واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: حقوق - ضرورت طرح لايحه حمايت از خانواده چيست؟
حقوق - ضرورت طرح لايحه حمايت از خانواده چيست؟
نرگس محمدي*: لايحه حمايت از خانواده پس از دستگاه قضايي و دولت، اكنون در مجلس شوراي اسلامي در دست اقدام و آماده طرح در صحن علني مجلس است. يعني قواي نظام جمهوري اسلامي ايران با عنايت و آگاهي از مواد مندرج در اين لايحه نسبت به لازمالاجرا كردن آن اتفاق نظر يافتهاند. البته بايد ديد كه نمايندگان مجلس در صحن علني مجلس نسبت به آن چگونه عمل خواهند كرد؟ اما پروسه تدوين تا تصويب اين لايحه نكاتي مهم و قابل توجه دارد كه اشارهوار به آن ميپردازيم.
1- ابتدا اينكه بر اساس متن مقدس قرآنكريم درسوره نسا تنها شرط ازدواج مجدد، شرط عدالت است كه البته تحقق آن غيرممكن ذكر شده است و بسياري از روشنفكران ديني، با نگاهي تاريخي بر اين باورند كه جهتگيري اسلام در راستاي ترقي پيشرفت وضعيت زنان در شرايط 14 قرن پيش عربستان است. حال آنكه پس از سپري شدن 14 قرن و در شرايط كنوني جهان و كشور ايران و وضعيت زنان، لايحهاي در دستور كار مجلس قرار گرفته كه قصد دارد شرط سخت و غيرممكن برقراري عدالت را كه قيد و بندي جدي بر پاي مردان است تا نتوانند به راحتي با توجيه مذهبي اقدام بر اين امر كنند با همراهكردن شرط ثروت كه البته كاملا پيداست كه شرط ثروت شرط اساسي و پايهداري در اين لايحه به شمار ميآيد به امري سهلالوصول براي مردان تبديل كند، چراكه بر اساس اين لايحه مرد هنگام ازدواج مجدد بايد ثروت خود را در دادگاه اثبات كند، حال آنكه براي تحقق آن هم در سالهاي آينده و پس از رخداد ازدواج مجدد قبل از اختيار كردن زنان بعدي در دادگاه تعهد به عدالت كند. از همين جا جدي بودن اين شرط خود را نمايان ميسازد. معلوم نيست براي امري كه هنوز رخ نداده و شرايطي كه هنوز قابل پيشبيني نيست چگونه ميتوان عدالت را تعهد كرد؟ به نظر ميرسد كه اين شرط تنها يك رنگ بيرنگ مذهبي است شايد برخي بگويند كه ثروت را در راستاي برقراري عدالت منظور كردهاند اما مگر معيار عدالت فقط ثروت و پول است و عاطفه و محبت و مسووليت در قبال خانواده ارزشي ندارد.
2- اين لايحه يك پيام براي زنان و بهويژه دختران جوان ايراني دارد. ثروت در عين حال ميتواند موجب خوشبختي خانواده و همينطور ميتواند موجب بدبختي زن باشد و اين در حالي است كه اكنون بيش از 60درصد دانشجويان دانشگاهها را دختران تشكيل ميدهند و پس از آن وارد بازار كار ميشوند و در شرايط فعلي هم آمار زنان شاغل در حوزههاي مختلف آمار قابل توجهي است. حال از مسوولان امر بايد پرسيد كه آيا پس از تصويب اين لايحه ميتوان از زنان انتظار داشت كه در گردآوري سرمايه و ثروت در خانه و خانواده مشاركت كنند و ثروت را موجب رشد و ترقي خود و خانوادهشان بدانند؟ يا زنان از اين پس بايد حساب مالي و پسانداز خود را تنها به اسم خود و در محلي غير از خانه و زندگي مشتركشان جمعآوري كنند تا مبادا روزي مجوزي براي حضور زن دوم، سوم و چهارم در زندگي خصوصيشان باشد.
3- معمولا مردان ثروتمند از همطبقه و به اصطلاح عاميانهتر با قشر ثروتمند وصلت ميكنند.
گزاره بعدي اين جمله پس از تصويب اين لايحه چه ميتواند باشد؟ آيا دختري تحصيلكرده و برخوردار از تمكن مالي پدر و خانواده خود، هرگز شرايط 2، 3 يا 4 همسري شوهرش را برميتابد يا در صورت آگاه شدن آن مجبور به طلاق و جدايي خواهد شد؟
4- اما مهم آنكه ضرورت طرح و تصويب اين لايحه چيست؟ و چرا به اين شكل و بهصورت «فورس ماژور» و بلافاصله پس از تشكيل مجلس هشتم در دستور كار كميسيونها قرار گرفته است؟ آيا در اين جامعه مشكل فقر، تورم، اشتغال، سياستهاي داخلي و خارجي و مشكلات فرهنگي حل شده است و مشكل ديگري بر سر راه مجلس محترم وجود ندارد كه به مسئله ازدواج مجدد و مردان ثروتمند ميانديشد؟
چگونه ميتوان پذيرفت كه در شرايط كنوني جامعه ايران كه جمعيت زير خط فقر جامعه كشورمان با رشد يك درصدي در روزهاي اخير به 19درصد رسيده (طبق اعلام بانك مركزي طي روزهاي اخير) و خانوادههاي بسياري با مشكلات ناشي از فقر و بيكاري و به تبع آن فساد و اعتياد سردرگريبان هستند، بنيان خانوادههاي ثروتمند هم با تصويب چنين قوانيني سست و متزلزل شود و قربانيان ثروت هم به قربانيان فقر اضافه شوند.
نمايندگان مجلس آگاه باشند كه راي آنها به تصويب چنين قوانيني ميتواند موجبات فجايع غيرقابل جبران در خانوادهها را فراهم آورد كه از اين پس گوشهاي از آن را در صفحه دردناك حوادث روزنامهها شاهد باشيم. نمايندگان مجلس نيك ميدانند كه رشد و پيشرفت و آگاهي زنان ايران رشدي چشمگير در جهان دارد كه تحميل چنين قوانيني بر نيمي از جمعيت ايران ميتواند دردي بر دردهاي اين جامعه بيفزايد اما باري از دوش جامعه ايران بر ندارد. اميدواريم كه مسوولان تصميم بگيرند.
* مسئول كميته زنان كانون مدافعان حقوق بشر
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 762]