واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: 90 درصد زنان و 30 درصد مردان كشور خواستار جراحي زيبايي هستند
گروه اجتماعي " -زيبايي تصنعي" شايد بهترين عبارتي باشد براي اين دستكاريهاي اغلب از روي چشموهمچشمي. گرايش روز افزون جوانان به زيبايي ظاهر و روي آوردن به جراحيهاي پلاستيك طي دهه گذشته منجر به رشد 83 درصدي تعداد جراحيهاي پلاستيك در كشور شده است.
از پيدايش جراحي پلاستيك در ايران بيش از نيم قرن ميگذرد. طي 4 دهه پس از ورود جراحي پلاستيك به ايران، متقاضيان جراحيهاي زيبايي محدود به زنان و دختران طبقه متوسط به بالاي جامعه ميشد اما در طول دهه گذشته، افزايش تعداد متقاضيان جراحي زيبايي و صرف هزينههايي تا سقف 3 ميليون تومان براي جراحي بيني و 4 ميليون تومان براي زيبايي اندام از سوي متقاضيان و تعارض صرف چنين هزينههايي با سطح درآمد طبقه متوسط و مرفه جامعه، علامتهاي سوال زيادي را در اذهان عموميايجاد كرده است.
دكتر ميرپنهان عقيده دارد كه گرايش به زيبايي گرايش كاملاً طبيعي و مشترك بين تماميانسانها است اما امروزه گرايش به زيبايي به مرحله ظاهر پرستي و خود نمايي رسيده است.
اين روانشناس مسائل اجتماعي ميگويد: اين موضوع متأسفانه در جامعه ما بسيار زياد شده است و جوانان و نوجوانان به سبب گرايشها و اقتضائات سني خود و با صرف هزينههاي گزاف و قبول عواقب جسمي، رواني و يا حتي جاني درصدد كسب مقام بهتر در اين مسابقه زيبايي هستند. دكتر مير پنهان گفت: نتايج يكي از آخرين نظر سنجيهاي انجام شده در كشور نشان ميدهد كه 90 درصد زنان و 30 درصد مردان قسمتي از اندام يا جوارح خود را نميپسندند و خواهان تغيير يا اصلاح آن هستند.
در گوشه ديگر دادسرا زن ميانسالي به ديوار تكيه داده است. چهره اش نگراني را فرياد ميزند. ميگويد: يك سال پيش از كانادا به ايران آمدم به يك جراح پلاستيك و زيبايي مراجعه كردم تا پوستم را بكشم و جوانتر شوم. اما دو هفته بعد از عمل، پوستم متورم شد. دكتر ميگفت تورم بعد از عمل زيبايي طبيعي است. اما دو ماه كه گذشت صورتم لك آورد به طوري كه زيبايي ام به هم ريخت و حالا كه با هيچ دوا و درماني اين لكها و جوشها از بين نميرود به دادسرا آمدم تا از اين دكتر شكايت كنم اما چه فايده صورتم كه ديگر درست نميشود...
اين ذهنيت در ميان جوانان جا افتاده كه زيبايي چهره با عمل جراحي كامل ميشود. به همين دليل بسياري از آنان با صرف هزينههاي سرسام آور به انجام اينگونه جراحيها اقدام ميكنند. با اين حال نه تنها تغيير چنداني در شكل و قيافه شان پيدا نميشود بلكه در مواردي، زيبايي اوليه و حتي جان خود را نيز در اين راه از دست ميدهند تا آنجا كه كشوي ميز دادسراها و كميسيون تخصصي پزشكي قانوني هم اكنون انباشته از پروندههايي از همين دست است.
دكتر صادق همتي ميگويد هر روز با مراجعاني مواجه ميشود كه به رغم اينكه از لحاظ ظاهر هيچ مشكلي ندارند ولي براي انجام عمل جراحي زيبايي اصرار دارند و نسبت به پيامدهاي احتمالي آن بي توجه هستند. اين در حالي است كه از هر 10 مراجعه كننده تنها دو مورد نيازمند جراحي بيني هستند.
اين جراح زيبايي گفت: 95 درصد از متقاضيان را زنان و دختران بين 15 تا 50 سال براي جراحي بيني و اندام و 10 درصد را مردان براي انجام جراحي بيني و كاشت مو تشكيل ميدهند به طوري كه تقاضا براي جراحي بيني در مقام اول و جراحي اندام در مقام دوم و حذف چين و چروك صورت در مقام سوم جراحيهاي زيبايي است. دكتر همتي ادامه داد: از مهمترين عوارض افزايش بي رويه تعداد متقاضيان جراحي زيبايي، ايجاد زمينه براي اقدام پزشكان غير متخصص به انجام جراحيهاي زيبايي است به گونه اي كه به رغم تعداد محدود جراحان پلاستيك در كشور 1500 نفر) بيش از 3 هزار نفر با عناوين مختلف به انجام عملهاي متعدد زيبايي اقدام ميكنند و بيشترين خطاهاي پزشكي توسط اين افراد صورت ميگيرد.
جان ميدهند به سوداي زيبايي
بنا بر اين گزارش، طبق آمارهاي اعلام شده، هر هفته يك نفر بر اثر انجام عمل ليپوساكشن جان خود را از دست ميدهند. از هر 100 خانميكه اقدام به برداشتن چربي از بدن خود ميكنند معمولاً 3 تا 5 نفر دچار مشكل ميشوند و اين در حالي است كه روزانه بين 30 تا 50 نفر براي چنين عملي به مطب و كيلينيكها مراجعه ميكنند.
چندي پيش در همايش مديريت زنان در هزاره سوم اعلام شد كه هر روز به طور ميانگين، دو زن در ايران زير تيغ جراحيهاي زيبايي جان خود را از دست ميدهند اين در حالي است كه ايران رتبه اول شمار جراحيهاي زيبايي را در جهان دارد.
محمد رضا الهي منش، رئيس دادسراي رسيدگي به جرايم پزشكي نيز در اين زمينه گفت: در سال گذشته تعداد 10 هزار پرونده مربوط به قصور پزشكي از سوي مراجع قضايي به سازمانهاي نظام پزشكي و پزشكي قانوني ارجاع شد كه 50 درصد موارد كادر پزشكي از اتهام وارده تبرئه و 17 پرونده منجر به فوت محروميت از طبابت را در پي داشت. وي گفت: 50 درصد پروندههاي موجود در دادسرا مربوط به عملهاي زيبايي بوده و 15 درصد پروندههاي مذكور، شكايت از افرادي است كه پزشك نيستند و با تبليغات گمراه كننده اقدام به جذب مشتري و عملهاي زيبايي ميكنند.
به گزارش برنا، البته اينگونه خطاها در عملهاي زيبايي به عوامل ديگري همچون مكانهاي انجام عمل جراحي هم بستگي دارد. در حال حاضر تعداد كيلينيكهاي تخصصي زيبايي تنها 20 واحد است در حالي كه روزانه در بيش از 100 مطب عمل جراحي زيبايي صورت ميگيرد.
هر چند بارها سازمان نظام پزشكي از ابلاغ آيين نامه اي در خصوص نظارت بر تبليغات گمراه كننده زيبايي، چاقي، لاغري، افزايش قد و... گرفتن مجوز از سوي اين سازمان براي درج آگهي در مطبوعات، خبر داده است، اما اين آيين نامهها هنوز به مرحله اجرا نرسيده است. به گفته صادق همتي، قانوني براي ممنوعيت اعمال جراحي زيبايي از سوي پزشكان غير متخصص و عموميوجود ندارد و فقط در صورت شكايت بيمار و پيگيريهاي شخصي، مسئله به دادگاه كشيده ميشود.
رتبه نخست شكايتها از جراحي زيبايي
بر اساس گزارش نظام پزشكي، بيشترين شكايات از جراحيهاي زيبايي در كشور صورت گرفته است. به گزارش دادگاه بدوي نظام پزشكي تك محور بودن پزشكان، نبود نظارت از طرف مسئولان بر برخي فعاليتهاي پزشكان كه جنبه تجاري پيدا كرده و تأمين نشدن بعد اقتصادي و اجبار براي كار كردن در چندين شيفت متمادي و خستگي مفرط پس از آن، افزايش جراحي پلاستيك در جامعه و نبودن نظارت بر دريافت وجوه هنگفت و عدم وجود بيمه بر سيستم جراحي زيبايي كه خارج از نظارت است، موجب افزايش آمار جرايم پزشكي در جامعه امروزي ميشود.
هر چند آمار دقيقي از تعداد فوت شدگان عمل زيبايي وجود ندارد و مسئولان بهداشت و پزشكي قانوني با توجه به حساسيتهاي موجود كمتر اظهار نظر ميكنند اما آمار غير رسميگوياي آن است كه در سال نزديك به 120 نفر قرباني اين عملها ميشوند و از آنجا كه بسياري از اين بيماران با عناوين ديگر در بيمارستان بستري ميشوند و به اطاق عمل ميروند، بنابراين علت مرگ نيز عامل ديگري قيد شده و جزو آمار مرگ و مير عملهاي زيبايي به حساب نميآيد.
با اين حال برخي از مسئولان اجرايي در اين حوزه در اظهار نظرهاي خود به 6 مرگ در سال اشاره ميكنند در حالي كه آنها درصد بالاي خطاهاي پزشكي را در اينگونه عملها رد نكرده و آن را تاييد ميكنند.
مشكل رواني علت اصلي جراحي زيبايي
به گفته روانشناسان متعدد يكي از دلايل گرايش جوانان به جراحيهاي زيبايي، داشتن مشكلات رواني من جمله افسردگي و اعتماد به نفس پايين است.
دكتر حميرا حدادي، با ابراز نگراني از رشد روز افزون عملهاي زيبايي بين جوانان گفت: بر اساس مطالعات روانشناختي، 80 درصد از زنان و 60 درصد از مردان تمايل به انجام اعمال جراحي دارند كه تنها 10 درصد آنها از چهره جديد خود راضي هستند و كار 50 درصد آنها نيز به عمل دوباره ميكشد.
اين روانشناس معتقد است حدود 75 درصد متقاضيان جراحي زيبايي، مشكل رواني دارند و هيچ تحقيقي نشان نداده كه بعد از عمل زيبايي كانديداهاي اين عملها به اعتماد به نفس بيشتري دست پيدا كرده اند. وي ادامه داد: بر اساس اعلام رسميو گزارش دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، هم اكنون 15 ميليون نفر در ايران با مسائل رواني درگير هستند و نبايد مسئولان نسبت به اين آمار بي تفاوت باشند. اين روانشناس پايين بودن اعتماد به نفس و وجود فضاهاي مجازي، پايين آمدن كيفيت زندگي و افزايش كميت آن را از مواردي ذكر كرده كه گرايش به نيازهاي كاذب در جامعه به ويژه نسل جوان را سبب شده است.
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]