تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از خداوند عزيز و جليل نقل كرده است كه فرمود: هر كار ارزشمندى كه در آن بسم ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834327596




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

انقلاب مشروطيت حاصل مجاهدت علما و مردم در برابر استبداد


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انقلاب مشروطيت حاصل مجاهدت علما و مردم در برابر استبداد
گروه سياسي: ريشه انقلاب مشروطيت را بايد در رفتار مستبدانه و ظالمانه و بي‌كفايتي حكومت قاجاريه از يكسو و از سوي ديگر تحولات اجتماعي ايران دانست با مجاهدت علما و مردم يكي از مهمترين وقايع تاريخ ايران يعني انقلاب مشروطيت رقم خورد.
مشروطيت فرهنگ سياسي حاكم را كه ريشه در اعماق تاريخ ايران داشت و بر پايه استبداد و خودكامگي فردي استوار بود به چالش كشيد و گفتمان نويني را مطرح ساخت كه دو خصيصه اصلي آن مردم‌سالاري و قانون‌مداري است.

آن دو ويژگي با وجود برقراري ظواهري چون مجلس و قانون اساسي در دولت‌هاي پس از مشروطه تجسم نيافت اما به درخواست اصلي نهضت‌هاي آزادي‌خواهانه و عدالت‌طلبانه پس از آن مبدل شد.

كشور خواب‌آلود ايران از خواب ديرين سر بر آورده بود. اخگري لازم بود تا آتش روشن شود. قند در تهران گران شد و تندي صدراعظم عين‌الدوله آتش را دامن زد. علاءالدوله حاكم تهران، كه مرد بي پروايي بود، به دستور صدراعظم در روز دوشنبه 14 شوال 1323 ه. ق. هفده نفر از بازرگانان و دو نفر از سادات را به جرم گران كردن بهاي قند و شكر به چوب بست.

اين كار بهانه به دست مدعيان داد و كشمكش ميان دولت و مردم در گرفت. علاوه بر بازاريان جمعي از روشنفكران و علماي روحاني و اهل منبر، هر يك به جهتي خاص، به گروه مخالفان پيوسته در رأس جنبش قرار گرفتند و در مساجد و منابر و مكتبخانه‌ها و زيارتگاه‌ها و بازار به تبليغ و اشاعه اصول اداره جديد برخاستند. اين حادثه مقدمه و پيش درآمد انقلاب بود.

انقلاب بر سر مظالم شاه و درباريان و وابستگي شاه قاجار به دربار روسيه پديد آمد و عنوان بركناري عين‌الدوله و عزل مسيو نوز بلژيكي و حاكم تهران و تأسيس "عدالتخانه" داشت و به صورت تعطيل عمومي آغاز شد. فرمان مشروطيت در اصل فرمان تشكيل مجلس شوراي ملي ست كه مظفرالدين شاه قاجار در ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ در پاسخ به متحصنين در جنبش مشروطه ايران امضا كرد و از طريق آن با مشاركت مردم در امر حكومت موافقت كرد و اينچنين حكومت مشروطه براي اولين بار در ايران تأسيس شد.

ريشه انقلاب مشروطيت را بايد در رفتار ظالمانه پادشاهان قاجار و تعدي و تجاوز شاهزادگان و وابستگان دربار و حكومت حاكمان ولايات و مداخله بي حد و حصر دولت‌هاي روس و انگليس در امور ايران و مخالفت مردم با آنها دانست. بر مسند كار، كساني حضور داشتند كه به جاي رسيدگي به امور مملكت و مشكلات مردم،‌ با بذل و بخشش‌هاي بي‌دريغ به فكر استحكام موقعيت خويش بودند.

صدور فرمان مشروطيت

مردم و علما در 16 شوال سال 1323 ه. ق. به زاويه حضرت عبدالعظيم روي آوردند (هجرت صغري) و جنبش به مشهد، كرمان، فارس و جاهاي ديگر سرايت كرد. شاه وعده عزل عين‌الدوله و تشكيل عدالتخانه را داد و سروصداها خوابيد. اما نه تنها به قول خود عمل نكرد، بلكه تظاهركنندگان را در فشار گذاشت و در نتيجه اين عهد‌شكني بر دامنه جنبش مردم افزوده شد و كار به زد و خورد كشيد. سال بعد - در 23 جمادي الاول 1324 ه.ق. بازارها بسته شد و علما به قم مهاجرت كردند (هجرت كبري) و عاقبت سه روز بعد، گروهي از مردم تهران در سفارت انگيس متحصن شدند.

نهضت به تبريز و اصفهان و شيراز هم بسط يافت. عين‌الدوله استعفا كرد و ميرزا نصرالله خان مشيرالدوله "با رويي نرم و دم گرم" به جاي او آمد. علما به شهر برگشتند و شاه، كه از هيجان مردم به وحشت افتاده و احساس خطر كرده بود، خواهي نخواهي در 14 جمادي الاخر سال 1324 ه.ق. به صدور فرمان مشروطيت و تأسيس مجلس شوراي ملي، مركب از برگزيدگان ملت، تن داد.

فرمان مشروطيت در اصل فرمان تشكيل مجلس شوراي ملي ست كه مظفرالدين شاه قاجار در ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ در پاسخ به متحصنين در جنبش مشروطه ايران امضا كرد و از طريق آن با مشاركت مردم در امر حكومت موافقت كرد و اينچنين حكومت مشروطه براي اولين بار در ايران تأسيس شد.

با به سلطنت رسيدن مظفرالدين شاه، فساد در دربار و فقر و بي‌عدالتي در جامعه بيداد مي‌كرد. در ابتدا كليد حركت انقلاب مشروطه از اهانت به روحانيان شروع شد. از آن طرف، به دليل اهانت كارگران بانك روس به قبرستان مسلمانان و اجساد مردگان، مردم به ساختمان در حال احداث بانك روس حمله كردند و آن را ويران ساختند.

از سويي جنگ روس و ژاپن باعث شد قيمت قند بالا رود و به اين بهانه دولت، دو تن از تجار و از مهم‌ترين بازاريان تهران را به چوب بست. بازار تعطيل شد و مردم و روحانيون جمع شدند و به مسجد آمدند و مساجد به عنوان مهم‌ترين پايگاه‌هاي انقلابي وارد عمل شدند.

در نهايت و پس از طي حوادث فراوان، حركت مردم با ارشادات و رهبري روحانيت آغاز شد و براي رسيدن به خواسته‌هاي خويش كه يكي از آنها تأسيس عدالت‌خانه بود،‌ ادامه مسير دادند و در اين راه،‌ تحصن علما و مردم در صحن حرم حضرت عبدالعظيم در ري و سپس مهاجرت به قم باعث عقب‌‌نشيني دستگاه استبداد شد.

با اعطاي مشروطيت تحصن روحانيوني كه خاك ايران را ترك كرده بودند با استقبال باشكوهي به پايان رسيد.

هر چند در اين ميان، عده‌اي آگاهانه و ناآگاهانه با پناه گرفتن در سفارت انگليس،‌ براي استمرار سلطه غرب در ايران، شرط تحقق نظام مشروطه را به كارگيري قوانين و ارزش‌هاي غربي و آموزه‌ها و دستاوردهاي رنسانس اعلام كردند و بر آن پاي فشردند. به طوري كه حاضر نشدند احكام حيات‌ بخش اسلام و آموزه‌هاي پيامبر اسلام (ص) و ارزش‌هاي حكومت علوي،‌ معيار و شرط مشروطه باشد. اين مبارزه در مرحله بعد منجر به ايجاد نظام مشروطه و تأسيس مجلس شوراي ملي گرديد و به حكومت استبداد پايان داد.

اولين مجلس در 18 شعبان 1324 ه.ق. با حضور شاه در كاخ گلستان گشايش يافت و در آخرين روزهاي زندگي مظفر‌الدين شاه (14 ذيقعده 1324 ه.ق.) پنجاه و يك اصل قانون اساسي به امضاي شاه رسيد. بدين ترتيب با مجاهدت علما و مردم يكي از مهمترين وقايع تاريخ ايران يعني انقلاب مشروطيت رقم خورد، هر چند كه اين نهضت به دلايل مختلفي به انحراف كشيده شد و در تصويب قانون اساسي و متمم آن گرايش‌هاي غرب‌گرايانه استيلا يافت.

مي‌توان گفت كه اگر مقاومت شهيد شيخ فضل‌الله نوري نبود، همان ماده‌اي هم كه در متمم قانون اساسي به تصويب رسيد و بر اساس آن قرار شد كه پنج تن از علماي هر عصر بر مصوبات مجلس نظارت كنند تا چيزي خلاف اسلام به تصويب مجلس نرسد، در متمم قانون اساسي گنجانده نمي‌شد؛ اگرچه همان ماده هم هرگز اجرا نشد و شيخ فضل‌الله هم به جرم خواستن مشروطه مشروعه اعدام شد و علما به حاشيه رانده شدند.

منبع: سايت تبيان
 يکشنبه 13 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن