واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: مرز باريك ميان دوست و دشمن در نوار غزه - سارا سعيدي
حوادث چند روز گذشته در غزه، مشاجرات مسلحانه، مذاكرات انجام گرفته در مصر و اسرائيل و افشاي خبر بازجويي از بيماران فلسطيني در اسرائيل همه و همه دورنمايي است كلي از پيچيدگي اختلافات ميان اسرائيل و فلسطين؛ همه آنچه برقراري صلح ميان طرفين پس از نيم قرن مناقشه را غيرممكن مينمايد.در شرايطي كه آنچه در غزه ظرف يك هفته گذشته رخ داد و نزد جامعه جهاني و در رسانههاي بينالمللي به مشاجره داخلي ميان حماس و فتح تعبير شد .
اما حقيقت اين است كه اسرائيل و استراتژي گاه مصالحه و گاه مشاجره اين رژيم نيز بيتاثير در تعميق اختلافات ميان نيروهاي فلسطيني نبوده است؛ استراتژي دوگانهاي كه به خوبي ميتواند دليل لاينحل بودن مشكلات طرفين را به خوبي توضيح دهد.
هر مشاجرهاي كه در نوار غزه، كرانه باختري يا ميان اسرائيل و فلسطين رخ دهد بيشك در اختلافات گذشته ريشه دارد. شايد به همين دليل باشد كه آغاز ريشهيابي مشكلات چند روز اخير كار چندان سادهاي نيست. ظاهرا همه دعواها از سحرگاه روز شنبه آغاز شد. همان صبحي كه نيروهاي حماس اطراف محل سكونت قبيله حلس را محاصره كردند؛ قبيلهاي كه رياست آن به حمايت از فتح شهرت دارد.
در نگاه كلي حماس بهدنبال دستگيري عاملان انفجار هفته گذشته در نوار غزه بود كه منجر به كشته شدن چهار مرد و يك دختر بچه شد. هر چند مقامات فتح حماس را به تلاش براي افزايش سيطره بر نوار غزه و جمعيت يك و نيم ميليون نفري ساكنان آن متهم ميكند.
مشاجره ميان نيروهاي فتح و حماس در همان روز بالا گرفته و هنگام غروب آمار قربانيان اين دعواي داخلي 11 نفر اعلام شد؛ دو عضو حماس، 8 نفر از اعضاي قبيله و يك عابر رهگذر. خورشيد روز شنبه هنوز غروب نكرده بود كه تعدادي از اعضاي قبيله با صف كشيدن پشت ايستهاي بازرسي اسرائيل خواهان ورود به سرزمينهاي اشغالي بهمنظور حفظ جان خود شدند. همزمان با تجمع طرفداران فتح پشت ايستهاي بازرسي اسرائيل، مذاكره ميان مقامات اسرائيل و رهبران فتح آغاز شد. از زمان آغاز درگيري ميان حماس و فتح، اسرائيل روند مذاكره با محمود عباس بهعنوان رهبر جنبش فتح را تسريع بخشيده و بهدنبال انزوا ي حماس است. بدين ترتيب درخواست كمك اعضاي فتح از اسرائيل فرصت مناسبي بود؛ هم براي خوش خدمتي به محمود عباس و هم ضربه زدن به اعتبار حماس.180 طرفدار فتح مجوز ورود به سرزمينهاي اشغالي را دريافت كردند. 22 نفر از اين جمعيت بلافاصله به بيمارستان منتقل شده و مورد مداوا قرار گرفتند. مابقي پناهندگان هم شب را در اردوگاههاي نظامي ارتش اسرائيل گذراندند. قرار بر اين بود كه اين جمعيت در فرصت مناسب به كرانه باختري برده شده و به مقامات فتح تحويل داده شوند. 24ساعت از ورود اين افراد به خاك اسرائيل نگذشته بود كه خبر از كرانه باختري همگان را شوكه كرد. رهبران فتح تمايلي به ورود اين افراد به خاك كرانه باختري ندارند. دليل هم مشخص بود؛ نوار غزه نبايد بهطور كامل در اختيار طرفداران حماس قرار بگيرد. حقيقت پشتپرده اما چيز ديگري بود. ارتباط ميان جنبش فتح و قبيله حلس آنچنان هم كه در رسانهها منعكس شد عميق و داغ نيست. محمود عباس هنوز خاطره ژوئن 2007 را از ياد نبرده است. زماني كه طرفداران فتح و حماس در خيابانهاي نوار غزه با يكديگر درگير شدند و اعضاي قبيله حلس بدون دخالت در اين مشاجره تنها نقش ناظر را ايفا كردند. فتح به خوبي بر اين امر واقف است كه در ميان اعضاي اين قبيله هم هستند كساني كه به حماس و سياستهاي اين جنبش تمايل بيشتري دارند. پيام محمود عباس به اسرائيل كاملا واضح و مشخص بود: آنها را به نوار غزه بازگردانيد.
