واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بهشتي كه در آتش نفت مي سوزد
گروه ترجمه، مينا شرفي؛ اينجا بايد بهشت باشد. اينجا سرزميني است كه همه نعمات را دارد. اينجا بايد بهترين مدارس، بيمارستان ها و تاسيسات زيربنايي كه غرب به آن غبطه بخورد را داشته باشد. اينجا سرزميني است كه ثروت بي نهايت آن در زير زمين خوابيده. اما همه اينها براي مردم اين سرزمين رويايي بيش نيست. اين سرزمين دلتا نيجر است. مردم اين منطقه روي نفت زندگي مي كنند اما طلاي سياه هيچ منفعتي براي آنها ندارد. دلتا نيجر در سواحل جنوبي نيجريه پرجمعيت ترين كشور آفريقا واقع شده است. در اينجا 30 ميليون نفر كه از 40 نژاد متفاوت هستند و بيش از دويست زبان در آن رايج است زندگي مي كنند اما زماني كه كشورهاي صنعتي از نفت اين مردم براي سوخت اتومبيل ها و هواپيماهايشان استفاده مي كنند و چرخ هاي صنعت خود را به حركت در مي آورند نمي دانند ناخواسته زندگي و آرزوهاي مردم اين دلتا را خراب مي كنند.
ضايعات نفتي رودخانه ها و زمين هاي اين منطقه را آلوده كرده و ماهيگيري و كشاورزي را غيرممكن ساخته است. در اينجا شعله هاي برافروخته آتش هوا را پر از دوده كرده است. ميلياردها دلار از اين سرزمين نفت استخراج مي شود اما آنها در عوض هيچ چيز دريافت نمي كنند. حتي شغل هاي مربوط به صنعت نفت هم به مردم دلتاي نيجر تعلق نمي گيرد. خارجي ها و افراد ساير بخش هاي نيجريه براي تصاحب اين شغل ها در اولويت قرار دارند. آنهايي كه نزديك ميدان هاي نفتي زندگي مي كنند مي توانند اميدوار باشند گاهگاهي كاري به پستشان بخورد. براي مثال زماني كه يك لوله منفجر مي شود افراد محلي در ازاي دريافت تنها چند پني براي تميز كردن منطقه مشغول به كار مي شوند.
نفت بيش از حدي كه بتوان تصورش را كرد اين دلتا را آلوده كرده است. طلاي سياه حتي سياست هاي اين كشور را هم آلوده كرده است. زماني كه در اواخر دهه 50 اولين چاه نفتي در نيجريه پيدا شد اين كشور در آستانه كسب استقلال از بريتانيا بود. از نظر بسياري درآمدهاي نفتي مي توانست به بهترين شكل به استقلال نيجريه كمك كند، اما اوضاع آن طور كه بايد پيش نرفت. در عوض اين مساله زمينه يي را براي فساد سياستمداران و تجار فراهم كرد. آنها با عذاب و رنج مردم به ثروت هايي بي حد و حصر دست يافتند. تجارت نفت در اين منطقه كثيف ترين تجارت است. نفت در خليج گينه كه از غرب آفريقا از ساحل عاج تا آنگولا امتداد دارد ارزان و فراوان است و تا ماه آوريل نيجريه بزرگ ترين توليدكننده نفت در آفريقا بود. اين كشور روزانه بيش از 5/2 ميليون بشكه نفت توليد مي كرد. اما اكنون اين رقم بسيار كمتر شده و وضع دلتا نيجر بحراني شده. اين منطقه به مامني براي باندهاي مسلح و آدم ربايان تبديل شده و خشونت روزانه در آن بيداد مي كند. شركت هاي نفتي و افرادي كه براي آنها كار مي كنند هدف هاي مناسبي براي اين باندها هستند. در چند سال اخير شبه نظاميان «جنبش امانسيپيشن» (مند) با توجه به نارضايتي هاي روزافزون از صنعت نفت قدرتمندتر شده اند. آنها كاركنان خارجي صنعت نفت را مي دزدند و به پايگاه هاي نفتي حمله مي كنند. تقريباً همه كساني كه دزديده شده اند پس از دريافت پول هاي كلان بدون آنكه آسيبي ديده باشند آزاد شده اند. شركت هاي نفتي و دولت نيجريه پس از اين اتفاقات همواره مدعي بوده اند پولي به اين گروه ها نداده اند اما هيچ كس هم حرف آنها را باور نمي كند.
براي شركت هاي نفتي پول هايي با ارقام ميليوني هزينه اندكي براي توليد اين ماده ارزشمند است. در نيجريه توليد يك بشكه نفت ده برابر ارزان تر از توليد يك بشكه نفت در عربستان سعودي است اما هزينه هاي فروش نفت در نيجريه بالا و بالاتر مي رود. حملات گروه شبه نظامي«مند» به يك پايگاه نفتي در ماه ژوئن توليد نفت اين كشور را حداقل 20 درصد كاهش داد و در نتيجه در حال حاضر آنگولا بزرگ ترين توليدكننده نفت در آفريقا به شمار مي آيد.گروه «مند» مدعي است براي دريافت حق مسلم شان از درآمدهاي نفتي در حال جنگيدن است. اين گروه شبه نظامي شايد در ظاهر براي راحتي مردم مي جنگد اما بسياري از اين تفنگ به دستان از اين بحران فقط و فقط به نفع خودشان استفاده مي كنند. آنها برخي اوقات براي روساي باندهايشان كار مي كنند و برخي اوقات هم براي سياستمداران دست به اسلحه مي برند اما نتيجه هميشه مشابه است و پول نفت به حساب هاي خارجي واريز مي شود. برخي از اين حساب ها با پول نفت دزدي كه در بازار سياه به فروش مي رسد پر مي شود.امريكا يكي از بزرگ ترين مصرف كنندگان نفت در جهان در نظر دارد در طول يك دهه آينده نزديك به يك چهارم نفت مورد نيازش را از خليج گينه تامين كند. از نظر آنها اين گزينه امن تر از تامين نفت از خاورميانه است. اما ناآرامي ها آنها را در اين زمينه مردد كرده است. بريتانيا يكي از بزرگ ترين سرمايه گذاران در نيجريه هم به شدت نگران اوضاع اين منطقه است.گوردون براون نخست وزير بريتانيا به اومارو يار آدوا رئيس جمهور نيجريه پيشنهاد كمك كرده و ارتش بريتانيا براي اين كار كاملاً آماده است. زماني كه يار آدوا در آوريل 2007 رئيس جمهور نيجريه شد حل مشكلات دلتا نيجر را در اولويت كارهايش قرار داد. اما از آن زمان تاكنون واقعاً اوضاع اين منطقه بهبود نيافته است و اين بهشت ويران همچنان در آتش نفت مي سوزد.
منبع؛اينديپندنت
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]