واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: آييننامه اجرايي حضور زن در سينماي ايران تدوين شد؛زنان در چارچوب
اعتماد ملي: در حالي كه خبرهايي حاكي از فراخوانده شدن برخي از سينماگران و ارائه تذكر به آنان در خصوص فعاليتهايشان در خبرگزاريها منتشر ميشود و خبرهاي ديگري از افزايش سختگيريها در صدور مجوزهاي فيلمهاي اجتماعي و به خصوص فيلمهاي مرتبط به حقوق زنان، حكايت دارد، ديروز خبرگزاري فارس و ايرنا از تنظيم در وزارت ارشاد خبر داد.
بر اساس اين گزارش اين آييننامه به استناد مصوبه فروردين ماه 1382 شوراي فرهنگي، اجتماعي زنان در شورايعالي انقلاب فرهنگي و در 3 فصل با عناوين اهداف كلي، اهداف تفصيلي، اصول سياستها و سياستهاي راهبردي تهيه شده است.
بر اساس اين گزارش، هدف كلي اين آييننامه ارتقا و تعميق آگاهي جامعه از موضوع جايگاه، شخصيت، حقوق و نقش زن از منظر اسلام در عرصههاي مختلف زندگي و حضور شايسته زن در سينما عنوان شده است.
در بخش ديگر اين آييننامه اهداف تفصيلي بر سه محور استوار شده است:
الف: ترسيم وضعيت مطلوب درخصوص زنان در سينما از نظر كمي و كيفي براساس ارزشهاي والاي اسلام و انقلاب اسلامي
ب: اصلاح نگرشهاي منفي و فاقد اصالت و غيرتخصصي در زمينه حضور زن در سينما و ارائه الگويي مناسب از زن مسلمان متناسب با زمان معاصر همراه با بازنمايي كليه ارزشهاي انساني
د: تقويت حضور زنان متعهد و شايسته هنرمند در عرصه سينما و فراهم نمودن شرايط فرهنگي جهت توسعه فعاليتهاي سالم، سازنده و پوياي آنان.
بنابراين گزارش، در بخش اصول و سياستها نيز طي 10 اصل به نحوه حضور زن در سينما پرداخته شده است از جمله: اصل استفاده صحيح و اصولي از حجاب به عنوان نماد فرهنگ ديني و ضامن مصونيت اخلاقي و رواني در جامعه، حذف سكس و خشونت و عدم تلقي آن به عنوان ماهيت ذاتي سينما، اصل پرهيز از تشكيك در اصول و مباني و احكام شريعت تحت عنوان دفاع ازحقوق زنان و اصل بهرهمندي و لزوم توجه به فتاواي فقهي و رهنمودهاي حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبري در خصوص جايگاه و نقش زنان.
همچنين در بخشسياستهاي راهبردي اين آييننامه به موارد زن، سينما، فرهنگ؛ زن، سينما و مشاركت زنان؛ زن، سينما و خانواده؛ زن، سينما و شخصيتپردازي؛ زن، سينما و معيارهاي حضور زنان؛ زن، سينما و نيروي انساني؛ زن، سينما، نظارت و مديريت؛ زن، سينما، اقتصاد؛ زن، سينما و تبليغات سينمايي؛ زن، سينما و جشنوارههاي داخلي و خارجي اشاره شده است.
به گزارش خبرگزاري اعتماد ملي، در گفتوگوهايي كه با برخي از كارگردانان در اين زمينه داشتيم معتقد بودند كه عليرغم اينكه اين آييننامه روند كامل تصويب را از سرنگذرانده است، اما واجد نكات تازهاي نيست و اغلب مصوبات آن حداقل از دوره جديد وزارت ارشاد اسلامي در حال اجرا است.
با اين حال اين پرسش پيش ميآيد كه آيا تفكيك زنان از مردان و تدوين آييننامههاي جداگانهاي براي زنان به معناي تبعيض جنسيتي نيست؟ اگر امري مذموم است چه فرقي ميكند كه زن مرتكب آن شده باشد يا مرد؟ اگر اصل بر رعايت عفاف است، جدا كردن زنان و مردان چه معنايي ميتواند داشته باشد؟
گذشته از اين به اعتقاد كارشناسان آنچه در اين آييننامه و آييننامههايي از اين دست ديده ميشود، خلط سياست و قانون است. اگر سياست به مجموعه اقدامات ايجابي براي پيشبرد اهداف اطلاق شود و قانون، تعيين خط قرمزهايي كه عدم رعايت آن تخلف يا جرم تلقي شود، در اين آييننامه با اينكه روح سياستگذارانهاي دارد، مواردي ديده ميشود كه جنبه قانوني دارد، در حالي كه تصويب قانون نيازمند طي مراحلي است كه در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مشخص شده است و يك وزارتخانه نميتواند راسا چنين اقدامي كند و نيازمند تصويب در مرجعي بالاتر است.
نكته ديگر و مهمتر در سياستگذاري در يك حوزه، دخالت دادن افراد مشمول آن در تصميمگيريها است. آيا ميتوان در حوزه سينما تصميمي گرفت كه سينماگران در آن مشاركتي نداشته باشند؟ خبرنگار اعتماد ملي روز گذشته اين موضوع را با امين تارخ سخنگوي خانه سينما در ميان گذاشت و پرسيد آيا در تدوين اين سياستها با شما مشورت شده است؟ پاسخ منفي بود و او گفت كه در جريان چنين چيزي نيست. به نظر ميرسد مجموعه صنف سينما در جريان چنين تصميمي نبودند. عليرضا رئيسيان سخنگوي كانون كارگردانان نيز از اين ماجرا بيخبر بود.
اين در حالي است كه اين امور در كشورهاي پيشرفته توسط خود سينماگران سامان داده ميشود؛ تجربهاي كه در دورههاي گذشته در خانه سينما نيز عملي شد و با تشكيل بدون دخالت دولت به حل و فصل برخي از موارد پرداختند.
طبيعي است كه كه صنف آن را تشكيل بدهد با كميته انضباطي كه دولت قصد تشكيل آن را داشته باشد، تفاوت خواهد داشت.
با اين حال اگرچه به اعتقاد برخي از سينماگران اين آييننامه چيزي جديد نيست و حداقل سه سال است كه همه موارد آن اجرا ميشود، بايد اين پرسش را پيش كشيد كه آيا آنچه اكنون بر پرده سينما است و نتيجه چنين سياستهايي است مورد رضايت دولت است؟ آنچه در سينماي ايران مدتها است ديده ميشود، به جز مواردي معدود، اين است كه سينما را فيلمهاي دختر- پسري اشغال كرده است كه ضمن رعايت ظواهر شرع، تمام فيلم مبتني بر ظاهر بازيگران آن است و در اين ظاهر زن و مرد هيچ تفاوتي ندارند. همه اينها در حالي است كه فيلمهاي اجتماعي و انتقادي و جدي پشت در مميزي ماندهاند!
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
جمعه 18 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]