واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: واكنش تلويحي به اظهارات اخير رحيم مشاييلاريجاني: با مردم اسرائيل دوست نيستيم
احمدي نژاد اصول سياست خارجي دولت نهم را تشريح كرد.عكس: خبرگزاري فارس، حسن قائدي
واكنش رييس مجلس هشتم به اظهارات رحيم مشايي:
ما با مردم اسراييل دوست نيستيم
علي لاريجاني با حضور در گردهمايي روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور، گفت: فرمايشات مقام معظم رهبري، اصل كار روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران را شكل ميدهد؛ اما آنچه اكنون براي هر مرد سياسي قابلتامل است وضعيت ايران در سازوكارهاي بينالمللي و ديپلماتيك است.رييس مجلس شوراي اسلامي خطاب به روساي نمايندگان جمهوري اسلامي گفت: شما كارشناسان عميق كشور ما در امر ديپلماسي هستيد و ظرفيت ديپلماسي كشور شناخته ميشويد.
از اين رو بايد در مباحث بسيار جدي و شفاف باشيد و آنقدر كه ميفهميد به بيان مسائل بپردازيد، چرا كه پيچيدگي شرايط فعلي كم نيست و مولفههاي زيادي دخيل است و قطعا پاسخ يك خطي هم نميتوان به اين مسائل داد و بايد چند بعدي به درك مسائل پرداخت.
وي تصريح كرد: غربيها در دوران خوابآلودگي مسلمانان بزرگ و قوي شدند و الان نيز نوعي بيداري در دنياي اسلام به وجود آمده است، اما اين گونه نيست كه حتي اگر حكام كشورهاي اسلامي تحت سلطه گرفته شوند، دانشگاهيان، روشنفكران و روحانيون آن گونه باشند و اين چيزي است كه ما در محاسبات خود بايد لحاظ كنيم.
لاريجاني افزود: براي رسيدن به فرمول بايد مثل بازي شطرنج اهرمها و نقاط قوت را شناسايي كنيم و ديپلماسي آگاهانه و هوشيارانه را ترسيم كنيم. بايد از يك عقلانيت برخوردار باشيم چرا كه عقل و فكر يك مومن بايد پيچيده باشد و مومن بايد عقل را هديه الهي بداند و از آن استفاده كند و ابعاد مختلف يك چيز را ببيند و بسنجد. بايد متكي به بنيه كارشناسي باشيم و بدنه كارشناسي بايد امور را به طور كامل بسنجد و فرمولها و سناريوي ما را در منطقه طي مراحل گذار، سنجيده طراحي كند.
لاريجاني با تاكيد بر اينكه بايد سناريوهاي كمهزينه را انتخاب كنيم، گفت: ممكن است راهحلهايي وجود داشته باشد كه ما به دنبال آن در سينه مشكل برويم اما پرهزينه باشد و منجر به جراحت شود.
از اين رو در پيدا كردن فرمول درست بايد ببينيم كمهزينهترين آن كدام است، چرا كه ممكن است ما راهحلي پيدا كنيم و سخني بگوييم كه هزينه كشو را بالا ببرد، در حالي كه اين اظهارات منافعي هم داشته باشد. بايد ببينيم اين پديده چه كمكي به وضع ما ميكند.
وي با تاكيد بر اينكه كمهزينه بودن بايد اصل سياستگذاري ما را تشكيل دهد، گفت: در هر راهحلي بايد توان و وزن ما كاهش پيدا نكند.در ديپلماسي فعال بده بستان وجود دارد و ما نميتوانيم در ديپلماسي فعال بر اين تصور باشيم كه ديگران بر امر ما باشند.وي تصريح كرد: بايد بينديشيم چگونه ميتوانيم در سياستهاي خود به شكلي عمل كنيم كه جمهوري اسلامي به عنوان يك بازيگر در ترازي بالا در منطقه باشد و البته من تصور ميكنم، آقاي متكي و دوستانش در اين رابطه بيمشكل نيستند، چرا كه بعضي از ابزارها رابطهاي نقطهچين با ايشان دارند اما اين موضوعات قابلحل است و مشكل بزرگي پيش رو نيست.
وي تصريح كرد: «داشتن يك تئوري براي حل مشكل از اهميت برخوردار است تا از ابزارها به موقع استفاده كرده و بتوانيم چالشها را تقليل دهيم و در اين ميان ظرفيتهايي وجود دارد كه آنها نيز بايد پيدا شود و البته گاهي آنقدر مسير تصميمگيري طولاني ميشود كه ما زمانهاي مناسب را از دست ميدهيم و اين از نكاتي است كه بايد مدنظر قرار داده شود. بايد بتوانيم پيوندي بين نقاط قوت در امور منطقهاي و چالشها در صحنه بينالمللي ايجاد كنيم، به طوري كه در بسته پيشنهاد اخير نيز حرفها و پيشنهاداتي مطرح شد كه نگاهي اين گونه را متبلور كرد و اين مساله درست و عقلايي است و بايد از اين فرصت استفاده كرد.
استراتژي انرژي در مجلس به عنوان يك اولويت مورد مطالعه است
وي مساله انرژي را نيز نكته قابلاهميتي دانست و گفت: انرژي و گاز براي جمهوري اسلامي آورده سياسي است و بايد ديد استراتژي جمهوري اسلامي در كدام نقطه سياسي ميخواهد از آن استفاده كند. من نميگويم نبايد به هندوستان و پاكستان گاز دهيم، اما بايد ببينيم اولويت در كجا است و در كجا ميتوان از آن به عنوان ابزاري در چالشها استفاده كرد. از اين رو است كه بحث استراتژي انرژي در مجلس به عنوان يك اولويت مورد مطالعه است.
لاريجاني به برخي از نكات در تاكتيكها اشاره كرد و گفت: نبايد تاكتيكها را كم ارزش تلقي كرد، چرا كه بسيار رخ داده است تاكتيكهاي مناسب بر روي استراتژيها اثرات جدي بگذارد، پس از اين رو انتخاب تاكتيكها بسيار مهم است. گاهي نيز اشتباهات در تاكتيكها بسيار مضر است و مشكلات زيادي را بر جا گذاشته است و البته بايد بگويم اين تاكتيكها در جايي جز وزارت امور خارجه نيست و نبايد وزارت امور خارجه و سفرا از اظهار تاكتيكهاي مناسب هراس داشته باشند و بايد حقشان را سنجيده تنظيم كرده و اعلام كنند.
لاريجاني افزود: بايد با همسايگان و برخي از كشورهاي منطقه به طور مستمر كار كرد، چرا كه منافع اين كشورها با منافع ما گره خورده است و روي هم رفته رويكردهاي آنها بد نيست، اما آنها را تحريك ميكنند و همچنين حسادتها و چيزهاي ديگر هم در بين كشورها وجود دارد و مسائلي هم در اين ميان وجود دارد كه نگرانكننده است و مثلا در اين ميان چه دليلي وجود دارد كه با عربستان يا مصر سوءتفاهم داشته باشيم؟ اين امر هيچ منطقي ندارد.
لاريجاني تصريح كرد: «گاهي دچار افراط و تفريط ميشويم و طرفهاي مختلف را دچار سوءتفاهم ميكنيم، در اين ميان تاكتيكهاي ما بايد درست و قابلقبول باشند و اگر وعدهاي ميدهيم، بايد به آن عمل كنيم و به خصوص در برخورد با كشورهاي عربي بايد با اظهاراتمان عمل كنيم، در غير اين صورت اگر به گفتارمان عمل نكنيم، مشكل جدي ميشود.
لاريجاني داشتن زبان ديپلماتيك را مهم دانست و گفت: بنا نيست وزارت امور خارجه زبان ديپلماتيك نداشته باشد، وزارت امور خارجه بايد در مدل زبان ديپلماتيك صحبت كند، چرا كه بايد مفاهمه صورت گيرد و درك درستي از سياست پيش روي ايران صورت بگيرد و سفرا بايد در خصوص اظهارات صورت گرفته از سوي مقامات اظهار نظر كنند تا سوء تفاهم به وجود نيايد.
ما با مردم اسرائيل دوست نيستيم
رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اظهارات برخي مسوولان درباره «مردم اسرائيل» گفت: اين زبان جمهوري اسلامي نيست، من در مجلس نيز بر اين موضوع تاكيد كردم. اينكه ما با مردم اسرائيل دوست هستيم؛ چنين چيزي نيست، چرا كه «مردم» اسرائيل يا فلسطيني هستند كه بايد گفته شود فلسطينيان و يا همان كساني هستند كه خانههاي مردم فلسطين را غصب كردهاند كه ما با اينها دوست نيستيم.
لاريجاني افزود: نظام جمهوري اسلامي براي خود منطقي دارد و ما در خصوص اسرائيل چنين لساني نداريم. آنچه مقام معظم رهبري دراين خصوص اعلام كردهاند، حجت است و در اين خصوص نبايد دچار افراط و تفريط شويم، چرا كه آنها جور ديگر ميفهمند.
يادآوري ميشود كه پريروز اسفنديار رحيم مشايي معاون رييسجمهور و رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و صنايع دستي در يك نشست خبري برسخنان قبلي خود تاكيد كرده و گفته بود براي هزارمين بار اعلام ميكنم ما با مردم دنيا دوست هستيم حتي با مردم آمريكا و اسراييل وي در اين نشست خبري مردم آمريكا را از نظر ارتباطات برترين ملتهاي دنيا خوانده بود.
لاريجاني افزود: سفرايي كه در كشورهاي عربي هستند، حتما متلكهاي بعضي از روشنفكران ضدايران را شنيدهاند كه هميشه ميگويند اين شيعيان به نوعي با اسرائيليها ارتباط دارند، پس چرا ما بايد حرفي بزنيم كه ذهن آنها را تقويت كنيم؟ خيلي روشن است كه نظام جمهوري اسلامي چنين ذهنيتي را ندارد.
لاريجاني به افراط و تفريط در اظهارات درخصوص مردم آمريكا نيز اشاره كرد و گفت: مردم آمريكا نيز مانند مردم ساير دنيا هستند و برتر نيستند و اين مردم را نيز نبايد تحقير يا تجليل كنيم و دليلي براي اين گونه عمل كردن نيست، ما با مردم آمريكا دشمن نيستيم، اما اين بدان معني نيست كه بگوييم آمريكاييها متمدنترين مردم دنيا هستند! اين واقعيت ندارد.
رييس مجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: آنچه مجلس شوراي اسلامي از وزارت امور خارجه توقع دارد، آن است كه تئوريپردازي در وزارت امور خارجه صورت گيرد و در اين ميان مطالبه رفتوآمد افراد و اشخاص را نداريم، اين به تاكتيكهاي وزارت امور خارجه باز ميگردد، اما انتظار داريم از ظرفيت اعتماد استفاده شود و در اين خصوص از نيروهاي وزارت امور خارجه به عنوان نيروهاي ملي و نه جناحي بهرهمند شويم و منافع ملي در نظر گرفته شود.به گزارش ايسنا، رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به مولفههاي مهم در سازوكار بينالمللي گفت: «آنچه بنده در سير مسائل اتمي پيگيري كردم، حاكي از آن است كه در آن زمان آنها حاضر به انعطافي نازك در مواضع خود نبودند اما در بحثهايي كه در ماههاي اخير داشتيم جنس حرفها فرق ميكند؛ البته من نميگويم كه در بسته پيشنهادي از حرفشان برگشتند، اما جنس مذاكرات متفاوت است و با وجود آنكه در اين بسته نيز تعليق را مطرح كرده و آن را مرحلهبندي كردند، اما بعضي چيزها وجود دارد كه تنها بر روي كاغذ آورده شده است، به طوري كه آقاي سولانا در پايان يكي از جلسات اظهار ميكرد ما نميخواستيم شما را اينجا ببينيم اما اين اتفاقي است كه افتاده است و اين چيزي است كه پيش روي ما قرار دارد. وي با اشاره به اظهارات سولانا گفت: يك بار نيز اين مقام مسوول بعد از مذاكرات رسمي در بحث ايران عنوان كرد: ما اشتباه استراتژي داشتيم، چرا كه يك بار بر سر عراق زديم و يك بار هم بر سر افغانستان زديم و شما (ايران) در اين ميان بالا آمديد.لاريجاني تصريح كرد: اين اظهارات حاكي از آن است كه آنها در مذاكرات فقط به دنبال مسائل هستهاي نيستند و بر كليت ايران نظر دارند.
رييس مجلس شوراي اسلامي گفت:«در حال حاضر در توان هستهاي به نقاطي رسيدهايم، اما با چالشهايي در شوراي امنيت و آژانس مواجه هستيم. موضوعات مطرح در آژانس كمتر بوده و تنها يك نكته باقي مانده است كه با فشار مطرح ميشود، اما قرار نبود اين گونه باشد و شايد بتوانيم با تاكتيكها اين مرحله را به سرانجام برسانيم.
البته اين مساله قابلحل است و فكر ميكنم ميتوانيم مساله آژانس را به نوعي حل و فصل كنيم اما در شوراي امنيت چالش هست و بايد براي آن فرمول پيدا كنيم. لاريجاني در ادامه سخنان خود در خصوص وضعيت اقتصادي كشور نيز اظهار كرد: «در وضعيت اقتصاد بحران نداريم اما بيمشكل هم نيستيم، بايد علاج كرد و در اين خصوص بايد فكر شود و راهحل پيشنهاد كرد.
وي وجود برخي سختيها در مسير سرمايهگذاري و ورود برخي قطعات را به عنوان يكي از مسائل پيشرو در حوزه اقتصادي مطرح كرد كه قابلحل و پيگيري است.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]