه چين كشور ثروتمندي است.
- عدم بيدارشدن اژدهاي خفته تا سه سال ديگر
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در پاسخ به اين سوال كه آيا ممكن است برگزاري المپيك در چين به بيدار شدن اژدهاي خفته دوسال زودتر از موعود (2010) منجر شود گفت: 300 ميليون نفري كه در چين اول زندگي مي كنند، با رشد 16 درصدي توليدات صنعتي در اين منطقه و ورود 350 ميليارد دلار مازاد در حساب جاري اين چين در 12 ماه گذشته مي توانستند، طي سه سال آينده به دستاوردهاي رفاهي چشمگيري دست يابند، ولي با افزايش قيمت نفت و تغيير اين معادلات اين پيش بيني امكان تحقق نمي يابد.
وي افزود: اگر نفت در سطح بشكه اي 40 دلار باقيمانده بود، احتمالا تعداد خودروهاي خصوصي در چين تا امروز از سطح 80 ميليون عبور كرده بود ولي عملا صعود قيمت نفت به حدود 120 دلار ، الگوي مصرف در چين اول به خصوص در حوزه انرژي به شدت تحت تاثيرقرار داده است.
اديب ادامه داد: در چين از هر 10 آپارتمان فقط يكي كولر دارد و بقيه از پنكه استفاده مي كنند. اما اگر نفت در سطح بشكه اي باقي مانده بود شايد امروز بيش از 50 درصد چينهيها از كولر استفاده مي كردند.
وي اضافه كرد: اگر نفت در آينده از بشكه اي 150 دلار عبور كند بسياري از چينيها از نظر اقتصادي حتي امكان نخواهند داشت كه پنكه خود را روشن كنند.
اديب تاكيد كرد: افزايش قيمت نفت شتاب مصرف برگرفته از رشد اقتصادي كند نموده و چين را در حوزه مصرف به تنگي نفس مزمن مبتلا كرده است.
* چين اول در هاله پروپاگانداي تبليغاتي المپيك
اديب گفت: مسابقات المپيك باعث سرازير شدن سرمايه ها به چين دوم شد اما افزايش قيمت نفت چين سوم را در تنگنا قرارداده است و چين اول برگرفته رشد 16 درصدي توليدات مي رود تا نماد اژدهايي باشد كه از خواب بيدار مي شود.
وي افزود: مسابقات المپيك شرايط اقليمي رواني مساعدي براي تبليغ چين صنعتي اول شده است، اما در پروپاگاند تبليغاتي برگرفته از مسابقات المپيك ، چين سوم و موجوديت آن كه 80 درصد اقتصاد چين را شامل مي شود، به فراموشي سپرده شده است.
اين اقتصاددان منطقه اي كه بازيهاي المپيك در آن برگزار مي شود را بخش بسيار كوچكي (كمتر از يك درصد شهر پكن) دانست افزود:سرمايه گذاريهاي كلاني كه براي مسابقات المپيك از طرف دولت صورت گرفته و زرق و برق ايجاد شده در منطقه اي است كه ارتباطي به بقيه چين ندارد.
* چين سوم؛ گداخانه اي در شرق آسيا
وي با بيان اينكه چين سوم گدا خانه اي در شرق آسيا است گفت: مسابقات المپيك باعث شده است تا به مردم ايران ذره بيني داده شود كه با آن فقط بخش كوچكي از چين كه پر از زرق و برقي كاذب دارد را ببينند.
اديب با اشاره به شرايط فعلي چين و وضعيت آن در مقابل نفت 120 دلاري و سقوط ارزش سهام در آن گفت: ارزش سهام در چين طي سالهاي 2005 تا 2007 حدود 7 برابر شد. اما در سالجاري 40 درصد سقوط كرده كه هشدار دهنده است.
وي در جمع بندي سخنان خود تاكيد كرد كه علي رغم تبليغات المپيكي، اژدهاي خفته تا سه سال ديگر هم بيدار نخواهد شد.
* صنايع ما مبهوت پروپاگانداي تبليغات چين نشوند
اين اقتصاددان با توجه به جلوه هاي جذابي كه از چين دوم در رسانه هاي جهاني ارائه شده يادآور شد: نبايد مردم و صنعتگران ما مبهوت پروپاگانداي تبليغات چين (با هدف واردات بيشتر محصولات آن) شوند.
گفت وگو از: مريم سليمي
انتهاي پيام/
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]