واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در لايه نگاري تل آتشي روستاي اوليه پيش از سفال شناسايي شد
فرهنگي. ميراث . ميراث فرهنگي
در لايه نگاري تل آتشي واقع در جنوب شرق ارگ بم متعلق به دوره مفرغ بقاياي معماري از يك روستاي اوليه پيش از سفال شناسايي شد.
عمران گاراژيان سرپرست هيات مستقر در تل آتشي با اشاره به اينكه اطلاعات مربوط به دوره پيش از تاريخ محدوده شهرستان بم بسيار محدود و كم و بيشترين تمركز برروي ارگ بم بوده است اين محوطه را يكي از مناطق بيسفال مهم مربوط به هزاره هفتم پيش از ميلاد در خاور نزديك عنوان كرد.
به گزارش روز دوشنبه ايرنا از پژوهشگاه ميراث فرهنگي، وي گفت: وسعت بقاياي معماري اين محوطه ۵.۷هكتار است و بقاياي باقيمانده در بالاترين سطوح نيز بيانگر ترك ساكنين اين جامعه در آستانه نوسنگي با سفال و استقرار آنان در غرب منطقه به دليل محدوديتهاي زيست محيطي بوده است.
وي اظهار داشت: تا كنون در نيمه شرقي ايران و خاور نزديك محوطه نوسنگي با اين وسعت و حجم دادهها گزارش نشده و مساحت اين روستا با توجه به روستاهاي اوليه نو سنگي بزرگتر است.
گاراژيان كه لايه نگاري خود را به صورت پلهاي و در قطع ۲در ۲متر و در سه پله به اجرا درآورده است ساختار روستا را دايرهاي شكل با محوطه اي مركزي كه سازههاي اصلي مسكوني بر گرد آن شكل گرفتهاند عنوان كرد.
به گفته سرپرست هيات لايه نگاري تل آتشي بقاياي معماري مكشوفه عبارت از اتاقهايي به ابعاد ۲در ۲و ۲در ۱با سازههايي صندوقچهاي شكل مرتبط با فضاي مسكوني به ابعاد ۶۰در ۸۰سانتيمتر است كه ميتواند كاربري آشپزخانهاي داشته باشد.
شناسايي فضايي كوچك با ۲۰گلوله گلي كوچك كروي به قطر ۱تا ۱.۵سانتيمتر كه به عقيده گاراژيان ميتواند مقياسي براي مارش باشد از جمله يافتههاي اين فصل به شمار ميرود.
تيغههاي سنگي، پيكركهاي گلي كوچك به ابعاد ۱.۵و ۱سانتيمتر، پيكرههاي الهه مادر، دستاس و كوبههاي دستي كوچك از ديگر يافتههاي باستان شناسان مستقر در تل اتشي به شمار ميرود.
شناسايي راهكارهاي معيشتي در فرايند اهلي كردن نباتات و حيوانات با توجه به بقاياي جانوري يافت شده از جمله موضوعات پژوهشي است كه بزودي از سوي باستان شناسان گروه مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
تل آتشي نخستين بار در سال ۱۳۴۶از سوي دكتر سرفراز و سپس در سال ۱۳۸۲ توسط دكتر شهريار عدل گزارش شد.
بررسي اين محوطه در پروژه تحقيقاتي دكتر گاژيان با عنوان قوم باستان شناسي فاجعه كه پس از زلزله بم در چهار مرحله صورت گرفت ديده شد و از سال ۱۳۸۶به پيشنهاد پايگاه نجات بخشي ارگ بم و درخواست صدور مجوز لايه نگاري از سوي آن پايگاه و موافقت پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مطالعات پيش از تاريخ آن آغاز شد.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]