واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: چاي سبز، ضد سرطان
قدمت استفاده از چاي به بيش از 500 هزارسال قبل ميرسد. شواهد گياهشناسي نشان ميدهند كه هند، چين، برمه و تايلند خاستگاه چاي هستند.
چاي داراي بهترين كيفيت از جوانههاي تازه شامل دو يا سه برگ اول بعلاوه شكوفههاي در حال رشد به دست ميآيد.
چاي با كيفيت پائين كه در تهيه چاي فوري به كار ميرود از برگهاي پائين ساقه حاصل ميشود.
3 نوع اصلي چاي شناخته شده است:
1) چاي سياه كه بيشترين نوع تجاري چاي بوده و به فاصله كوتاهي پس از چيدهشدن، در طي مراحل خشكشدن و نگهداري دچار اكسيداسيون آنزيمي (تخمير) ميشود.
موادي بنام كاتشين و پلي فنولهاي موجود در برگهاي چاي تبديل به تركيبات قهوه اي يا قرمزي بنام تئوفلاوين و تئوروبيجين مي شوند كه موجب مي شوند چاي دم كرده به رنگ سياه درآيد.
2) چاي الانگ كه به رنگ قرمز يا زرد است و با تخمير نسبي به دست ميآيد.
3) چاي سبز كه دچار تخمير نمي شود و بلافاصله بعد از چيدن از اكسيداسيون كاتشين محافظت ميشود كه اكثر فوائد درماني چاي را به آن نسبت ميدهند.
از چاي سبز در طب سنتي هند به عنوان نشاط آور ضعيف، محرك، مدر و قابض و در طب سنتي چين بعنوان قابض، تقويت كننده قلب، محرك سيستم عصبي مركزي و مدر استفاده شده است. ساير كاربردهاي سنتي آن در درمان نفخ، تنظيم درجه حرارت بدن، تسريع هضم و بهبود روندهاي تفكر بوده است.
نتايج مطالعات باليني
بين محتوي فلاونوئيد رژيم غذايي و كاهش خطر بيماري قلبي ارتباط مثبت قوي وجود دارد. موادي مانند چاي، پياز و سيب حاوي فلاونوئيد هستند. همچنين مصرفكنندگان چاي سياه فشار خون سيستولي كمتري دارند.
خاصيت ضد اكسيداسيون پلي فنولهاي چاي سبز ممكن است در اختلالات مغزي يك اثر محافظتي داشته باشد.
چاي سبز معمولاً موجب كاهش چربي هاي خون ميشود اما در همه مطالعات نتايج يكساني حاصل نشده است.
پلي فنولهاي موجود در چاي سبز عملكرد كليه را در بيماران مبتلا به نارسايي مزمن كليه بهبود ميبخشد.
در ژاپن خوردن حداقل 10 فنجان چاي در روز با كاهش خطر سرطان معده همراه بوده است. همچنين مطالعات مختلفي در ارتباط با تأثير مثبت چاي در پيشگيري از سرطان لوزالمعده، روده بزرگ، ريه و رحم انجام شده است.
عصاره برگ چاي سبز داراي اثرات ضد ميكروبي است و از ايجاد پلاك و پوسيدگي دندان جلوگيري ميكند.
پلي فنولهاي چاي سبز فعاليت آميلاز بزاق(آنزيم تجزيه كننده قندها) را مهار مي كند. جالب است بدانيد كه چاي بدون داشتن عوارض خطرناك داروهاي كاهنده وزن ميتواند موجب كاهش وزن، اندازه دور كمر و تري گليسريد خون مبتلايان به چاقي شود.
موارد منع مصرف:
اعتقاد بر آن است كه قبل و بعد از دريافت فرآوردههاي آهن و در شيرخواران نبايد از چاي سبز يا تركيبات پلي فنول آن استفاده كرد. شواهد موجود حاكي از آن است كه مقادير بيش از 250 ميليليتر در روز با سوخت و ساز آهن تداخل كرده و موجب كم خوني مي شود.
شواهدي مبني بر منع مصرف در حاملگي وجود ندارد. با اين حال بايد با پزشك مشورت كرد. مصرف چاي سبز در دوران شيردهي توصيه نمي شود.
عوارض:
مصرف بيش از حد كافئين كه در چاي سبز و بعضي از عصارههاي آن وجود دارد، در بعضي از افراد باعث علائمي مانند عصبانيت، بيخوابي و بيقراري مي شود.
توجهات ويژه:
چاي داراي مقادير كم سديم و مقدار زيادي پتاسيم است و از آنجا كه بيماران مبتلا به بيماري كليوي مرحله پاياني بايد مصرف پتاسيم خود را محدود كنند، لازم است به اين مسأله توجه كنند. علاوه بر اين انواع چاي ممكن است موجب تحريك بروز آسم در افراد حساس شوند.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]