واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نظر مجلس درباره گزينههاي احمدينژاد:حسيني شرايط بهتري دارد
جلسه علني يكشنبه- عكس: خبرگزاري فارسمرجان توحيدي – در حالي كه روز گذشته از راهروي مجلس شنيده شد كه انتقاد نمايندگان از نحوه انتخاب و برنامههاي وزيران پيشنهادي رييسجمهور به سمت ايراد از مسائل شخصي اين سه نفر سوق پيدا كرده است، اما شواهد نشان از احتمال قوي راي اعتماد نمايندگان به اين سه نفر دارد تا قوه مقننه در روزهاي آخر دولت نهم خود را از هر گونه مواجهه و چالش با قوه مجريه بر حذر دارد.
در اين ميان اگرچه پيشتر به نظر ميرسيد كه وزير راه و كشور از اقبال بيشتري نسبت به وزير اقتصاد برخوردار باشند، اما روز گذشته اخباري از راهروي مجلس شنيده شد كه اتفاقا شرايط مساعد بهبهاني و كردان را با ترديد مواجه ميكرد و بالعكس حسيني از وضعيت بهتري برخوردار بود. علاوهبر اين فراكسيون اقليت مجلس نيز معتقد است با حضور بهبهاني بيم اين ميرود كه وزارت راه و ترابري سياسي شود. همچنين مساله پرونده اقتصادي كه در جريان تحقيق و تفحص از صدا و سيما در مجلس مطرح شده و نام علي كردان نيز در آن به چشم ميخورد، موضوع ديگري بود كه موقعيت مناسب كردان را دستخوش تغييرات قرار داده بود، هرچند خود وي اين موضوع را رد كرد.
با اين حال فضاي عمومي مجلس نشان از اين داشت كه به احتمال زياد نمايندگان بهرغم اين انتقادها براي پرهيز از چالش با دولت به هر سه گزينه راي خواهند داد. هرچند از آنجا كه سرپرست وزارت راه به تازگي منصوب شده است، ممكن است با مقاومت بيشتري از سوي مجلس براي انتخاب فرد مناسبتري روبهرو شود.
ترديد حاميان دولت
بر همين اساس يكي از نمايندگان كه خواست نامي از وي برده نشود، به دنياي اقتصاد درباره وضعيت فعلي سه وزير پيشنهادي راه، كشور و اقتصاد در مجلس به تفكيك گفت: آنچه كه از سوي برخي از نمايندگان حامي دولت مطرح شده است، تشكيك آنها در مورد اصولگرا بودن حميد بهبهاني، وزير پيشنهادي راه است. وي در توضيح مطلبش افزود: برخي از نمايندگان حامي دولت اين شايعه را نقل ميكنند كه بهبهاني برخي خط و ربطهاي غربي دارد. اين نماينده اصولگراي مجلس ادامه داد: اين عده از نمايندگان معتقدند كه بهبهاني فردي دانشگاهي و تئوريك است تا اين كه فردي اجرايي باشد.
اين نماينده مجلس در ادامه درباره وزير پيشنهادي كشور نيز گفت: در مورد وزير پيشنهادي كشور نيز برخي مسائل در سوابق كاري او زماني كه وي در سازمان صداوسيما مسووليت داشته، مطرح است و نيز از نظر تعدادي ديگر از نمايندگان وزير پيشنهادي اقتصاد نيز به دليل جوان بودن و سوابق كم اجرايي از وضعيت مساعدي براي احراز مقام وزارت برخوردار نيست؛ اما مجلس براي آنكه در روزهاي آخر عمر دولت نهم به چالش با قوه مقننه متهم نشود، به هر سه گزينه راي اعتماد خواهد داد.
در همين حال حسين فدايي، ديگر نماينده اصولگراي مجلس در پاسخ به دنياي اقتصاد درباره آنچه كه درباره گرايشهاي وزير پيشنهادي راه مطرح ميشود، گفت كه اين مساله را قرار است در جلسهاي كه با حميد بهبهاني دارند از او سوال كنند.
تاكيد فدايي بر اين كه اين موضوع را از وزير پيشنهادي راه سوال خواهد كرد نوعي تاييد تلويحي اين موضوع از سوي نمايندگان اصولگرا است كه ميخواهند وزير پيشنهادي حتما يك اصولگراي تمام عيار باشد. از سوي ديگر از آنجا كه بهبهاني به تازگي به سرپرستي وزارت راه منصوب شده است، لذا احمدينژاد فرصت دارد تا گزينه ديگري را به مجلس معرفي كند كه منطبق با معيارهاي اصولگرايي نمايندگان اصولگرا و حامي دولت باشد.
آنچه در اين ميان وضعيت بهبهاني و راي اعتماد مجلس به وي را دچار مشكل ميكند، اين است كه برنامههاي وي ظاهرا مورد رضايت نمايندگان قرار نگرفته است. از همين رو بود كه حاجيبابايي در پاسخ به اين سوال دنياي اقتصاد كه احتمالا مجلس بنا دارد براي جلوگيري از هرگونه چالش با دولت به سه وزير پيشنهادي راي بدهد، گفت: فضاي مجلس كاملا دقيق، حساب شده و كارشناسي است و نمايندگان بر اين اساس راي اعتماد خواهند داد. وي در ادامه با لبخند گفت: در اين بين بعضي از نمايندگان در وضعيت 50، 50 و برخي ديگر 60، 60 هستند! اين عضو هيات رييسه مجلس؛ اما در ادامه درباره مطالعه برنامههاي ارائه شده كردان و بهبهاني گفت: كردان برنامههاي خوب و قوي ارائه كرده است، اما برنامه بهبهاني برنامه كاملي نبود. وي در عين حال تاكيد كرد كه هيچ اراده خاصي بر مجلس حاكم نيست.
به عبارت ديگر به نظر ميرسد كه نظر مجلس درباره گزينههاي پيشنهادي تا حدودي با تغييراتي مواجه شده است. به طوري كه وحيد بهبهاني كه در شرايط مساعدي به سر ميبرد، ظاهرا با چالشهايي در بين نمايندگان مواجه خواهد شد، اما حسيني كه تا پيش از اين از كمترين شانس براي راي آوري برخوردار بود، توانسته پس از ارائه برنامههاي خود با جلب نظر رييس كميسيون اقتصادي فضا را به سمت ديگري تغيير دهد.
به طوري كه مصباحي مقدم، رييس كميسيون اقتصادي در جمع خبرنگاران پارلماني در خصوص راي اعتماد احتمالي نمايندگان به وزير پيشنهادي امور اقتصادي و دارايي گفت: از نظر تمامي نمايندگان خبر ندارم، اما شخصا معتقدم كه حسيني فرد مناسبي براي وزارت اقتصاد است؛ چرا كه سوابق علمي و اجرايي وي نشاندهنده گستره فعاليتهاي او در پستهاي اقتصادي مختلف است.
وي با اشاره به حضور وزير پيشنهادي اقتصاد در سازمان برنامه و بودجه، وزارت بازرگاني، اقتصاد و رفاه افزود: او در تمامي اين پستها با كار كارشناسانه و علمي پيش رفته است و مراتب اداري و مديريتي را از پايين به بالا طي كرده است.
مصباحيمقدم در پاسخ به سوالي كه سوابق اجرايي حسيني را تحقيقاتي دانسته و نه اجرايي گفت: اتفاقا سوابق اجرايي ايشان بر سوابق علمي او ميچربد.
مصباحي مقدم همچنين در پاسخ به خبرنگار دنياي اقتصاد مبني بر اينكه معرفي حسيني به عنوان وزير اقتصاد، نشان از اين دارد كه احمدينژاد ميخواهد اهداف خود را در طرح تحول به صورت جدي پيگيري كند، گفت: چه اشكال دارد. مهم اين است كه طرح تحول مرحله به مرحله اجرا شود.
رييس كميسيون اقتصادي مجلس، بحث هدفمند كردن يارانهها در وزارت بازرگاني را منتسب به حسيني دانست و گفت: اينكه او دبير طرح تحول اقتصادي است، نشان توان اجرايي او است.
به گفته مصباحيمقدم مهم آن است كه طرح تحول اقتصادي كاملا كارشناسانه و مرحله به مرحله و متناسب با ظرفيتها پيش رود.
وي ادامه داد: در گفتوگوهايي كه با وزير پيشنهادي اقتصاد داشتم، متوجه شدم كه او طرح تحول اقتصادي را به شكل كارشناسانه پيگيري ميكند.
رييس كميسيون ويژه بررسي طرح تحول اقتصادي، با اشاره به دعوت حسيني به كميسيونهاي اقتصادي و كميسيون ويژه، اظهار كرد: برنامههاي او را در جلسات كميسيون مورد بحث و بررسي قرار خواهيم داد.
وضعيت ثابت كردان
در اين ميان، اما به نظر ميرسد كه علي كردان، وزير پيشنهادي كشور همچنان در وضعيت مناسبي به سر ميبرد. هرچند هنوز برخي از شايعات در مورد وي مطرح است. به طوري كه در مجلس شنيده شد در جريان تحقيق و تفحص از صداوسيما، نام كردان در يكي از پروندههايي كه به مسائل اقتصادي مربوط بوده ديده شده است. كردان، اما اين موضوع را در جمع خبرنگاران پارلماني تكذيب كرده و گفت آنها كه اين موضوع را پيگيري ميكنند، بدانند كه شاهرودي، رييس قوه قضائيه، من و ديگر افرادي را كه در جريان اين پرونده درگير بودند مبرا دانسته است.
نگراني اقليت
از سوي ديگر داريوش قنبري، سخنگوي فراكسيون اقليت در گفتوگو با دنياي اقتصاد درباره نظر اين فراكسيون در مورد وزيران پيشنهادي گفت: بايد ديد اين وزيران تا چه حد اهل تعامل خواهند بود؛ البته بايد برنامههاي آنها را نيز مورد بررسي قرار داد. وي درخصوص وضعيت وزير راه نيز اظهار كرد: بهبهاني 12 سال از رحمتي، وزير سابق راه بزرگتر است. بنابراين دغدغه ما اين است كه مبادا اين وزارتخانه كه سياسي نيست، سياسي شود؛ چرا كه بهبهاني رابطه تنگاتنگي با احمدينژاد داشته و اين دو با يكديگر رابطه استاد و شاگردي و سابقه علم و صنعتي دارند.
قنبري افزود: اين نگراني در مورد وزير راه وجود دارد كه وي نتواند به دليل ارتباطش با احمدينژاد نظرات كارشناسانه بدهد و تحت تاثير دستورات رييسجمهور قرار گيرد.
انتقاد لاريجاني از دولت
از سوي ديگر، تاخير در ارائه برنامهها از سوي وزراي پيشنهادي احمدينژاد به مجلس با اعتراض يكي از نمايندگان مجلس مواجه شد كه البته حمايت لاريجاني از اين اعتراض را نيز درپي داشت.
چرا كه به گفته اين نماينده، رييسجمهور موظف است برنامههاي وزيران را همزمان با معرفي آنها به مجلس ارائه كند؛ اما در اين ميان تنها حسيني طبق قانون عمل كرده و روز شنبه هفته جاري برنامههاي خود را به مجلس تحويل داده است و برنامههاي وزير راه و كشور با تاخير صبح روز گذشته در اختيار نمايندگان قرار گرفت. برهمين اساس، رييس مجلس شوراي اسلامي در واكنش به تذكر نماينده كاشمر و بردسكن در تاخير دولت نسبت به ارائه شرح حال و برنامه وزراي پيشنهادي به مجلس همزمان با معرفي اين افراد از سوي دولت به قوه مقننه، اين تذكر را وارد و تاخير در اين زمينه را تخلف دانست.
محمدرضا خباز، در تذكري شفاهي با استناد به ماده 188 آييننامه داخلي مجلس، با بيان اينكه سهشنبه گذشته هشتم مرداد ماه، سه تن از وزرا از سوي رييسجمهور معرفي شدند، افزود: در ذيل نامه رييسجمهور عنوان شد كه برنامههايشان تقديم ميشود، در حالي كه رييس وقت جلسه (باهنر) همانجا تذكر دادند كه برنامهاي ضميمه نيست و معاون رييسجمهور نيز اعلام كرد كه در اسرع وقت برنامههاي وزراي پيشنهادي تقديم مجلس ميشود، در حالي كه تا ساعت دو بعد از ظهر روز گذشته متاسفانه به جز ريز نامه وزير پيشنهادي اقتصادي و دارايي از دو وزير پيشنهادي ديگر معرفينامه و برنامهاي ارائه نشده است.
وي همچنين با بيان اينكه آيا قرار است نمايندگان در ابهام بمانند و قرار نيست كه از برنامه وزراي پيشنهادي مطلع شويم، افزود: چگونه ميخواهيم به كسي كه نه برنامهاش را ميدانيم و نه خودش را ميشناسيم، راي دهيم.
وي در خواست كرد كه به رييسجمهور تذكر دهيد كه برنامههاي وزراي پيشنهادي را هر چه زودتر ارائه دهند تا ما فرصت مطالعه و تحقيق داشته باشيم، چرا كه قرار است راي آگاهانه باشد.
لاريجاني نيز در پاسخ به خباز گفت: تخلف كردهاند و بايد همراه با معرفي وزرا، پيشينه و شرح حال آنان را ارائه ميدادند، اما انجام ندادند و ظاهرا اسرع وقتشان تا امروز صبح طول كشيده است.
رييس مجلس شوراي اسلامي، تصريح كرد: شرح حال وزراي پيشنهادي اگر ديروز هم به نمايندگان ارائه ميشد دير بود و بايد همراه معرفي وزرا داده ميشد.
بدين ترتيب به نظر ميرسد طي چند روز گذشته پس از ارائه برنامههاي وزراي پيشنهادي و گفتوگوهاي آنان در كميسيونها، رتبهبندي اقبال مجلس به گزينههاي معرفي شده تغيير كرده و بايد ديد اين تغيير سرانجام به كجا خواهد انجاميد. هرچند به گفته
سيد قدرتا... حسيني، عضو كميسيون آموزش و تحقيقات، هر سه گزينه از مجلس راي اعتماد ميگيرند.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]