واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: كاهش قيمت زمين و مسكن در نقاط مختلف كشوربازار مسكن راكد شد
گروه اقتصادى – پس از سه سال روند صعودى بهاى مسكن و اعمال طرحهاى متفاوت دولت براى كنترل قيمت مسكن، بازار مسكن مجددا وارد دوران ركود شده است.
طرحهاى دولت در سه سال گذشته نه تنها باعث كاهش بهاى مسكن و يا افزايش قدرت خريد متقاضيان نشد بلكه با ايجاد بار روانى و تقاضاى كاذب، بر روند صعودى افزايش بهاى مسكن دامن زد تا آنجا كه به گفته كارشناسان طى سه سال گذشته مسكن بيش از 300 درصد با رشد قيمت مواجه بوده است. طرحهايى از جمله افزايش سقف وام مسكن، پرداخت وام 10 ميليون تومانى وديعه و... از جمله طرحهايى است كه به عقيده كارشناسان به دليل ايجاد بار رواني، بيشتر موجب افزايش قيمت مسكن شده است. اخيرا نيز طرح زمينهاى 99 ساله كه دولت اميدوارانه در انتظار تاثير ساماندهى اين طرح بر بازار آشفته مسكن است، به گفته كارشناسان موفقيتى نخواهد داشت. اين گروه معتقدند اين طرح نيز مانند ساير طرحهاى بخش مسكن با ايجاد بارروانى موجب افزايش قيمت خواهد شد. اين در حالى است كه طى چند روز گذشته اخبارى مبنى بر كاهش قيمت زمين و مسكن در هفتههاى اخير شنيده مىشود. قلى خسروي، رئيس اتحاديه املاك تهران چند روز پيش از كاهش 300 تا 350 هزار تومانى هر متر آپارتمان در مناطق مختلف تهران خبر داد و روز گذشته نيز وزير مسكن و شهرسازى از تداوم روند كاهش قيمت مسكن سخن گفت. اين اظهارات در حالى بيان مىشود كه تحليلگران و فعالان بازار مسكن حاكميت ركود بر بازار مسكن را قوىترين عامل كاهش قيمت مىدانند.كاهش توانايى و قدرت خريد متقاضيان، نياز فروشندگان به نقدينگى و كسادى بازار و اوضاع سخت اقتصادى و معيشتى مردم از جمله دلايل فروش مسكن به شرط كاهش قيمت به شمار مىروند.
از سوى ديگر بازار مسكن طى دو سال گذشته با جهش چشمگير در قيمتها، روند صعودى خود را تا حد ممكن طى كرده و با الطبع بايد دوران ركود را نيز مجددا تجربه كند. اين روند در تجربه تاريخى اين بازار بارها تكرار شده است.
اخذ ماليات از خانههاى خالي
دولت در ادامه طرحهاى ارائه شده به منظور كاهش بهاى مسكن به وضع ماليات بر خانههاى خالى پرداخته و اخيرا نيز وزارت مسكن و شهرسازى طى ابلاغيهاى دارندگان خانههاى خالى را محتكر دانسته است. هر چند كه به گفته رئيس سازمان امور مالياتى بسته دريافت ماليات از خانههاى خالى هنوز نهايى نشده است و اجراى چنين سياستى مستلزم تهيه بانك جامع اطلاعاتى است. به گفته عرب مازار، شوراى عالى مسكن و سازمان امور مالياتى در حالى بررسى ابعاد دريافت ماليات از خانههاى خالى و دوم افراد هستند كه به محض نهايى شدن عملى خواهد شد. به عقيده دولت و طراحان اين طرح، اين كار به مقابله با بورس بازى مسكن مىپردازد. وزير مسكن در اين خصوص مىگويد: بحث وضع ماليات بر خانههاى خالى از سالها پيش مورد گفتوگو بوده است، البته خانههاى خالى هميشه در شهرها براى تبديل، خريد و اجاره مورد نيازند و در واقع حدود سه تا چهار درصد خانههاى موجود خالى هستند. به گفته سعيدىكيا براى اين منظور پيشنهاد تصميمگيرى درباره خانههاى خالى در شوراى مسكن مطرح شد مبنى بر چگونگى اخذ ماليات از خانههاى خالي؛ البته تاكنون به طور قطع در اين زمينه مصوبهاى به تصويب نرسيده است.
سعيدىكيا درباره كاهش قيمت مسكن مىگويد: موضوع كاهش قيمت مسكن از سوى وزارت مسكن در نشريه اقتصادى مسكن اعلام شده و آمارهاى كارشناسى نشان مىدهد كه قيمت مسكن در نقاط مختلف كشور كاهش يافته، البته ميزان كاهش در نقاط مختلف كشور متفاوت بوده است. به گفته وى ميزان كاهش قيمت زمين بيشتر از قيمت مسكن بوده و علاوه بر پايتخت در همه نقاط تنزل يافته است.
سعيدىكيا درباره تداوم كاهش قيمت مسكن نيز تصريح كرده كه دولت در اين مدت تلاش كرد تا از طريق عرضه مسكن مهر بر عرضه و تقاضاى بازار مسكن تاثيرگذار باشد، بنابراين با توجه به اين سياست آمادهسازى و شروع ساخت و سازهاى مسكن مهر پيشبينى مىشود روند كاهشى قيمت مسكن تداوم داشته باشد.
به عقيده سعيدىكيا علت اصلى اين تداوم كاهش قيمت آن است كه متقاضيان مسكن از بازار عمومىبه بازار مسكن مهر انتقال يافتهاند.
به گفته وزير مسكن تنظيم امور مربوط به مسكن در معاملات املاك و نيز ماليات بر املاك و كسانى كه به امر اشتغال و خريد و فروش املاك مشغولند نيز در وضعيت قيمت مسكن موثر بوده است.
افت 5 تا 10 درصدى قيمت مسكن
از سوى ديگر معاون وزير مسكن در امور ساختمان و مسكن با بيان اينكه قيمت مسكن در برخى از نقاط كشور با افت 5تا 10درصدى مواجه بوده است،گفت:كاهش قيمت مسكن ناشى از سياستهاى دولت و آغاز دوره ركود قيمتها بوده است. منوچهر خواجه دلويى در گفتوگو با برنا،با بيان اينكه قيمت مسكن در استان تهران و برخى از مراكز استانها با ركود همراه بوده است، گفته اين ركود در برخى از نقاط كشور با افت قيمت نيز توأم بوده است.
به گفته وي، علاوه بر اين كشور ايران از جمله كشورهايى است كه داراى دورههاى رونق و ركود مسكن است كه به طور متناوب صورت مىگيرد.خواجه دلويى گفت:به طور معمول پس از هر دوره افزايش قيمت دوره ركود و افت قيمت به وجود مىآيد كه با توجه به سپرى كردن مرحله افزايش قيمت در سال گذشته در حال حاضر در فاز ركود قرار داريم.
وى با بيان اينكه يكى از دلايل ركود و افت قيمت براثر سياستهاى دولت بوده است، خاطرنشان كرد: از جمله نتايج مثبت ركود قيمت مسكن نيز فعال شدن بورس كشور بوده است.
معاون وزير مسكن در امور ساختمان و مسكن تصريح كرد: براثر يك ارزيابى اثبات شده در زمانى كه قيمت مسكن در ركود و يا افت قرار مىگيرد بورس از رشد خوبى برخوردار است و بالعكس در زمان افزايش قيمت مسكن بورس در انزوا قرار مىگيرد.
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]