تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نماز شب، موجب رضايت پروردگار، دوستى فرشتگان، سنت پيامبران، نور معرفت، ريشه ايم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855199536




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارشناگفته هاي صدام از جنگ عراق بر عليه كويت


واضح آرشیو وب فارسی:موج: گزارشناگفته هاي صدام از جنگ عراق بر عليه كويت
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد بين الملل .


به گزارش موج، سفير سابق ايالات متحده آمريكا در عراق در مصاحبه اي با روزنامه الحيات از ماجراهاي پشت پرده زيادي از دوران حكمراني صدام بر عراق و جنگ اين كشور عليه كويت صحبت كرد كه با هم آن را مرور مي كنيم.

الحياة: هنگامي كه صدام حسين از شما خواست با وي ملاقات كنيد، آيا مظنون نشديد كه اتفاقاتي در حال رخ دادن است، زيرا وي هرگز با سفيران قرار ملاقات نمي گذاشت.
آوريل گلاسپي: وي گاهي اوقات با سفيران ديدار داشت. من او را يكبار پيش از آن كه با گروهي از سفيران ديدار داشته باشد، ديده بودم. من به تنهايي با وي ملاقات نداشتم. او حتي خود به امضاي اعتبار نامه ها نمي پرداخت، به همين دليل اعتبارنامه هيچ سفيري را دريافت نكرده بود. به منظور اعلام ملاقات او با من، يك هفته پيش از حمله به كويت در سال 1990، وزارت خارجه، من را در جريان گذاشت. گمان كردم آنها مرا به وزارت خارجه خوانده اند تا با نزار حمدون كه در آن زمان معاون طارق عزيز بود و همينطور با خود طارق مذاكره داشته باشم. آنها از من خواستند تا بروم بدون آن كه بگويند بايد با چه كسي ديدار داشته باشم. سپس وقتي به وزارت خارجه رسيدم مرا سوار خودرويي كه تا آن زمان نديده بودم و همچنين راننده اي كه هرگز با آن ملاقات نداشتم، كردند. آنها به راننده گفته بودند مرا به مقصدي برساند و پيش از سوار شدن در خودرو از مقصدي كه قرار بود به آنجا بروم سوال كردم . آنها گفتند: تو به مقر رياست جمهوري مي روي. طي مسير نيز فكر نمي كردم قرار است با صدام حسين ملاقات داشته باشم و فكر مي كردم با شخص ديگري ديدار دارم زيرا صدام از كسي براي برگزاري ملاقات درخواست نمي كرد. زماني كه متوجه شدم قرار است او را ببينم، فكر كردم ممكن نيست هشدارهايي كه وي به من و سفير عراق در واشنگتن داده است به وي گزارش نشده باشد، زيرا همه از او مي ترسيديم. بنابراين فكر كردم فرصت مناسبي است تا با وي صحبت كنم و او را از تصميمش درباره حمله به كويت منصرف كنم. وقتي كه سفير عراق در واشنگتن از سوي وزارت كشور فرا خوانده شد به وي گفته شد تا به كويت حمله نكنند و از وي خواسته شد تا درباره اين نظر آمريكا، بغداد سريعا در جريان گذاشته شود.همه كشورهاي جهان عرب نگران اين مسئله بودند و مي دانستند اين مرد قابل پيش بيني نيست. پس از اين كه اين نشست در واشنگتن به پايان رسيد من به نزار حمدون نتيجه نشست را ابلاغ كردم و به او گفتم رئيس جمهور من (جورج بوش پدر) نگران است و مي خواهد صدام را درباره موضوع حمله نكردن به عراق سريعا در جريان بگذارد. البته درخواست ملاقات با صدام در آن زمان بي فايده بود زيرا وي به همه جواب رد مي داد.
الحياة: هنگامي كه صدام را ديديد، با او درباره چه مسئله اي گفتگو كرديد؟ آيا از اين كه نيروهاي عراقي به مرز كويت اعزام شده بودند خبر داشتيد؟ آيا ماهواره ها اين شرايط را كنترل مي كردند؟
A.G: نه تنها ماهواره ها بلكه تمامي مردم عراق مي توانستند ببينند كه نيروهاي عراقي به سمت جنوب مي روند. به عنوان مثال ما درباره تعداد نيروهاي اعزامي به منطقه اطلاعاتي نداشتيم، اما شواهد به اندازه كافي بودند و همچنين كويتي ها شديداً نگران اوضاع بودند.بله ما همه مي دانستيم كه خود را براي جنگ آماده كرده است. ما با دبير كل اتحاديه عرب، نماينده مصر و همچنين بسياري از نمايندگان كشورهاي عربي ديدار داشتيم. همه نگران اين مسئله بودند.
الحياة: آيا هنگامي كه با صدام ديدار داشتيد او تنها بود؟
A.G: نه طارق عزيز و دو يا سه نفر از همكارانش در آنجا حضور داشتند تا يادداشت بردارند.
الحياة: آيا او مستقيماً با شما سر صحبت را باز كرد؟
A.G: نه چندان مستقيم. وي در ابتدا درباره اين كه رفتار كويتي ها بسيار ناشايست بوده است صحبت كرد و سپس به نشست هايي كه در جده برگزار شده بود اشاره كرد و گفت، آنها غير منطقي بودند و آنها را سرزنش مي كرد. اتهام هايي كه وي به كويت نسبت مي داد من را نگران اين كرد او همچنين گفت: 20 سال پيش رئيس جمهور وقت عراق كويت را بخشي از منطقه جنوبي كشور مي دانست.
الحياة: بغداد پس از ملاقات شما، شرحي ارائه داد و در آن اعلام كرد، شما به صدام گفته ايد دولت آمريكا در اختلاف مرزي دو كشور عربي دخالت نخواهد كرد و او اين حرف شما را به عنوان چراغ سبزي از سوي آمريكا براي حمله به كويت برداشت كرد.
A.G: طارق عزيز اين شرح را از خود ساخته است. همچنين طارق به عنوان وزير اطلاعات و ويراستار يك روزنامه، در فن بلاغت استاد بود. واضح است كه من درباره اين كه آمريكا در اختلافات مرزي دو كشور دخالت نخواهد كرد، به صدام حسين نظري ندادم. چيزي كه من به او گفتم اين بود كه او نبايد به كويت و هيچ كشور ديگري تجاوز كند. صحبت هاي ما قطع شد و او مودبانه بلند شد. شخصي به داخل آمد و او گفت: معذرت مي خواهم من يك تلفن ضروري دارم. سپس ما همه نشستيم و منتظر بازگشتن وي مانديم. وي بازگشت و گفت: رئيس جمهور مصر حسني مبارك با وي تماس گرفته و او به مبارك گفته نگران نباشد، مشكلي پيش نمي آيد و او اين مسئله را بدون مشكل حل خواهد كرد. من گفتم: بسيار خوشحال خواهم شد كه به رئيس جمهور خود بگويم مشكلي نخواهد بود و اساساً هم همين طور بود.
الحياة: آيا به او گفتيد كه به تعطيلات مي رويد؟
A.G: او از سفر من خبر داشت، زيرا هر ديپلمات خارجي براي ترك كردن بغداد بايد وزارت خارجه را در جريان مي گذاشت تا اين سازمان براي او مجوز خروج صادر كند. وقتي كه سفير اردن در بغداد مي خواست به خانه بازگردد بايد از اين وزارتخانه اجازه مي گرفت. صدام مي دانست كه من مي خواهم از كشور خارج شوم اما وقتي متمركز كردن نيروهاي نظامي آغاز شد، برنامه ريزي كردم كه از كشور خارج نشوم.
الحياة: چه چيزي نظر شما را تغيير دارد و از كشور براي تعطيلات خارج شديد؟
A.G: احمقانه بود. پس از اين كه صدام با من و مبارك در اين باره صحبت كرد و با تماس با سفارت خود در قاهره از صحت حرف هاي وي مطمئن شدم، فكر كردم زماني كه وي با قدرتمندترين شخصيت سياسي در جهان عرب و جهان غرب درباره صرف نظر كردن از تصميمش صحبت كرده، هر گونه تصميم گيري ديگر احمقانه خواهد بود. فكر كردم زمان مناسبي است تا مادرم را كه مريض بود براي تعطيلاتي 5 روزه به خارج ببرم. وقتي كه با صدام خداحافظي كردم چيزي به من گفت كه دقيقا به ياد نمي آورم، چيزي به اين مضمون كه شما حالا مي توانيد برويد، استراحت كنيد و تعطيلات خوبي داشته باشيد، اما بايد به رئيس جمهور شما درباره مكشلاتي كه كويت براي ما ايجاد كرده است صحبت كنيد. بايد اضافه كنم طارق عزيز مسئول مشاوره هاي هوشمندانه با صدام بود، زيرا در آن زمان سفير انگلستان و روسيه نيز براي سفر از ر عراق خارج شده بودند و ديپلماتي از كشورهاي مهم در بغداد حضور نداشتند. جالب است بدانيد زماني كه عراق به كويت حمله كرد ما همه از بغداد خارج شده بوديم.
الحياة: برخي منابع نشان مي دهند شما از دولت و يا وزير خارجه وقت، جيمز بيكر هيچ راه كار و يا مشاوره اي را دريافت نكرده بوديد؟
A.G: نه، اين حقيقت ندارد. من درباره كاري كه انجام مي دادم دستورالعمل لازم را دريافت كرده بودم. بايد بگويم، نشستي كه در واشنگتن با سفير عراق برگزار شد، يك هفته پيش از خروج من بود و در آن جلسه دستور العمل لازم را دريافت كرده بودم. من 5 بار به وزارت خارجه رفتم و اين دستورالعمل را كه كاري عليه كويت انجام ندهيد، تكرار كردم. پيش از اين كه كشور را ترك كنم چند هفته پيش درخواست داده بودم. وقتي اوضاع وخيم شد فكر كردم همانطور كه صدام به من و رئيس جمور مصر گفته، جنگي در نخواهد گرفت و فرصت مناسبي است تا مادرم را از كشور خارج كنم و با وزارت خارجه آمريكا نيز راي زني هايي داشته باشم. همچنين يكي از اعضاي مهم مجلس نيز قرار بود به بغداد بيايد و براي ديدار با وي بايد پس از اين 5 روز خودم را به بغداد مي رساندم و اميدوار بودم صدام با وي ملاقات داشته باشد و به او بگويد تنها دولت آمريكا نيست كه مي خواهد به عراق حمله نكنيد بلكه مجلس و مردم آمريكا نيز مخالف حمله به اين كشور هستند.
الحياة: اما صدام مردم را مي ترساند.آيا رفتار شما با او ديپلماتيك بود يا خشن؟
A.G: من نماينده رئيس جمهور آمريكا در عراق بودم. مطمئناً من از صدام حسين نمي ترسيدم. آن چه كه من نگران آن بودم اين بود كه او اشتباه بزرگي را مرتكب شود. مردم بسياري در جهان گرد هم آمدند تا او از حمله به كويت دست بردارد. من فكر مي كنم او منظور جهان عرب را متوجه نشد. به عنوان مثال او فكر مي كرد عربستان و ديگر كشورهاي حوزه خليج فارس مكان هايي را به وي اختصاص دهند و من مطمئنم او حمايت دولت آمريكا را در اين زمينه اشتباه متوجه نشد. از كسي شنيدم كه صدام درباره اين كه چقدر ويتنام تصميم مردم آمريكا و دولت اين كشور را ضعيف كرده، صحبت كرده است. او فكر مي كرد ما جرات انجام هيچ كاري را نداريم. مسئله ديگر اين كه او مردي كاملاً ظالم بود و نشانه هايي از حماقت در وي ديده نمي شد. او لباس نيروي بعث را طراحي كرد كه شبيه به لباس نظامي كشور بود. ما مي دانيم او حتي يك دقيقه هم نجنگيده بود، هرگز در هيچ نيروي ارتشي حضور نداشته و درباره ارتش چيزي نمي دانست.اما تنها شبيه پادشان، هر چه قدرتش بيشتر مي شد، فكر مي كرد بيشتر مي داند. او ناگهان تبديل به كارشناس مسائل نظامي، زميني، فرهنگي و همه كاره عراق شد. هنگامي كه شما با كسي با چنين طرز تفكري روبرو مي شويد، در شرايط خطرناكي به سر مي بريد.
الحياة: آيا او خيال پردازي مي كرد و يا اين كه شما فكر مي كنيد او از آنچه كه شما گفتيد برداشت اشتباه كرده بود؟
A.G: اين چيزي است كه من مي گويم. من فكر مي كنم كه او گوش مي داد.او آنقدر احمق نبود كه به حرف ها حتي به طور خلاصه نيز گوش ندهد. اما فكر مي كرد مي داند من دارم از جانب خود و نه از جانب دولتم سخن مي گويم و يا اين كه دولتم جرات مبارزه ندارد.
الحياة: آيا شما تحت تاثير ادعاي او كه مسئله اين است كه كويت نفت عراق را مي دزدد قرار نگرفتيد؟ يا اين كه او بيماري خود بزرگ بيني داشت.
A.G: بله اين بيماري در وي وجود داشت.
الحياة: با توجه به شايعاتي كه پراكنده شده است، آيا او از سوي برخي از بزرگان عرب از جمله شاه حسين اردن حمايت مي شد؟
A.G: نه هرگز، شاه حسين مي دانست كه او بسيار خطرناك است و با يك بيمار خود بزرگ بين كه ممكن است پس از كويت به او حمله كند روبرو شده است. من فكر مي كنم تمام شغل سياسي وي از گذشته اش نشات گرفته بود. او از بزرگان نبود و مردي خود ساخته بود.او قدرت قلم را مي دانست. وقتي به موزه ي معروف انقلاب در بغداد مي رويد، فكر مي كنيد از لباس هاي صدام ديدن خواهيد كرد، اما با نوع نوشته هايش مواجه مي شود كه چگونه تلاش مي كرده طرفدارانش را قانع كند. او زماني بزرگ شد كه عراقي ها فكر مي كردند مانند مصر بايد قدرت برتر كشورهاي عربي باشند. به جز افرادي كه كنترل زندگي آنها در دست صدام بود، هيچ كس به هيچ وجه به او اعتنا نمي كرد. او بايد در باره ايدئولوژي حذب بعث در زمان جوانيش چيزي مي دانسته، و اگرنه اين حزبي نبود كه ميشل افلاك مي خواست. اين حس خودش بود كه به قدرت برجسته دنياي عرب تبديل شود.
الحياة: آيا او پس از آن نشست معروف به شما گفت: به مسافرت برويد و نگران نباشيد من حمله نخواهم كرد؟
A.G: بله او گفت و افزود به رئيس جمهورت بگو نگران نباشد، اما شرايط در اينجا وخيم است. و من گفتم مي روم و به زودي باز مي گردم.
الحياة: چرا تمامي انتقادها از بيكر و واشنگتن بر روي شما بود؟ آيا اين براي شما ناعادلانه نبود؟
A.G: رئيس جمهور جورج بوش بسيار عالي قدر بود. وي از من خواست تا بروم و او را ملاقات كنم. اين مسئله براي رئيس جمهور كشورها كه بايد درباره مسائل زيادي فكر كنند سخت است و مذاكره با وي درباره خاورميانه باعث شد به اين فكر بيفتم كه صحبت كردن درباره خاورميانه به اندازه صحبت كردن با يك فرد برجسته مهم است. او بسيار متفكر، دانشمند و بسيار نگران بود. اما اين مسئله تمام شده و هيچ كس نمي خواهد سرزنش ها را بپذيرد. من كاملا خوشحالم كه اين سرزنش ها به سمت من بود. شايد من قادر نبودم صدام را متقاعد كنم كه ما مي توانيم به آن چه كه مي گوييم آن هم در جهتي صادقانه عمل كنيم. فكر مي كنم هيچ كس در جهان نمي توانست او را متقاعد كند. اما فراموش نكنيد با اين كه توانستم برخي از افراد نزديك به وي را در باره آن چه كه ما در نظر داريم مطلع كنم. هيچ كس جرات نمي كرد به او بگويد كه تفكرات سياسيش درباره جهان عرب و كشورهاي غربي نادرست است. تفكرات نظامي وي كاملاً حساب شده بود اما محاسباتش درباره شرايط كشورش نادرست بود، زيرا فكر مي كرد مردم شيعه در كشورش از وي مي ترسند اما اين گونه نبود.
الحياة: چه ساختاري را واشنگتن از شما خواست انجام دهيد و شما آن را اجرا نكرديد؟
A.G: هر گاه تصميمي ابلاغ مي شد من اجرا مي كردم و همه آنها ثبت شده است. پيش از ملاقات با صدام ما تمامي اين نشست ها را در وزارت خارجه داشتيم. آنها مي دادند آن چه را كه از من خواسته شده بود اجرا كرده بودم.
الحياة: آيا اشتباهي از جانب كسي در جايي انجام نشد؟ چرا اين گونه قضاوت مي كنيد كه يك جاي كار غلط بوده است؟
A.G: من اين گونه فكر مي كنم زيرا همه گمان مي كردند ما جاي نفس كشيدن داريم. مبارك گفت با صدام صحبت كرده و اتفاقي نخواهد افتاد، بنابراين همه ما اشتباه كرديم، تمامي ما خطا داشتيم. من عرب نيستم، اما بايد بگويم عرب ها نيز اشتباه كردند. همه مطمئن شديم كه وي اين كار را انجام نخواهد داد. در اين زمينه بايد به مقامات عربي كه در پشت صحنه حضور داشتند اشاره كنم. با توجه به گذشته، به نظر من آن چه كه صدام حمدي پس از نشست جده به صدام حسين گزارش مي داد در تصميم گيري وي دراين باره كه نمي گذارد كشور كوچك كويت در كارهاي او و عراق دخالت كند، تاثير گذاشته است. وي به اين باور رسيده بود كه رويارويي كشورش با ايران تمامي كشورهاي كوچك منطقه را نجات داده است و اين كشورها به وي پول و احترام بدهكار هستند. به نظر من اين طرز فكر صدام بود.
الحياة: آيا او اين گونه به شما گفته بود؟
A.G: نه اما من اين گونه فكر مي كنم.
الحياة: درباره مقامات رهبري كشور كويت، وقتي شما با آنها صحبت كرديد چه اتفاقي افتاد؟
A.G: آنها چه كار ديگري مي توانستند انجام دهند؟ من در كويت زندگي كرده ام و بسيار به اين كشور علاقه دارم و مردم اين كشور نيز از نظر تجاري بسيار سخت كوش هستند. همچنين بيروتي ها بايد بدانند مردم كويت مردمي باهوش هستند و اين دو كشور در سايه دو كشور برادر زندگي مي كنند. همچنين آنها بيشترين تلاش خود را كرده اند تا حكومت خود را حفظ كنند واين انسان گرگ صفت را كه قصد تصرف آنها را داشت از كشور خارج كنند.
الحياة: آيا فكر مي كنيد حمله صدام به كويت پايان دوره حكومت وي را به دنبال داشت؟
A.G: اين امر مطمئناً‌شرايط را براي افول وي فراهم كرد و در پايان جنگ ايران و عراق، خشم مردم شيعه را در كربلا و نجف به دنبال داشت. اما هميشه به گونه اي وانمود مي كرد مي تواند به طور موثر وارد عمل شود و دوباره اين كار را انجام مي داد. يكي از پروفسورهاي هاي سنّي عراق در دانشگاه بغداد كه مورد شكنجه صدام قرار گرفته بود و سال ها پيش از جنگ از اين كشور خارج شده بود به من چيزي گفت كه كاملاً‌واضح و آشكار بود، اما گاهي اوقات مسائل آشكار را بايد فراموش كرد. او گفت تنها يك عامل در جهان بود كه موجب شد صدام كنترل قشر سنّي كشور را در دست بگيرد، زيرا به هر دليل او موجب رعب و وحشت در ميان مردم مي شد و همين امر شرايط را مهيا مي كرد تا شيعه كنترل حكومت را در بغداد بر عهده بگيرد.
الحياة: اما مردم شيعه در عراق با ايران متحد نشدند و از صدام حسين حمايت كردند‍؟
A.G: به ظاهر آنها با ايران همراه نبودند، اما صدام هميشه نگران اين موضوع بود و به همين دليل بود كه صدام سختگيري هاي خود را بر روي آنها بيشتر كرد.
الحياة: آيا فكر مي كنيد حمله آمريكا به عراق راه كاري مناسب بود؟
A.G: همانطور كه گفتم انگليسي ها با فناوري بسيار پيشرفته خود در آن زمان و تمامي امكانات نتوانستند كاري بكنند. همچنين تنها دليلي كه باعث شده بود سنّي ها از صدام حمايت كنند، ترس از اين بود كه مردم شيعه حكومت را در دست بگيرند.
الحياة: آيا فكر مي كنيد زمان اشغال اين كشور به طول بيانجامد؟ آيا ممكن است رئيس جمهور بعدي آمريكا نيروي هاي خود را از اين كشور خارج كند؟
ّّA.G:‌در حال حاضر همه چيز ممكن است ، اما تنها يك اتفاق بايد بيافتد و آن هم ايجاد يك ديپلماسي فعال و باجرات است و معتقدم به دليل وجود عداوت شديد در عراق، غرب بايد درك خود را بالا ببرد. مي توان به جرات گفت، جهان كردها با دنياي عرب بسيار متفاوت هستند و عرب هاي شيعه كاملاً‌با سنّي ها فرق دارند. عراق از مجموعه از اقوام و مذاهب متفاوت تشكيل شده است و به همين دليل بايد بهتر درك شود.
 يکشنبه 20 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن