واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيبها و ظرفيتها/ 10 تبليغ غير مستقيم دين در فضاي مجازي ميتواند موجب جذب بيشتر مخاطب شود
گروه وبلاگ و IT: شيوه تبليغ در تأثيرگذاري روي مخاطبان از اهميت بسياري برخوردار است. تبليغ دين در فضاي مجازي به شيوه غير مستقيم موجب ميشود تا با استفاده از اين روش مخاطب را به گونهاي تحت تأثير قرار داد كه مجذوب برنامهها و آموزشها شود.
عصر حاضر به عصر اطلاعات و ارتباطات لقب يافته و انتقال اطلاعات و برقراري ارتباط جز به مدد تبليغ و رسانه ميسر نيست. از اينروست كه تبليغ رگ حياتي دنياي نوين به شمار ميآيد. دنياي امروز را بدون تبليغات نميتوان در نظر آورد. مخاطبان و مردم از پيامهاي تبليغات ميآموزند كه چه بخورند، چگونه بپوشند، چه كتابي را مطالعه كنند و در باره يك يا چند موضوع خاص چگونه بيانديشند.
در عصري كه آكنده از پيامهاي تبليغي است پيامها يا تبليغات ديني به ويژه در كشورهايي كه بر دينداري تأكيد ميورزند به وفور ديده ميشود. بديهي است كه در دنياي امروز كه فرهنگها، تمدنها، اديان و تمام اركان هويتساز ملل هدف آماج جهاني شدن قرار گرفته است، براي حفظ اين عناصر و در پي آن صيانت از هويت ملي، بايد از طريق تبليغ كوشيد تا هويت فردي و ملي در امان بماند.
در اين ميان تبليغ در حوزه دين كه يك ركن اساسي در فرآيند هويتسازي يك ملت و جامعه است بايد مورد مداقه و پژوهش قرار گيرد و راهكارهاي مناسب براي كارآيي بيشتر آن جستجو شود. كشور ما كه يك كشور ديني و با حكومت ديني است بر امر تبليغ ديني بسيار تأكيد ميورزد.
بعد از انقلاب صنعتي در اروپا و جايگزيني استعمار فرهنگي – اقتصادي به جاي تجاوزات و تاخت و تازهاي نظامي و نيز سرمايهگذاريهاي كلان غرب در زمينههاي فرهنگي و اقتصادي، مسخ و استحاله فرهنگي ملل جهان در سرلوحه طرحها و برنامههاي نظام سرمايهداري غرب قرار گرفت. تحقيق و تحقير ارزشها و مقدّسات ملي و مذهبي، تغيير و تحريف فرهنگ و تاريخ كشورهاي جهان سوم به ويژه كشورهاي اسلامي از جمله اهداف طراحان استراتژي فوق بشمار ميآيد.
همه گروهها، اديان و مكاتب دنيا به نوعي افكار خود را تبليغ و بدين وسيله آن را ترويج ميكنند، تا از اين راه حاميان اعتقادات خود را گسترش دهند. مسلمانان نيز بايد حقيقت دين مبين اسلام را تبليغ كنند تا شيفتگان و تشنگان حقيقت آن را به درستي بيابند و مشتاق آخرين و كاملترين دين الهي شوند.
در قرآن و روايات هر كسي حق تبليغ ندارد. بنابراين امر به معروف، وقتي مورد دقت قرار ميگيرد، خداوند متعال در بعضي از آيات ميفرمايد: «ومنهم» يعني بعضي از آنها. يعني كساني كه نشانههاي امر به معروف و نهي از منكر در آنها هست. از شرايط بسيار مهمي كه بايد در يك مبلغ باشد، عالم به پيام خدا باشد. بنابراين بيسواد و آن كه آگاه به دين خدا نيست از نظر ائمه طاهرين تبليغ بر او حرام است. او ين خود ميشود يكي از انحراف دهندگان و مردم را منحرفتر ميكند. چراكه راهي را كه به مردم نشان ميدهد راه خدا نيست.
علاوه بر استفاده از برنامه و ابزار جديد، شيوه تبليغ نيز در تأثيرگذاري روي مخاطبان از اهميت بسياري برخوردار است و بايد به نحوي شايسته آن را به فعالان اين عرصه آموزش داد. نكته مهم و قابل توجه در تبليغ دين شيوه غير مستقيم است كه با استفاده از اين روش بايد مخاطب را به گونهاي تحت تأثير قرار داد كه مجذوب برنامهها و آموزشها شود.
در محتواي مباحث تبليغي بايد نكات روانشناسانه و جامعه شناسانه به خوبي مورد توجه قرار گيرد. مبلغ بايد مخاطب خود را بشناسد و بر اساس درك و فهم وي فعاليت داشته باشد. رسانههايي كه به اين مباحث ميپردازند نيز بايد توانمند و روانشناس باشند.
شيوهاي از تبليغات غير مستقيم كه در آن، آگهي دهنده، پيام خود را به گونهاي طراحي ميكند كه از حاشيههاي پايين گستره شنوايي و بينايي مخاطبان بهره گيرد تا ضمير ناخودآگاه آنها را متاُثر سازد. بدين منظور از شگردهاي مختلف الكترونيكي و كامپيوتري و روان شناختي تواًم استفاده مي شود.
درباره موثر بودن يا موثر نبودن تبليغات نامرئي اخــتلاف نظر بسيار است. برخي از متخصصان تبليغات، قاطعانه آن را رد ميكنند و برخي ديگر، آن را بسيار موثر ميدانند. همچنين، تبليغات نامرئي در برخي از كشورهاي صنعتي صراحتاً ممنوع شده است و بالطبع انتشار مطالب علمي و تحقيقي درباره تكنولوژي تبليغات نامرئي نيز ميتواند ممنوع باشد. اما ميتوان با تبليغات نامرئي برنامه ريزيهاي سختافزاري و نرمافزاري به جهانيان ارائه دهيم تا با محتواي اسلام و آثار ارزشمند آن آشنا شوند.
منابع:
چگونه در تبليغات ديني موفق باشيم، سايت تبيان
ركني نژاد، مهرداد، 1387
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]