واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: نخست بدانیم سم به ماده ای گفته می شود که اگر میزانی از آن در سیستم بدن قرار بگیرد می توان عوارض و مشکلاتی و حتی مرگ را برای مصدوم به وجود آورد و بعضی از مواد در مرحله اول به عنوان سم نمی باشند اما زمانی که بیش از حد وارد بدن شود خطرناک می باشد.
یک فرد ممکن است از راههای زیر دچار مسمومیت شود:
مواد غذایی بوتولیسم
قلیایی
1- گوارشی نفت
اسیدی
2-تنفسی
3-تماسی
4-تزریقی
در مسمومیت گوارشی امکان دارد یک غذایی که تاریخ انقضاء آن گذشته باشد یا از محیط یخچال بیرون باشد که ممکن است تغییر رنگ دهد،مواد آن از هم جدا شده باشند و حتی بو گرفته باشد توسط فردی مصرف شود و باعث مسمومیت شود.
علائم آن شامل:
سر درد،حالت تهوع،گیجی،دل درد و دل پیچه،تب و عرق سرد می باشد.
کمکهای اولیه:
باید در مرحله اول به این نکته توجه شود که اولین گام در مسمومیت شناخت نوع مسمومیت می باشد.
√در این نوع مسمومیت تخلیه مواد مصرفی بهترین گزینه می باشد که می توانیم از سه روش پیشنهادی ما استفاده نمایید:
1-روش مانور هایملیخ
2-روش استفاده از سفیده خام تخم مرغ
3-روش استفاده از اپیکا
توضیح روش اول:
مانورهایملیخ به این ترتیب می باشد که اولاٌ شخص هوشیار باشد،سپس ما در پشت شخص قرار می گیریم سعی می نماییم شانه های ما با مصدوم در یک راستا باشد،سپس مچ دست خود را گرفته به صورتی که استخوان انگشت شصت خود را 4 انگشت پایین تر از استخوان گیزیفوئید قرار دادیم(2 انگشت بالاتر از ناف) و محکم به داخل فشار می دهیم و همزمان رو به بالا می کشیم تا حالت تهوع در شخص ایجاد شود.
√نکته:
برای زنان باردار بیشتر از 3 ماه بارداری افراد چاق و نارحتی قلبی شدید از این روش استفاده نمی کنیم.
توضیح روش دوم:
سفیده خام تخم مرغ به تنهایی می تواند برای فرد مسموم حالت تهوع شدید ایجاد می نماید.
توضیح روش سوم:
محلول یا شربت اپیکا را می توان از داروخانه ها بدون نسخه پزشک خریداری کرد و برای افراد بزرگتر از 6 ماه استفاده نمود با دستورالعمل روی جلد که برای هر سن میزان آن و آب مصرفی متغییر می باشد.
√بوتولیسم چیست؟
سمی که در کنسروجاتی که تاریخ آنها گذشته،بادکرده و تغییرشکل داده اند بوجود می آید و بسیار خطرناک است و امکان دارد یک فرد را در عرض چند دقیقه تا چندین ساعت از بین ببرد.
علائم :
آن همانند مورد قبلی می باشد اما با شدت بیشتر، در بعضی مواقع امکان دارد این سم روی ریه و شش ها تاثیر گذاشته و موجب فلج دستگاه تنفسی و مرگ شود. پس کمکهای آن در مرحله اول سریعا تخلیه مواد مصرف شده و سپس شستشو مجدد معده می باشد و رساندن شخص به مرکز درمانی.
مسمومیت گوارشی از نوع قلیایی مانند:نفت و مشتقات آن:
این مسمومیت که از طریق دستگاه گوارشی انجام می گیرد .
علائم آن شامل:
سر درد شدید،حالت تهوع،احساس سنگینی در معده و گیجی می باشد.
کمکهای اولیه:
باید بدانیم اگر در این نوع مسمومیت، سریعا حالت تهوع و تخلیه ایجاد نماییم،امکان تجزیه و بخارات موادمورد نظر می باشد،پس نخست آنها را رقیق می نماییم(می توانیم از شیر و آب میوه استفاده نماییم)و پس از آن اگر مرکز درمانی در نزدیکی ما بود به آنجا رجوع کرده و از ساکشن استفاده می نماییم و در غیر این صورت می توانیم حالت تخلیه را از سه روش ذکر شده استفاده نماییم.
مسمومیت گوارشی اسیدی:
این مسمومیت جدا از خطر مسمومیت وجود سم ایجاد زخم تاول و از بین رفتن بافتهای داخلی بدن می نماید.
می توانیم از وجود بوی اسید از دهان مصدوم بروز تاول و زخم روی لبها و دهان به آن پی ببریم که این ماده سمی و اسیدی بوده و سریعا شروع به رقیق کردن آن با آب و شیر و آب میوه می نماییم.توصیه می شود پس از این مورد، شخص را به مرکز درمانی برسانیم تا عمل تخلیه توسط لوله های ساکشن انجام گیرد تا رقیق شده،سم هم در برگشت باعث آزردگی بیشتر نشود.
مسمومیت تنفسی:
این مسمومیت می تواند در اثر تنفس در یک محیط که گازهای آلاینده ای مانند:مونواکسید کربن،دی اگسید کربن یا بعضی از حلالها مانند:بنزین صورت گیرد اما باید این نکته را بدانیم که شخصی که دچار مسمومیت می شود در بیشتر موارد متوجه می شود و عقل تصمیم به خروج از آن محل را می گیرد،اما مغز مصدوم قدرت دستوردهی به اعضاء بدن را ندارد و باعث می شود در همان محیط بدون اکسیژن بماند تا زمان طلایی نجات در او بگذرد و فوت نماید.
کمکهای اولیه:
نخست ما می توانیم اگر گاز شهری و بخاری باشد،نخست شیر گاز را قطع می نماییم،سعی می کنیم اگر در شب می باشد چراغ قوه را بیرون از محیط روشن نماییم.از یک پارچه خیس استفاده کرده و جلوی دهان و بینی خود را می گیریم و سپس اول پنجره یا دری را باز می نماییم تا از آلودگی محیط کاسته شود،سپس مصدوم را به سمت در و پنجره باز می بریم وارزیابی اولیه و سپس اقدامات احیاء را انجام می دهیم.
مسمومیت تماسی:
که در اثر برخورد و تماس مستقیم پوست بدن ما با مواد سمی صورت می گیرد که سعی می نماییم یک مثال کوهنوردی داشته باشیم. برای مثال:گیاه گزنه می تواند در صورت برخورد با دست و پای افراد بعضی را دچار سرخی پوست تورم می نماید اما ممکن است همین مورد برای افرادی باعث تب،خارش شدیدو حتی بیهوشی و عوارضی وخیم تر شود،پس ما می توانیم با شستشو سریع نقطه مورد نظر با آب و الکل و آب صابون و آب تنها عامل مسمومیت و حساسیت را کاهش دهیم .پس کمکهای اولیه در مسمومیتهای تماسی شستشوی محل تماس،تا عامل سم به طور کامل از بین رود.
مسمومیت تزریقی:
به اختصار می توان به دو بخش طبیعی و مصنوعی تجزیه نماییم:
√مسمومیت تزریقی مصنوعی:
که بیشتر به صورت عمدی صورت می پذیرد،از طریق وارد شدن توسط نیزه و ابزار زهرآلود به درون بدن می باشد.در این مورد نخست باید بالاتر از ناحیه صدمه دیده را ببندیم(باند مهارکننده)سپس شستشو آن نقطه و تعیین نوع سم،ارزیابی مصدومABC و رساندن وی به مرکز درمانی.
√مسمومیت تزریقی طبیعی:
که توسط گزش بعضی از سخت پوستان خزندگان و حشرات صورت می پذیرد،که در اینجا به اختصار در مورد هر کدام توضیحی می دهیم.(مار،عقرب،رتیل،زنبور،عنکبوت)
مار: این خزنده به 3 نوع:
1- مار آبی یا بدون سم
2-مار سمی و نیم سمی
3- مارهای عظیم الجثه مانند پیتون و بوآ، تقسیم می شود
که روی صحبت ما درباره نوع دوم یعنی سمی آن می باشد. این نوع مارها اصولا اندازه ای بینcm75 تا cm50/1 دارندو از رنگ بندی بیشتری برخوردار می باشند، در بعضی از آنها سر،مثلثی و درشت تر از قند می باشد،چشمهای کشیده تر و بعضی موارد انتهای بدن حالت زنگدار می باشد،مارها توسط وسط دو چشم خود امواج مادون قرمز را جذب و از محیط اطراف خود مطلع می شوند و دندان های نیش آنها در نقطه وسط سوراخ بوده و به مجرای سمی که در پشت گوش آنها می رسد ختم می شود،یک مار زمانی که شخص را نیش می زند دندانهایش را در بدن فرو می برد که از 3/1 فاصله بین دندانها به عمق گزش می توانیم پی ببریم.
کمکهای اولیه:
نخست بالاتر از نقطه گزش را بسته (باند مهار کننده) و شروع به شستشو با آب صابون می نماییم و با چک کردن ارزیابی اولیه به سمت مرکز درمانی حرکت می نماییم.
√نکته:
از ساکشن استفاده می نماییم،در صورت نبودن،از دهان برای مکیدن استفاده نمی کنیم،از سرد کردن قسمت گزش خودداری می نماییم.
عقرب یا کژدم:
می تواند با انتهای دم خود سمی را وارد بدن نماید.عقرب باید از روی پای شخص بالا برود یا از شانه ی وی بالا برود و سپس گزش را انجام دهد.
کمکهای اولیه:
نخست با باند مهار کننده بالاتر از محل گزش را می بندیم،سپس نیش به جامانده را خارج کرده،شستشو می دهیم و انجام ارزیابی اولیه به سمت مرکز درمانی می رویم.
رتیل:
این سخت پوست برای نیش زدن اصولا"نیاز به ارتفاع کمی دارد تا خود را بر روی طعمه خود قرار دهد و پس از گزش در یک مکان کوچک تعداد زیادی گزش مانند چرخ خیاطی وارد می نماید و مانند عقرب می توانیم به آن رسیدگی نماییم.
زنبور:
جزء حشراتی می باشد که انواع آن می تواند برای انسانها حساسیت به وجود آورد و هر چه در قسمتهای حساس بدن مانند: گردن،امکان فوت شخص وجود دارد.
کمکهای اولیه:
نیش آن را خارج می نماییم،با آب و صابون شستشو می دهیم،می توان از آنتی هیستامین استفاده نماییم.در زنبور های گاوی و قرمز ارزیابی اولیه و رساندن به مرکز درمانی اولویت دارد.
عنکبوت:
عنکبوت جزء مواردی می باشد که بعضی از انواع آنها خطرناک بوده و سم آنها بسیار محلک می باشد.
بیوه سیاه:
این نوع عنکبوت که در بعضی از مکانها به نام شتر زنک معروف می باشد،می تواند هر جانداری را از پا در آورد.
کمکهای اولیه:
نخست بالاتراز نقطه گزش را با باند مهار کننده می بندیم،نیش آن را خارج می نماییم،شستشو وسپس ارزیابی اولیه و به سمت مرکز درمانی حرکت می کنیم.نوعی از این عنکبوت به نام بیوه سیاه خط قرمز می باشد که سم آن مانند:اسید عمل کرده و باعث از بین رفتن بافتها می شود که شستشو با آب روان و جاری در اولویت قرار می گیرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 660]