واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ادبيات در گذر ايام قصهگوي دهكده در مزرعهاش از دنيا رفت
جام جم آنلاين: فردا 18 مرداد 87 و هشتمين روز از ماه آگوست ميلادي است. مهم ترين رويدادهاي فرهنگي كه در چنين روزي حادث شده از نظر مي گذرد.
بانو «مارجوري راولينگز كينان» نويسنده امريكايي قصه هاي كودكان در چنين روزي به سال 1896 در واشنگتن ديده به جهان گشود. عمده شهرتي كه اين بانوي نويسنده دارد در استفاده از فضاهاي روستايي و خلق قصه هاي ساده و تاثيرگذاري است كه در چنين جوي مي گذرند.
راولينگز از كودكي و درپي مهاجرت والدينش به روستايي در فلوريداي غربي تحت تاثير محيط آرام روستاهاي كاليفرنيا نوشتن را آغاز كرد. از 6سالگي تا سن 16سالگي نگارش و چاپ گاه به گاه قصه هاي كودكانه خود را در روزنامه هاي محلي به صورت يك عادت ساده دنبال كرد و از اين به بعد با جدي شدن كارهايش به صورت يك نويسنده تمام عيار به نگارش و چاپ آثارش ادامه داد.
سفر كوتاه او در فاصله سال هاي 1918 تا 1926 به نيويورك هم از وابستگي ذهني راولينگز به فضاهاي روستايي كم نكرد و او بلافاصله پس از اتمام تحصيلات و ازدواح به زادگاه ادبي خود بازگشت و با خريد خانه اي در اين منطقه تا آخر عمر خود را وقف دنيايي كرد كه به او حيات هنري بخشيده بود.
مزرعه راولينگز در «اورنج گراو» فلوريدا، به خاطر بنياد خيريه اي كه در آن تاسيس كرد و نيز به خاطر توصيفات دقيق در آثارش، به سرعت به معروف ترين مكان در آن جغرافياي خاص بدل شد و توجه بسياري را به خود جلب كرد.
راولينگز تا سال 1949 مجموعا 33داستان كوتاه و بلند نوشت كه معروف ترين اثرش با نام "يك ساله" شهرت ادبي بسياري را برايش آورد و با آن جايزه پوليتزر ادبي سال 1939 را به خاطر يك اثر داستاني نيز گرفت.
حضور مستمر راولينگز در ادبيات امريكا باعث رفاقت ديرپاي او با بزرگاني چون ارنست همينگوي، اسكات فيتزجرالد، مارگارت ميچل و مكسول پركينز شد. سرانجام اين بانوي اديب در چهاردهم دسامبر 1953 در مزرعه مالوف خود درگذشت.
پيرمرد و دريا
«نيكولاس جان ترني مونسرا» اديب درگذشته به چنين روزي، در ابتدا سروان نيروي دريايي بريتانيا بود و همين پيشينه آميزش دائمي او با امواج خروشان اقيانوس و درياهاي متعدد بود كه باعث شد قصه هاي او در ميان آثار ادبي در ميان بهترين آثار دريايي قرار گيرد.
او در هر دو جنگ جهاني شركت داشت و معروف ترين اثر خود "درياي بي رحم" را هم در همان فضا و تحت تاثير مستقيم جنگ نوشت.
مونسرا اولين آثارش را در خلال سال هاي جنگ به چاپ رساند كه چندان موفقيتي كسب نكردند. او از سال 1949 و بازنشستگي اش در سن 39سالگي از خدمات نظامي، مونسرا به طور جدي به نوشتن خاطرات خود و قصه هاي برگرفته از آنها پرداخت و آثارش را در كنار كار سياسي در گوشه و كنار به چاپ مي رساند.
موفقيت «درياي بي رحم» در 1951 باعث شد كه مونسرا يكسر به نوشتن بپردازد و تا سال 1979 و زمان مرگش بيش از 20رمان بلند منتشر كند. اغلب آثار او در فيلم هاي هاليوودي مورد اقتباس قرار گرفته اند اما همچنان شهرت آثار مكتوب مونسرا بيش از اقتباس هاي سينمايي آنهاست.
ادبيات مهاجرت
ويلهلم موبرگ نويسنده سوئدي نيز در چنين روزي به سال 1973 چشم از جهان فروبسته است.
او متولد 20 آگوست 1898 و فرزند ششم از خانواده اي متوسط الحال بود كه شرايط نامساعد مالي خانواده اش امكان تحصيلات عالي را برايش فراهم نكرد اما اين مسئله نتوانست ذوق ادبي ويلهلم جوان را مهار كند و موبرگ در همان نوجواني با انتشار اولين قصه كوتاهش در سن سيزده سالگي وارد دنياي ادبيات شد. اولين رمان موبرگ در سال 1927 با نام "خانواده راسكن" منتشر شد كه شهرت اندكي را نصيب او كرده و مقدمه اي براي بروز شاهكار زندگي او شد.
موبرگ در ميانه جنگ جهاني اول سفر كوتاهي به امريكا كرده و تلاش نافرجامي را براي اقامت در اين كشور صورت داده بود. حاصل اين دوره سخت در زندگي موبرگ و پسماند خاطرات ناگوار مهاجرت به امريكا، سالها بعد در رماني چهار قسمتي با نام «مهاجر» به قلم او منعكس شد كه قصه زندگي خانواده پدري او در مينه سوتاي امريكاست.
آغاز چاپ «مهاجر» به سال 1951 و پايان آخرين جلد آن در سال 1961 زندگي موبرگ را تغيير داد و او را از كارگري در مزرعه ها و شيشه بري و كارهاي يدي ديگر خلاص كرد و به دنياي نويسندگان سوئد رساند. او در دهه هفتاد رمان خودنگاره اي را با نام "سربازي با تفنگ شكسته" چاپ كرد كه به نوعي تاريخ جنگ جهاني دوم نيز محسوب مي شود.
شهرت و تغيير فضاي زندگي درنهايت موبرگ ناآرام را به دام افسردگي ديرپايي انداخت كه سرانجام با خودكشي او در درياچه نزديك خانه اش، به زندگي او خاتمه داد.
خالق وحشت
شرلي جكسون بانوي نويسنده امريكايي نويسنده قصه هاي هراس انگيز و تيره در چنين روزي به سال 1965 با زندگي وداع كرده است.
عمده شهرت جكسون به خاطر نگاه تلخ و تيره اش به زندگي و خلق فضاهايي رعب آور و تيره در قصه هايي است كه او در زندگي كوتاهش منتشر كرده و اغلب آنها دستمايه ساخت فيلم هاي گونه سينماي وحشت شده اند.
او در دسامبر سال 1916 در حومه شهر سانفرانسيسكو و در خانواده رنگين پوست فقيري به دنيا آمد كه به واسطه شرايط خاص زندگي دائما مجبور به نقل مكان بودند. اولين قصه جكسون «جاده اي از ميان ديوار» تحت تاثير همين زندگي دشوار و محله هاي تاريك زندگي كودكي اش نوشته شده كه اين قصه در زمان انتشار به سال1948 توانست موفقيت خوبي كسب كند و شرلي جكسون هم در سايه اين اقبال عمومي به نوشتن آثاري با همان درونمايه و فضا ادامه داد و با انتشار قصه كوتاه «بخت آزمايي» در همان سال به اوج شهرت رسيد.
ويژگي منحصر به فرد قصه هاي جكسون در اين مسئله است كه اين آثار در نوع خود اولين قصه هاي هول انگيز مدرن پريان محسوب مي شوند و قصه هايي چون «مرد آويخته» ، «خانه اشباح روي تپه» و «آشيانه» به قلم او هم اكنون در ميان آثار كلاسيك گونه ادبيات وحشت و قصه هاي ارواح خبيث قرار دارند كه بعدها اين رويه در نگاه سيال جكسون به مسايل ماورايي مورد تقليد بسياري از اخلاف ادبي اش قرار گرفته است.
جالب اينكه نگاه غير عادي جكسون به متافيزيك سايه عميقي هم بر زندگي اش افكنده و او را در تمام دوران با عوارض جسمي و رواني بسياري دست به گريبان كرده بود كه همين بيماري ها هم باعث مرگ زودرس او و سكته قلبي در سن 48 سالگي شد.
برهم نشيني هگل و هربارت
امانوئل هرمان فون فيشته، فيلسوف آلماني در اين روز به سال 1879 در سن 82 سالگي چشم از جهان فرو بست.
فيشته در شهر كوچك جن به سال 1797 ديده به جهان گشود. او همانند پدرش يوهان گوتليب فيشته كه خود نامي بزرگ در عرصه فلسفه است، عمرش را وقف اين رشته كرد و تحصيلاتش را در رشته فلسفه در دوسلدورف به پايان برد و از سال 1840 به عنوان استاد در دانشگاه بن به تدريس اين شاخه از علم مي پرداخت.
او در سال 1837 اولين كتاب مهم خود را كه در حقيقت نظريه بنيادين او به مسئله انسان و اخلاق و تعاريف بنيادين فلسفي اش بود منتشر و تا زمان مرگ بارها اين كتاب را بازنويسي كرد.
آنچه در نگاهي اجمالي درباره آثار پيچيده و پرمغز اين فيلسوف بزرگ در دايره المعارف آمده، استفاده نبوغ آميز فيشته از آراي لايب نيتز براي تحليل و تركيب و آشتي نظرات هگل و هربارت است.
حاصل عمر فيشته علاوه بر تدوين آثار پدر فيلسوفش، نگارش بيش از 15 رساله معتبر و وزين در فلسفه است كه امروزه در تمام آكادمي هاي معتبر جهان به عنوان آثار بنيادين تدريس مي شوند.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]