واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: گرماي تابستان روي خواب و تغذيه تاثير گذار است
افزايش دما و گرماي شديد فصل تابستان بر جنبه هاي مختلف زندگي انسان از جمله خواب، رانندگي، ورزش و تغذيه تاثير گذار است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاري آلمان، متخصصان معتقدند خواب سالم شبانه به روند فعاليت فرد در طول روز بستگي دارد. كساني كه مي خواهند خود و خانواده شان خواب شبانه تابستاني خوبي داشته باشند بايد اساس آن را از صبح ايجاد كنند.
كارشناسان توصيه مي كنند، صبح هاي تابستاني كه از خواب بيدار مي شويد بايد پرده ها و كركره ها را كنار بدهيد و پنجره ها را باز كنيد تا هوا به طور كامل در اتاق ها جريان پيدا كند. براي خنك كردن بدنتان عبور دادن آب سرد از شريان نبض اهميت زيادي دارد و با اين كار حرارت زيادي از بدن كاسته مي شود.
مصرف مايعات در فصل تابستان براي مقابله با گرما نقش بسيار مهمي ايفا مي كند و بهترين نوشيدني ها چاي هاي گياهي، چاي ميوه و آب معدني است كه علاوه بر رفع تشنگي، مواد معدني بدن را نيز تامين مي كنند. بر عكس نوشيدني هاي شيرين در هواي گرم مناسب نيست و باعث تشديد تشنگي مي مي شوند.
بدن كودكان سه تا شش ساله روزانه به 8/0 ليتر مايعات، كودكان هفت تا نه ساله 9/0 ليتر، كودكان 10 تا 12 ساله يك ليتر، نوجوانان 13 تا 14 ساله 2/1 تا 3/1 ليتر و بقيه افراد 4/1 تا 5/1 ليتر مايعات نياز دارد.
البته هرچه كودك در هواي گرم تحرك بدني شديدتر و تعريق بيشتري داشته باشد به مصرف مايعات بيشتري نياز دارد. متخصصان معتقدند با رعايت اين نكات در طول روز مي توان خواب شبانه تابستاني راحت تري داشت. متعادل بودن دماي اتاق خواب هنگام خواب شبانه نيز نقش مهمي در كيفيت آن ايفا مي كند.
محققان دريافتند گرماي شديد تابستان در اتومبيل تاثيري مشابه مصرف الكل بر روي فرد راننده دارد. به ازاي دماي 27 درجه در اتاقك داخلي اتومبيل، ميانگين خطر بروز حادثه رانندگي تا شش درصد افزايش مي يابد و اين خطر در دماي 32 درجه داخل اتومبيل به 13 درصد و در دماي 37 درجه آن خطر به 33 درصد نيز مي رسد.
جريان هواي كولر اتومبيل نبايد مستقيماً به صورت راننده برخورد كند بلكه تنها بايد با قسمت هاي پوشيده با لباس بدن او تماس داشته باشد. زيرا درجه حرارت هواي كولر اتومبيل حدود پنج درجه است كه تماس مستقيم اين باد خنك با پوست راننده مي تواند منجر به بروز سرماخوردگي و يا گرفتگي عضلات در او شود.
درجه حرارت داخلي اتومبيل در هواي گرم تابستان بايد بر روي 21 تا 23 درجه سلسيوس تنظيم شود. زيرا با وجود بالا بودن دماي هواي خارج از اتومبيل، كم بودن اختلاف دماي خارجي و داخلي اتومبيل بهتر است و در نتيجه آن فشار كمتري به ارگانهاي بدن فرد وارد مي شود. در صورتي كه چرخش هوا و تنظيم دماي اتومبيل از همان ابتداي رانندگي خوب باشد، شرايط جوي و آب و هوايي تاثير كمتري بر روي راننده ايجاد مي كند.
هنگام ورزش كردن در فصل تابستان بايد مراقب بالا بودن ميزان ازن هوا و حداكثر دماي هواي موجود بود. زيرا هنگام بالا بودن ميزان ازن در هوا فعاليت بدني بيشتر از مفيد بودن، زيان آور است.
گاز ازن با لايه ازن تفاوت دارد. در واقع در لايه "استراتسفر" واقع در ارتفاع 15 تا 50 كيلومتري از سطح زمين، لايه ازن زمين را از برخورد اشعه هاي زيان بار ماوراء بنفش كيهاني حفظ مي كند كه در دهه هاي اخير به خاطر ورود مواد مخرب به جو زمين اين لايه حياتي كه ازن خوب محسوب مي شود به شدت نازك شده است. در حالي كه در نزديكي سطح زمين موسوم به "ازن بد"دايم در حال افزايش است.
ازن نزديك زمين يك گاز تحرك كننده و تهاجمي است و به كودكان، افراد مبتلا به آلرژي و آسم و مبتلايان به برونشيت و بيماري هاي قلبي و عروقي آسيب مي رساند و از علايم آن مي توان به سردرد، سوزش چشم ها، تحريك پذير شدن مخاط بيني و حلق، مشكلات بلع، سرفه و ريزش اشك و مشكلات پوستي اشاره كرد. ورزش كردن در هواي حاوي ازن بالا خطرناك است.
در صورتي كه ميزان ازن هوا بين 180 تا 240 ميكروگرم در هر متر مكعب باشد افراد حساس بايد از فعاليت بدني چندساعته و يا ورزش هاي قدرتي، نزديك و هنگام ظهر و كمي بعد از آن خودداري كنند. ميزان ازن بالاي 240 ميكروگرم در هر متر مكعب هوا هشدار دهنده است و در اين وضعيت حتي افراد سالم هم نبايد در ساعات نزديك ظهر در هواي آزاد فعاليت بدني داشته باشند. افراد حساس به ازن و در معرض خطر در اين حالت بهتر است از خانه خارج نشوند.
ميزان ازن هوا 360 ميكروگرم در هر متر مكعب باشد، ورزش در هواي آزاد در هيچ ساعتي از روز نبايد انجام شود. متخصصان به خصوص در طب سنتي چين معتقدند، با مصرف مواد غذايي مناسب مي توان جلوي گرمازدگي و سرمازدگي را گرفت.
در فصل گرم تابستان مصرف مواد غذايي خنك سيستم گردش خون و متابوليسم بدن را بيشتر تحت فشار قرار مي دهد. زيرا باعث كاهش دماي سريع بدن مي شود كه اختلال در تعادل بدن را به دنبال دارد.
با مصرف مواد غذايي مانند هندوانه، اسفناج، تربچه، هلو، توت فرنگي و گوشت مرغ مي توان درجه حرارت بدن را در فصل تابستان به طور طبيعي پايين آورد. سبزي ها مانند هويج و گوجه فرنگي به خنك ماندن بدن كمك مي كنند. مصرف يك فنجان چاي بخصوص چاي سبز داغ نيز تاثير خنك كننده اي در فصل تابستان دارد. از مصرف ادويه به خصوص ادويه تند در فصل تابستان خودداري كنيد و كمتر غذاهاي سرخ كردني بخوريد./ش
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]