واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شهر باستاني شوش در فهرست آثار جهاني ثبت ميشود
جام جم آنلاين: كار مطالعاتي براي ثبت شهر باستاني شوش، كهن ترين شهر تاريخي جهان با قدمت پنج هزار ساله آغاز شده است. به گزارش مهر، شهر باستاني شوش مركز تمدن عيلام بوده كه واقع در يكصد و پنجاه كيلومتري شرق رود دجله در استان خوزستان است.
شوش يكي از قديمي ترين سكونتگاه هاي شناخته شده? منطقه است و به سال ???? پيش از ميلاد پايه گذاري شده با وجود اينكه نخستين آثار يك دهكده? مسكوني در آن مربوط به ???? سال پيش از ميلاد هستند.
شهر باستاني شوش روزگاري مركز برخورد دو تمدن مهم بوده كه هريك به سهم خود در ديگري تأثير داشته است، يكي تمدن بين النهرين و ديگري تمدن عيلام.
قرار گرفتن اين منطقه در شمال خليج فارس و نيز همسايگي با بين النهرين در پيدايش اين وضع ويژه تأثير بسياري داشته است.
شوش در دوره هخامنشيان شكوه گذشته خويش را باز يافته و چهار راه شرق و غرب شد. با توجه به اهميت و موقعيت جغرافيايي و سياسي خاص شوش بود كه راههاي بسياري و به ويژه راه بزرگ موسوم به «راه شاهي» ارتباط اين شهر را به نقاط مختلف جهان برقرار كرد.
راه شاهي كه در دوره هخامنشيان و به دستور داريوش بزرگ ساخته شد، شهر شوش، پايتخت سياسي دولت هخامنشيان را به پاسارگاد، تخت جمشيد و ديگر شهرهاي امپراتوري، از جمله شهر نامي سارد پايتخت كشور ليدي پيوند ميداد.
ميتوان گفت اداره سرزمين پهناور ايران وحفظ امنيت آن و انتقال سريع يگانهاي نظامي و گسترش بازرگاني و ترابري و تسهيل در امر مسافرت از مهمترين عوامل ساخت و گسترش شبكه راهها در اين دوره بوده است .
از سوي ديگر ايجاد راهها و برقراري امنيت و تسهيل و بازرگاني، خود موجب پيوند و آشنايي ملت هاي گوناگون شد كه اين امر مايه انتقال فرهنگها و باورهاي مختلف به حساب مي آيد وبسياري از نظرات فلسفي و باورهاي ديني از اين راه ميان ملتها مبادله شد.
نام هايي مانند سوس، شوشا، سوسه، سويس و سويز كه در بعضي مناطق شمال آفريقا وجود دارد نيز مرتبط با نام شهر شوش است. مهاجران ايراني و عرب كه از اين منطقه به شمال آفريقا مهاجرت كرده اند اين نامها را در دوره اسلامي رايج كرده اند. شهر شوش در دوره قبل از اسلام شهرت بين المللي داشته است.
اكنون سازمان ميراث فرهنگي خوزستان، كار مطالعاتي براي ثبت اين شهر باستاني در فهرست آثار جهاني را آغاز كرده است.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان خوزستان در اين زمينه گفت: كار مطالعاتي شهر تاريخي باستاني شوش با قدمت و تمدن پنج هزار ساله براي ثبت در فهرست آثار جهاني آغاز شد.
محمدي با اشاره به اينكه شهر شوش پس از شهري در آمريكاي جنوبي تاريخي ترين شهر جهان محسوب مي شود، افزود: تاكنون بيش از 12 لايه تمدني كه آخرين آن مربوط به دوره اسلامي مي باشد در اين شهر باستاني شناسايي شده است.
وي با بيان اين كه پرونده شهر تاريخي شوش سال آينده تكميل مي شود به اهميت اين شهر از لحاظ جريان داشتن زندگي شهرنشيني از پنج هزار سال پيش تاكنون در اين شهر اشاره كرد و گفت: بيشترين آثار تاريخي كشور در شهرستان شوش كشف شده است.
محمدي با بيان اين كه شهر باستاني شوش در يك محوطه 400 هكتاري است كه تاريخ باستانشناسي آن از 12 هزار سال پيش در آنجا موجود است، گفت: قديميترين و معروفترين آثار تاريخي اين شهر باستاني كاخ آپادانا، خشايار و اولين مسجد جامع كشور هستند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان خوزستان با بيان اينكه شهرستان شوش از نظر قدمت اولين شهر جهان بوده است، گفت: شوش از زمان تاسيس تاكنون به عنوان شهر باقي مانده است.
محمدي در ادامه گفت: 100 ميليون تومان اعتبار از منابع ملي جهت انجام مطالعات براي ثبت در آثار ملي در نظر گرفته شده است.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]