واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: شيراز، شهر رسانه/ نيازها و كاركردها
داخلي. فرهنگي. رسانه. خبرنگار.
استان فارس ومركز آن شيراز كه سرزمين تاريخ وتمدن كهن،خاستگاه يكتاپرستي و پايتخت فرهنگي ايران زمين نام گرفته نسبت به همه مناطق كشور موقعيتي منحصر به فرد در برخورداري از قابليتهاي رسانهاي و مطبوعاتي دارد.
اين قابليت شگرف و منحصر به فرد موجب شده كه حتي در زندگي روزمره مردم نيز شاهداثرگذاري حوزه رسانه و مطبوعات باشيم طوريكه ميتوان گفت استفاده از روزنامه و رسانه در زندگي مردم فارس و شيراز به نوعي به بخشي از زندگي ساكنان اين اقليم تبديل شده است.
اين واقعيت رازماني ميتوانيم بهتردرك ولمس كنيمكه ميبينيم جلو كيوسكهاي مطبوعات، مردم همانطور كه براي دريافت مايحتاج عمومي و خوراك و پوشاك صف مي بندند براي گرفتن روزنامه نيز صف ميكشند، به عبارت ديگر براي برخي از شهروندان استان فارس و شيراز، زندگي يك روز بدون روزنامهچندان آسان نيست! از زاويهاي ديگراگر بخواهيم تاثير حوزه رسانه و مطبوعات در زندگي مردم را بررسي كنيم ميبينيم كه هر گاه كسي بخواهد به چيزي استناد كند يا دليل و برهان براي پذيرش موضوعي مطرح كند اينطور عنوان مينمايد كه فلان موضوع در روزنامه نوشته شده بود.
بنا بر اين روزنامهها و مطبوعات به عنوان رسانه محلي در استان فارس و در شيراز در بين مردم بخشي از فرهنگ و جزيي از زندگي مردم قلمداد ميشوند و شايد همين اقبال عمومي از رسانه موجب شده است كه اين اقليم بيشترين تعداد روزنامهها را در سطح كشور داشته باشد بطوريكه اكنون روزانه هفت روزنامه در شيراز منتشر ميشود.
با اين جايگاه توانمندواقبال عمومي شايسته كه براي حوزه رسانه در استان فارس و شيراز ترسيم ميشود اين سوال مطرح ميگردد كه استان فارس به همان ميزان كه از ظرفيتهاي رسانهاي برخوردار است آيا از توان حرفهاي نيروي انساني متخصص و آموزش ديده در حوزه رسانه نيز بهره مند است ؟
آيا ارائه مطبوعات و فعاليتهاي رسانهاي صرفا ميتواند متكي به خلاقيت فردي وتوان ذاتي افراد و خبرنگاران يا روزنامه نگاران باشد يا براي اقناع عمومي و گام نهادن در مسير روزنامه نگاري توسعه يافته نياز است كه متناسب با رشد فناوري در حوزه مطبوعات در استان فارس از وجود نيروهاي آموزش ديده و متخصص نيز بهره مند باشيم؟
اين واقعيت چندان براي استان فارس شايسته نيست كه در حوزه روزنامهنگاري و خبرنگاري و فعاليت رسانهاي برخي از بد حادثه به اينجا به پناه آمده باشند و بدون برخورداري از صلاحيتهاي حرفهاي و تخصصي در اين وادي صرفا براي گذران روزگار و معيشت قدمي بردارند و قلمي بزنند.
درصورتيكه دستگاههاي مسوول تلخي اين واقعيت را درك و لمس كرده باشند كه به عنوان يك نقيصه در عرصه روزنامه نگاري مطرح است ميبايست براي بهبود آن چاره انديشي كنند و بپذيرند كه حوزه روزنامه نگاري و خبرنگاري يك حوزه حرفهاي و تخصصي است، مثل حوزه بهداشت و درمان و حوزه مهندسي و همانطور كه نميتوان درحوزه بهداشت و درمان صرفا با اتكا به داشتههاي تجربي فرد اكتفا كردونظام وسلسله مراتب علمي براي اين حوزه تعريف شده استطوريكه ميتوانيم پزشك تجربي را از پزشك عمومي و پزشك متخصص و پزشك داراي مدارج فوق تخصصي تشخيص دهيم در حوزه روزنامه نگاري و رسانه و خبرنگاري نيز نياز به نظام اطلاع رساني داريم.
در نظام اطلاع رساني بايدها و نبايدهايي تعريف ميشود و براساس آن فعاليت در حوزه رسانه و مطبوعات و فعاليتهاي خبري نظاممند ميشود كه از جمله اين بايدها و نبايدها لزوم برخورداري از آموزشهاي تخصصي و حرفهاي است كه به صورتي سازمان يافته مطرح ميگردد.
طي سالهاي گذشته با مشاركت مسوولان استان فارس و پيگيري خبرگزاري جمهوري اسلامي استان فارس دانشكده خبر در شيراز راه اندازي شده، اين موضوع آغازي براي فعاليتهاي حرفهاي و ارائه آموزشهاي تخصصي خبر و اطلاع رساني است و ميتواندنويدبخش توسعه فعاليتهاي حرفهاي و ايجاد نظام اطلاع رساني در اين حوزه باشد.
نكته حائز اهميت اين است كه مسوولان استان فارس به ويژه مسوولان فرهنگي و مديريت فرهنگ وارشاداسلامي دراستان فارس بايددر نظام جامع اطلاعرساني، اين افق را براي توسعه فعاليتهاي آموزشي و تخصصي روزنامهنگاري و خبرنگاري در استان فارس ببينيدو ترسيم كند كه فارس در آينده به كريدور توسعه ارتباطات خبري و رسانهاي كشورهاي حاشيه خليج فارس وحتي منطقه خاورميانه تبديل شود.
حال كه ما اين قابليتها و توانمنديها را در حوزه رسانه و مطبوعات داريم كه ميتوانيم در منطقه جنوب و حتي در كشور حرف نخست را بزنيم بايد از اين موقعيت بهرهبگيريم وافق آيندهتوسعه مطبوعات و رسانه را در فارس به گونهاي ترسيم كنيم كه فارس هدايتگر و ارائهدهنده خدمات مورد نياز حوزه رسانه در كشورهاي حاشيه خليج فارس و منطقه خاورميانه باشد.
به عبارت ديگر ما ميتوانيم از اين قابليت استان فارس بهرهگيري كنيم كه همه فعاليتهاي مرتبط با حوزه رسانه در بخشهاي سخت افزاري و نرمافزاري را در كشورهاي ياد شده و منطقه ارائه دهيم، رسيدن به اين جايگاه همانطور كه گفته شد نياز به ايجاد نظام اطلاع رساني و توسعه آموزشهاي تخصصي و حرفه اي در كنار استفاده از تجربيات چند ساله فعاليت روزنامه نگاري در استان فارس و به روز رساني اطلاعات فردي و ارائه آموزشهاي تخصصي خبرنگاران و روزنامه نگاران دارد.
موضوع ديگري كه ميتوان دراين مجال به آن اشاره كرد آن است كه حاكميت و دستگاههاي مسوول براي توسعه روزنامهنگاري و فعاليت رسانهاي در استان فارس و شيراز بايستي زمينه سرمايهگذاري هاي بيشتر را فراهم كند.
دستگاهاي مسوول به ويژه مديريت فرهنگي استان فارس ميبايست دراين زمينه فراترازيك وظيفه سازماني عمل كند و قابليت مطبوعات و رسانه در استان فارس را با هيچكدام از استانهاي ديگر مقايسه نكند.
مديريت فرهنگي استان فارس بايد سهم اعتباري و سرمايهاي استان فارس را متناسب باجايگاه رسانهاي اين استان از وزارت ارشادمطالبه كند،اين اعتبارت ميتواند باورود و سرمايهگذاري در حوزه رسانه بخش سخت افزاري رسانه را نيز متناسب بابخش نرمافزاري كه برگرفته از فكر خلاق و ايده برتر روزنامه نگاري در فارس است رشد دهد و به تعالي و ترقي برساند.
توسعه سرمايهگذاري ها در حوزه رسانه دراستان فارس ما را به اهداف عالي اين حوزه نزديك ميكند و ميتواند فكر و انديشه روزنامهنگاري و خبرنگاري را با سخت افزار و تجهيزات مورد نياز اين حوزه متناسب و متعادل رشد دهد و بالا ببرد.
وقتي ميگوييماستان فارساستان رسانهاي و شيرازشهرمطبوعاتوشهر روزنامه ها است بايد اين ادعا را بتوانيم در قامت خبرنگاران،در تجهيزات خبرنگاري در مكانها و مراكزي كه ميتوانند خدمات حرفهاي و تخصصي آموزشي ارائه دهند و در نوع سووالات و پرسشهايي كه هر كدام از خبرنگاران اين اقليم از مسوولان كشوري مطرح ميكنند جست و جو كنيم.
وقتي ميگوييم استان فارس استان رسانهها و شيراز شهر مطبوعات و شهر روزنامهها است بايد به اين جايگاه برسيم كه روزنامه و مطبوعات بتواند سهم از دست رفته فارس در توسعه اقتصادي و اجتماعي را مطالبه كند ، حوزه رسانهبايد بتواند سهم از دست رفته فارس در حوزه صنعت و گردشگري را مطالبه كند، اين موقعيت موجب ميشود كه نتوان در مقابل قابليتها وتوانمنديهايي كه استان فارس دارد بيتفاوت گذشت، اين موضع موجب ميشود كه نتوان تخت جمشيد، پاسارگاد ، نقش رستم ، شهر بيشابور ، آبشار مارگون پارك ملي بمو، درياچه پريشان و دهها و صدها اثر تاريخي و طبيعي استان فارس را ناديده گرفت و براي استفاده از توان اقتصادي و گردشگري فارس برنامه و طرح ارائه داد.
اميد است با شكلگيري نظام اطلاع رساني ، توسعه آموزشهاي تخصصي فردي و حرفهاي،تعالي دانش روزنامه نگاري خبرنگاران متناسب با نيازهاي روز توسعه سخت افزار و تجهيزات فني مطبوعاتي و روزنامه نگاري و ترسيم افق بلند مدت توسعهروزنامهنگاري دراستان فارس به عنوان كريدور اصلي ارتباط با كشورهاي حاشيه خليج فارس و منطقه خاورميانه استان پاك پرور فارس به معناي واقعي سهم خود را توسعه دريافت كند.
رييس بنياد فارس شناسي هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بر لزوم توسعه آموزشهاي تخصصي براي خبرنگاران تاكيد كرد و گفت : خبرنگاري حرفهاي بسيار دقيق و حساس است و به نوعي ميتوان گفت، حساسيت اين حرفه به حدي است كه چشم و گوش جامعه تلقي ميشود.
دكتر سعيد زاهد افزود: حضور خبرنگاران در عرصه خبر و اطلاع رساني موجب ميشود كه مردم جامعه از رويدادهاي اجتماعي و خبري آگاه شوند و افزايش آگاهي سطح جامعه به نوعي مقدمهاي براي افزايش سطح فرهنگ عمومي در يك جامعه است.
وي بيان كرد: در اين ميان هر چه خبرنگاران حرفهاي تر عمل كنند و از آموزشهاي تخصصي و حرفهاي بيشتر برخوردار باشند ميتوان اميد داشت كه انتقال فرهنگ و ارتقاي سطح آگاهي جامعه بهتر و شايسته تر انجام گيرد.
رييس بنيادفارس شناسي افزود: اگر خبرنگاران از آموزشهاي تخصصي و حرفه اي برخوردار نباشند نبايد انتظار داشت كه بتوانند به خوبي مفاهيم را منتقل نمايند و به خوبي از عهده اطلاع رساني خبري تخصصي بر آيند.
وي گفت : كار اطلاع رساني يك كار تخصصي است و آموزشهاي تخصصيخاص ميطلبد و كسيكه در اين وادي ميخواهد قلم بزند بايد دانش اجتماعي مرتبط با حوزه خبر را آموخته باشد.
زاهد گفت: علاوه بر اين، كار خبري تكنيكهايي دارد كه بر اساس فعاليتهاي تجربي مستمر به دست ميآيد و خبرنگاران بايد در دورههاي مختلف قدرت فكري خود را بيازمايند و از اين تكنيكها برخوردار شوند.
رييس بنياد فارس شناسي با ابراز خرسندي از گشايش دانشكده خبر در شيراز گفت : جا دارد ساير دانشكدههاي دانشگاهها در شيراز هم به نوعي دروسي مرتبط با روزنامهنگاري و رسانه را در ميان درسهاي خود بگنجانند تا شيراز به عنوان شهر رسانه بتواند مصداق بيشتر و بهتري از آموزشهاي تخصصي رسانه پيدا كند.ك/۴
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]