واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بـا مـن بـمـان !
درحالي كه برخي محققان استدلال ميكنند كه تجربه تلخ طلاق روي همه بچهها چه كوچك، چه بزرگ تأثيرگذار است، ديگران معتقدند اين پديده، مشكلي نه چندان حاد نزد اكثر بچهها تلقي ميشود. اما آنچه كه همه ما بدان واقفيم مشكلاتي است كه فرزندان طلاق تجربه ميكنند و چه بسا فراتر از آن چيزي است كه ساير بچهها در دوران كودكيشان با آن مواجهاند.درحالي كه والدين، گاهي طلاق را تنها راه فراري از اوضاع به همريخته زندگي ميدانند، فرزندان به اين پديده با ديد كاملاً متفاوتي نگاه ميكنند.
بچهها، طلاق را به معناي تحولي در دنياي كودكي خود و نيز از دست دادن پدر و مادرشان تلقي ميكنند.تحقيقات نشان ميدهد كه در صورتي ميتوان بسياري از آثار زيانبار طلاق را كاهش داد كه والدين مشتركاً نيازهاي فرزندان خود، را برآورده كنند. توصيههاي زير ميتواند در وفق دادن بچهها با اين واقعيت موثر باشد:
داشتن برنامه ثابت
ثبات در زندگي و پيشبيني برخي مسائل، باعث پشتگرمي بچهها ميشود.
بنابراين بكوشيد مثل قبل (پيش از طلاق) وقت خواب مشخصي داشته باشيد، با فرزند خود كتاب بخوانيد، روز تولد يكديگر را جشن بگيريد و از تعطيلات لذت ببريد. همچنين سعي كنيد در همان محله بمانيد و مدرسه فرزندتان را تا حد امكان عوض نكنيد.
جلب اعتماد بچهها
هنگامي كه والدين تصميم به جدايي ميگيرند، بچهها احساسات متفاوتي همچون ترس، غم، خشم، احساس گناه، طردشدگي و تنهايي را تجربه ميكنند. اين بچهها نياز دارند تا در غم از دست دادن خانوادهشان ساعاتي را با خود خلوت كرده و خود را با شرايط جديد سازگار كنند. طغيان خشم به شكل كجخلقي و فرياد كشيدن، واكنشهاي طبيعي آنها به اين مسئله است. با توجه كردن به عواطفشان و احساس همدردي با آنها فرزندانتان را به ابراز احساساتشان تشويق كنيد. گاه تنها گوش دادن به بچهها مؤثرتر از نشان دادن راهحل به آنها است. اما از آنجا كه به زبان آوردن احساسات براي بچههاي خردسال كمي دشوار است، شايد با كشيدن تصويري بهتر بتوانند ارتباط برقرار كنند. چنانچه فرزندتان از گفتگو با شما امتناع ميكند او را به صحبت با شخص ديگري چون معلمش، دوست خانوادگي يا حتي يكي از افراد فاميل مثل خاله يا مادربزرگ تشويق كنيد.
انتخاب درست واژهها
به گمان بسياري از بچهها، علت جدايي پدر و مادرشان، آنها هستند. اغلب فكر ميكنند كه اگر رفتار بهتري و يا عملكرد مناسبتري در مدرسه ميداشتند، «مامان و بابا» اكنون با هم بودند. اين اطمينان را به فرزندتان دهيد كه او هيچ تقصيري در طلاق ندارد. اين والدين هستند كه تصميم به جدايي ميگيرند نه بچهها. نبايد هيچگاه تقصير را به گردن فرزند خود بيندازيد. همچنين مراقب باشيد كه در حضور بچهها برسر مسائل خانوادگي بحث نكنيد، چرا كه اگر كودك اين گفتگوها را بشنود، ممكن است آنها را غلط متوجه شود.
پس اگر درباره طلاق با فرزندتان صحبت ميكنيد، در انتخاب واژهها دقيق و محتاط باشيد.
داشتن مقررات معقول
داشتن نظم و مقررات ثابت و قاطع براي تربيت بچههايي سالم، امري ضروري است. قصور در اين زمينه از سوي والديني كه از هم جدا شدهاند، گاه علاوه بر لوس تربيت كردن فرزندان، آثار منفي طلاق برآنان را هم تشديد ميكند. از آنجا كه حاكم بودن نظم برزندگي و استفاده از روشهاي محبتآْميز، موجب رشد و موفقيت بچهها ميشود، پس بهتر است محدوديتهايي معقول براي فرزندتان قائل شويد و او را به درستي راهنمايي كنيد. علاوه برتفكيك رفتار صحيح از رفتار ناپسند، پيامدهاي سرپيچي از مقررات را هم براي او گوشزد كنيد. همچنين به فرزند خود توجه كرده و در كنار محدوديتهايي كه قائل مي شويد با يكديگر همكاري نيز كنيد. چنانچه اختلافنظر داريد، بكوشيد با هم به توافق برسيد. رفتار شايسته فرزندتان را تأييد و بيشتر اوقات او را تحسين كنيد.
همكاري متقابل
چنانچه والدين بتوانند براي سرپرستي فرزند خود به توافق برسند، بهترين راه، حضانت مشترك آنها است. ولي متأسفانه والديني كه مدام با هم بگومگو دارند فقط درد و رنج فرزندشان را تشديد ميكنند. صرفنظر از اينكه پدر و مادر براي جدايي چه قراري با هم گذاشتند، اكنون ضرورت ايجاب ميكند كه براي رسيدگي به نيازهاي فرزند، همكاري فعال داشته باشند. گرچه همكاري متقابل بعد از جدايي، امر دشواري است ولي فراموش نكنيد كه اين شما بوديد كه تصميم به جدايي گرفتيد. پس اكنون وظيفه شما است كه نگذاريد عواقب اين تصميم حتي كمترين آسيبي به فرزندتان برساند.
هركدام از والدين كه حضانت كودك را به عهده ميگيرد بايد ديگري را از امور فرزند مطلع كند. از مسئولان مدرسه نيز بخواهيد تا هم پدر و هم مادر را از عملكرد فرزندشان در محيط تحصيل آگاه سازند، چرا كه براساس تحقيقات، پدراني كه در امور فرزندشان حق تصميمگيري دارند حتي اگر به او نزديك هم نباشند، ارتباط خود را با مدرسه و همسر سابقشان براي حمايت هرچه بيشتر از فرزند خود حفظ ميكنند.
مترجم: محدثه خزاعي
منبع:
http://www.womansdivorce.com
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 172]