بدينترتيب اسرائيل روند بازگرداندن فلسطينيها به نوار غزه را آغاز كرد. به محض ورود اعضاي قبيله به خاك نوار غزه نيروهاي حماس تمامي آنها را بازداشت كردند. همزمان با بازداشت اين افراد توسط حماس،گروههاي مدافع حقوق بشر در اسرائيل ادعاهايي را مبني بر احتمال شكنجه اين افراد توسط نيروهاي حماس مطرح كرده و خواهان توقف روند بازگرداندن فلسطينيها به نوار غزه شدند. صبح روز دوشنبه بود كه اسرائيل اعلام كرد تمامي فلسطينيان را به نوار غزه بازنخواهد گرداند و به دنبال راهي براي اقناع محمود عباس است. بدينترتيب گروههاي مدافع حقوق بشر پا پس كشيده و اين بار نوبت به اسرائيليهاي دوآتشه رسيد كه خواهان عدم صدور مجوز براي ادامه حضور فلسطينيها در خاك خود شوند. بعدازظهر روز دوشنبه بيش از 80 نفر از فلسطينيان به اردوگاهي نظامي اعزام شده، تعدادي به نوار غزه بازگردانده شدند و 16 نفر هم در بيمارستانهاي اسرائيل باقي ماندند.
اما چه بلايي سر بقيه فلسطينيها آمد؟ نيروهاي امنيتي اسرائيل بازجويي از فلسطينيان را آغاز كردند. به هر حال آنها فلسطيني بودند و از نظر اسرائيل هر فلسطيني ميتواند يكي از آن تروريستهايي باشد كه روزي به سمت يك اسرائيلي سنگ پرتاب كرده است.
اما دستاورد تحولات چند روز اخير:
قبيله حلس از اين پس قبيلهاي است بيطرف، نه طرفدار حماس است و نه به فتح گرايش دارد. حماس از قدرت و نفوذ بيشتري برخوردار است و البته اسرائيل هم جان تعدادي از دشمنان خود را نجات داده است!
نيمهشب دوشنبه بود كه نيروهاي حماس ساختمان متعلق به طرفداران فتح در نوار غزه را محاصره كردند. هنوز هم هر كدام از طرفين به سبك و سياق تمامي مناقشات سياسي تعبير خود را از اين حوادث دارند. اسرائيل ادعا ميكند در اين ماجرا نقش ناجي را ايفا كرده و جامعه جهاني آنطور كه بايد و شايد از تلآويو قدرداني نكرده است. سخنگوي ارتش اسرائيل در ژستي انساندوستانه در گفتوگو با راديو اسرائيل گفت: هيچ ارتشي در دنيا نيست كه رويكردي چنين انساندوستانه نسبت به دشمن ديرينه خود اتخاذ كند. البته اسرائيل از سوي جامعه جهاني تقديري را كه بايد دريافت نكرد اما اين ارتش همان سيستم دفاعي بشردوستانهاي است كه ما در اختيار داريم!
تعبير سوفيان ابوزيده از عملكرد اعضاي قبيله حلس اما با خودستايي سخنگوي ارتش از عملكرد اسرائيل بسيار متفاوت است. او در اين باره ميگويد: زماني كه فردي در موقعيت انتخاب ميان كشته شدن توسط هموطنان خود يا دستگيري توسط دشمن روبهرو ميشود و گزينه دوم را انتخاب ميكند، ميتوان به عمق فاجعه در نوار غزه پي برد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]