واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: غذای مصرفی ما سوخت و انرژی حرکتی را برای ما تعیین می کند.
در طب نوین اساس ایجاد لاغری،کاهش سوخت و غذای مصرفی است.در این شیوه از غذاهای کم انرژی و سرد استفاده می شود که باعث لاغری در کوتاه مدت و ایجاد عوارض می شود.
استفاده از غذاهای کم کالری باعث می شود بدن خود را با غذای کم هم عادت دهد و دوباره چاقی ایجاد شود.به عنوان نمونه بدن با ۱۵۰۰ کیلوکالری عادت می کند و در یک مهمانی که ۳۰۰۰ کیلوکالری دریافت می کند دچار اضافه وزن می شود.
از طرف دیگر با کاهش غذای مورد نیاز بدن،افزون بر عوارضی مانند ریزش مو،بهره وری شخص نیزکاهش می یابد.مثلا خانمی که شاغل است و دارای همسر و فرزند هم هست در انجام دادن کارهای خود دچار مشکل می شود و در نهایت دچار اضطراب و افسردگی هم می شود.
رژیم لاغری در طب اسلامی و ایرانی
در طب سنتی اساس افزایش سوخت و ساز یا در اصطلاح متابولیسم است و نیازی به کاهش شدید سوخت و غذای مصرفی نیست البته اعتدال باید رعایت شود.
در این باره روایتی از پیامبر (ص) به این مضمون داریم که شخصی از ایشان درباره طب در قرآن سوال کرد و پیامبر (ص) فرمودند: " کلوا واشربوا و لا تسرفوا " یعنی بخورید و بیاشامید ولی زیاده روی نکنید.
در طب سنتی با افزایش سوخت و ساز بازدهی زندگی و شغلی شخص نیز افزایش می یابد.طب سنتی بجای غذا بیشتر رفتار فرد را در نظر می گیرد.استعداد چاقی طبیعت مرطوب دارد و بیشتر در افراد سرد مزاج وجود دارد.
مصرف هر غذای کم کالری و سرد به ویژه در وعده شام که هم شب و هم خواب طبع سرد دارند،به علت کاهش سوخت و ساز و انباشت چربی باعث چاقی می شود.
غذاهای پرانرژی کربوهیدراتی مانند برنج و ماکارونی که طبع سرد دارند نباید هنگام وعده شام مصرف شوند.حتی مصرف مقدار کم این نوع مواد غذایی هنگام شب سوخت و ساز نمی شوند و باعث چاقی می شوند.
درکل شب برای ساخت و بازسازی بدن طراحی شده است.از این رو وعده شام صرف فعالیت نمی شود و باید بیشتر از پروتئین ها استفاده شود تا کار بازسازی و ترمیم در بدن به درستی انجام شود.از همین موضوع نتیجه می گیریم،حذف وعده شام که در برخی از رژیم های لاغری توصیه می شود،اشتباه است.
وعده صبحانه هم چون صرف کار روزانه می شود،باید حاوی غذاهای کامل و انرژی زا باشد.
درطب ایرانی و اسلامی بنابر روایات و احادیث مختلف توصیه به ترک کردن وعده ناهار می شود.حذف وعده ناهار با کاهش قند و چربی در کاهش وزن موثر است و خیلی زود عادت می شود.ماه رمضان نمونه اثبات این ادعا است.
از طرف دیگر حذف وعده ناهار باعث افزایش بازدهی فعالیت های روزانه می شود.البته در ماه های عادی می توان در وعده ناهار از بادام،کشمش،میوه و دیگر خوراکی های مقوی استفاده کرد.
تجربه نشان داده است افرادی که وعده ناهار را حذف می کنند و در وعده های دیگر اعتدال را رعایت می کنند و به اندازه کافی فعالیت دارند،سالانه حدود ۱۳ کیلوگرم کاهش وزن با ماندگاری طولانی خواهند داشت.
چند نکته مهم برای رژیم لاغری:
۱ - هر نوع رفتار سرد مانند ، خواب صبحگاهی،خواب بلافاصله پس از ناهار،خواب دیر هنگام شب،گوشه نشینی،ترک صله رحم و رفتارهای ضد اخلاقی با کاهش سوخت و ساز بدن باعث چاقی می شوند.
۲ - بیداری و خوابیدن دیر هنگام در شب که طبیعت سرد دارد با ایجاد ضعف و خرده خوری خوراکی های شیرین باعث چاقی می شود.از طرفی هم باعث می شود که صبح که باید بیدار باشیم و از گرمای آن استفاده کنیم،در خواب باشیم.
۳ - مصرف زیاد و نابجای آب به ویژه به صورت آب یخ، لاجرعه و وسط غذا ، با سرد کردن گوارش و معده باعث کاهش سوخت و ساز،چاقی و بزرگی شکم می شود.
۴ - در بیشتر موارد البته با توجه به طبع بیمار و شهرهای مختلف،باید سعی شود براساس طبع غذا ، مجموعه سفره در نهایت طبع گرم ایجاد کند.
۵ - برای پیشگیری از چاقی سعی شود قبل از وعده غذایی از خوراکی هایی مانند نخود و کشمش،خرما،انجیرخشک و زیتون استفاده شود.این خوراکی ها افزون بر پر کردن حجمی از معده به علت طبیعت گرم شان باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شوند.
۶ - از ادویه های مانندزیره یا آویشن استفاده شوند مثلا به برنج یا قرمه سبزی که طبع سرد دارند اضافه شوند.(ادویه ها طبع گرم و خشک دارند)
۷ - از سبزی خوردن،پیاز یا سیر به همراه غذا استفاده شود.
دکتر عباس خالقی پناه
پزشک و محقق طب اسلامی و ایرانی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3570]