تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 3 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مردم، بيشتر از آن‏كه با عمر خود زندگى كنند، با احسان و نيكوكارى خود زندگى مى‏كنند...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817923738




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

از معماري سنتي فين تا طراحي مدرن سرويس‌هاي بهداشتي


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: از معماري سنتي فين تا طراحي مدرن سرويس‌هاي بهداشتي


ميراث‌ايران- سيمين عاملي:
تاريخ باغ، زيبايي درختان، آب زلال و سلسله مراتب احداث بناهاي باغ را بارها شنيده و خوانده‌ايم.

باغي در حدود 6‌هكتار كه نه‌تنها براي تجليل از بهار ساخته شده، بلكه نجواي ستايش آب زيباترين آهنگي است كه به‌گوش مي‌رسد. باغي كه همواره در طي تاريخ توجه حكمرانان اين سرزمين به‌ويژه پادشاهان صفوي، زنديه و قاجار را به خود جلب كرده است. باغي كه به‌جهت چشمه جوشان سليمانيه، نحوه آبرساني، نوع درختان و قدمت آن با هيچ يك از باغ‌هاي ايران قابل قياس نيست. باغي كه مي‌توان ارزش‌هاي معمارانه و هنرمندانه آن را ساعت‌ها مورد تجزيه و تحليل قرار داد.

اما در كنار درختان قديمي و بلند، عمارت كلاه‌فرنگي، بناي موزه، خلوتخانه كريمخاني و ديگر بخش‌هاي باغ، صداي آب فواره‌ها، تنبوشه‌هاي سفالي و سيستم آبرساني باغ آنچنان دلنواز و فرح‌بخش‌اند كه بيننده را به فكر و تأمل وامي‌دارند. آب از ميان آبراهه‌ها زير سايه و عطر درختان سرو چهارصدساله مي‌جوشد و مي‌خرامد. بيش از 400 سال پيش ايرانيان با ذوق و مبتكر شيوه‌اي در آبرساني اين باغ ابداع كرده‌اند كه در هيچ نقطه ايران باغي را نمي‌توان يافت كه از اين نظر شبيه آن باشد.

بهره‌گيري از شيب زمين، اختلاف سطح و افزايش قطر لوله آب در برخي از نقاط سيستم آبرساني باغ، عوامل اصلي تحرك فواره‌هايي هستند كه آبرساني آنها از طريق تنبوشه انجام مي‌شود و موجب برپايي فواره‌هايي با ارتفاع يكسان در باغ مي‌شود.اما اين حيرت، اين لذت و نشاط پس از آن دوامي نمي‌آورد، چرا كه در گذر به حمام فين، به‌‌ناچار سرويس بهداشتي تأمل‌برانگيز است. حياط كوچكي با حوض بدون آب، پيش‌درآمد ورود به اين حوزه است. نمي‌توان به‌آساني وارد شد؛ نه‌تنها صف وضو و طهارت است، بلكه برخي از سرويس‌هاي بهداشتي نيز به‌طور كامل غيرقابل استفاده هستند و تعدادي كه كار مي‌كنند در درستي ندارند و ناخوشايندتر از آن رعايت نظافتي است كه مشاهده نمي‌كنيم.

باز هم به ياد قصه سرويس‌هاي بهداشتي در اقصي نقاط ايران و خاطرات مسافرت‌هاي مشابه مي‌افتيم؛ چه فايده دارد تكرار مكرر اين داستان‌ها. اما اين‌بار نمي‌توان سكوت كرد. دلمان به درد آمده؛ نه‌به‌دليل ورودي نفري 500 توماني باغ؛ بلكه از اين بابت كه حتي با حساب سرانگشتي هم نمي‌توان حدس زد كه مجموع درآمد ناشي از بازديدهاي باغ كه به‌راحتي روزانه هزاران نفر را پذيراي خود است به‌كجا مي‌رود و خرج چه قسمتي از باغ مي‌شود كه نه بروشوري هست كه به دست مسافران خارجي داده شود، نه آبياري كافي براي درختان، نه مرمت كامل نقاشي‌هاي ديوارهاي عمارت‌هاي باغ و نه سرويس‌هاي آبرومندي.

اينجا مكاني است كه نه‌تنها ريشه اوليه آن به پيش از اسلام بازمي‌گردد، بلكه در آن وقايع سياسي و اجتماعي بزرگي رخ داده كه جنبه‌هاي تاريخي باغ را تحت‌الشعاع قرار داده است. مكاني كه شاه‌عباس دوم تاج‌گذاري كرده، آقا خضر نهاوندي به دستور شاه‌عباس كشته شده و اميركبير نخست‌وزير ناصر‌الدين‌شاه قاجار در حمام آن به قتل رسيده است. مكاني كه در آن گوشه‌اي از تاريخ اين سرزمين را نشان جهانيان مي‌دهيم.

اما گمان مي‌رود كه وضعيت امروز باغ، شأن ماست؛ چرا كه قادر نيستيم از سرويس‌هاي بهداشتي آبرومندي برخوردار باشيم، چه برسد به سرويس‌ بهداشتي جهت استفاده مسافري مسن، ناتوان يا بازديد‌كنندگان خارجي.

ايرانيان قديم سيستم آبرساني باغ فين را چنان باذوق و مهارت ايجاد كرده‌اند كه امروز نيز براي مسافرايراني و غيرايراني پرراز و رمز و نشاط‌آور است؛ آبي كه در اين سرزمين همواره ارزش و احترام ويژه‌اي داشته است به بهترين شيوه در اين باغ گردش مي‌كند. اما ايرانيان جديد در عصري كه به خود مي‌بالند، حتي قادر به تعمير سرويس‌هاي بهداشتي باغ فين نيستند. اين است پيام ما براي آيندگان.

تاريخ درج: 16 مرداد 1387 ساعت 12:13 تاريخ تاييد: 16 مرداد 1387 ساعت 12:41 تاريخ به روز رساني: 16 مرداد 1387 ساعت 12:39
 چهارشنبه 16 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن