واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سفري از جنس هستهاي
سياستخارجي- مجيد مهرابي:
روزنامه السفير، روز اول مرداد به نقل از مقامات سوري، از سفر بشار اسد رئيسجمهوري سوريه، به تهران خبر داد.
اين روزنامه هدف از سفر اسد به تهران را آگاه ساختن طرف ايراني از مذاكرات انجام شده در پاريس عنوان كرد؛ مذاكراتي كه 24 تيرماه با عنوان اجلاس اتحاديه مديترانهاي و با حضور 43 نفر از سران كشورهاي حوزه مديترانه و اتحاديه اروپا و به ميزباني نيكولاساركوزي در پاريس انجام شد. روز سهشنبه سيد احمد موسوي، سفير ايران در دمشق نيز در خلال يك گفتوگو سفر اسد به تهران را مورد تاييد قرار داد.
موسوي هدف از سفر اسد به ايران را بررسي آخرين تحولات منطقهاي و بينالمللي دانسته بود. وي ديدار با مقام معظم رهبري و رئيسجمهوري را از برنامههاي اسد در اين سفر عنوان كرده بود. بنا به نوشته روزنامه السفير، رئيسجمهوري سوريه قصد دارد پيش از سفر ساركوزي به دمشق در سپتامبر آينده(شهريور ماه) با مقامات ايراني ديدار كند.
اسد وقتي كه در اجلاس اتحاديه مديترانهاي شركت كرده بود به خاطر نقشي كه در اين اجلاس ايفا ميكرد رسانههاي دنيا از او بهعنوان ستاره اجلاس ياد كردند. روزنامه الثوره در همان زمان نوشت كه دنيا براي اينكه خاورميانه را از بن بست خارج كند بايد بهدنبال سوريه باشد.
اسد به مناسبت بازگشت به صحنه بينالمللي موافقت خود را با گشايش روابط ديپلماتيك ميان دمشق و بيروت اعلام كرد.وي در اين اجلاس، از طريق رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه ديدارهايي را با ميشل سليمان و همچنين با ايهود اولمرت نخست وزير رژيم صهيونيستي انجام داد.
اما مهمترين اتفاقي كه در اجلاس اتحاديه مديترانهاي با محوريت بشار اسد روي داد، پذيرفتن نقش ميانجي براي حل موضوع هستهاي ايران بود؛ اتفاقي كه در داخل ايران نيز با واكنشهاي موافق و مخالف روبهرو شد. بشار اسد روز دوم اين اجلاس اعلام كرد كه بنا به درخواست نيكلا ساركوزي، رئيسجمهوري فرانسه از روابط حسنه خود با ايران براي كمك به حل موضوع هستهاي ايران استفاده خواهد كرد.
وي گفت: ما قصد داريم با دوستان ايراني خود مذاكراتي داشته باشيم و به جزئيات اين موضوع بپردازيم. در واقع شايد دليل اصلي سفر بشار اسد به ايران و آن هم پيش از سفر ساركوزي به دمشق، انجام مذاكراتي باشد كه در اجلاس اتحاديه مديترانهاي، رئيسجمهوري فرانسه و سوريه بر آن توافق كردهاند.
اگرچه اسد بلافاصله در يك گفتوگو موضع صريحتر خود را در اين باره اعلام و تاكيد كرد كه در مورد برنامه هستهاي قوانين بينالمللي وجود دارد كه به تمام كشورها اين حق را ميدهد از رآكتور هستهاي غيرنظامي برخوردار شوند و در اين هدف ميتوان به توليد سوخت مورد نياز رآكتور نيز بپردازند.
رئيسجمهوري سوريه در گفتوگو با شبكه تلويزيوني دبي همچنين در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه آيا نيكلا ساركوزي از سوريه درخواست كرده است از ائتلاف راهبردي با اين ايران دست بردارد، اظهار داشت: اعتقادي ندارم كه كسي جرأت كند اين مسئله را مطرح كند، زيرا آنها پاسخ ما را پيش از اعلام ميدانند و ساركوزي ميداند كه سياست منزوي كردن نتيجه بخش نخواهد بود.
وي همچنين در پاسخ به سؤالي درباره اينكه آيا استقبال گرم نيكلا ساركوزي رئيسجمهوري فرانسه از وي ناشي از تغيير در سياست دمشق است، گفت: تنها چيزي كه تغيير نكرده است سياست سوريه است.
بشار اسد ادامه داد: من به رئيسجمهور ساركوزي و ديگر مسئولاني كه در گذشته ديدار كردم، گفتم آن فردي نيستم كه جايزههايي در جيبهايش دارد و به مسئولان ديگر ميدهد تا آنها هم متقابلا به او چيزي بدهند.
اسد حتي درباره عواقب حمله به ايران نيز هشدار داد و گفت: حمله نظامي به ايران براي متوقف كردن برنامه هستهاي اين كشور، عواقب سنگيني براي آمريكا، اسرائيل و جهان به همراه خواهد داشت و اسرائيل بهاي اين جنگ را بهطور مستقيم خواهد پرداخت و ايران نيز همين را گفته است.
اولين مهمان احمدينژاد
بشار اسد پيش از اين 5بار به ايران سفر كرده است. رئيسجمهوري سوريه اولين مقام بلند پايه يك كشور بود كه 16 مرداد ماه سال 84 و بلافاصله پس از آنكه محمود احمدينژاد مراسم تحليف را به جاي آورده بود، به ايران سفر كرد. اگر طبق سنت هميشگي، مجموعه سعدآباد محل استقبال و بدرقههاي هياتهاي سياسي ديگر كشورها بود، اما بدرقه و استقبال از اولين ميهمان بلند پايه دولت نهم در مجموعه پاستور و در خيابان فلسطين و مقابل نهاد رياستجمهوري برگزار شد؛ اتفاقي كه گويا چندان به مذاق مقامات سوري خوش نيامد.
اگر اسد يك روز پس از مراسم تحليف احمدينژاد، به ايران سفر كرد، رئيس دولت نهم نيز 28 تيرماه سال 85 و بلافاصله پس از آنكه اسد، براي يك دوره 7ساله ديگر بهعنوان رئيسجمهوري سوريه سوگند ياد كرد، به اين كشور سفر كرد. اين سفر به دعوت رسمي اسد انجام شد. در واقع محمود احمدينژاد اولين مقام بلند پايه يك كشور بود كه آغاز دومين دوره رياستجمهوري اسد را به وي تبريك گفت. اين دومين سفر احمدينژاد به سوريه بود. وي اولين سفر خود را به اين كشور در دي ماه سال 84 انجام داد. اسد يك بار ديگر هم 28 بهمن سال 85 به ايران آمد. محور اصلي گفتوگوهاي بشار اسد با مقامات ايراني در آن زمان معطوف به «خطرات ناشي از تفرقه ميان سنيها و شيعيان، بهويژه در لبنان و عراق» بود.
اين سفر در شرايطي انجام شده بود كه جمهوري اسلامي و سوريه از سوي ايالات متحده آمريكا، متهم به مداخله در امور عراق و كمك به عمليات شبه نظاميان عليه نيروهاي آمريكايي شده بودند. رهبر جمهوري اسلامي در ديداري كه بشار در آن زمان با ايشان انجام داد در اينباره اظهار داشتند: اهداف آمريكا در عراق به هيچ وجه تحقق نيافته است و هيچ نشانهاي هم براي تحقق آنها وجود ندارد. بشار اسد در آن سفر در بيانيه مشتركي كه به همراه همتاي ايراني خود امضا كرد، از فعاليتهاي اتمي جمهوري اسلامي حمايت كرد.
بشار اسد در دوره سيد محمد خاتمي نيز 3بار به ايران آمده است. وي آخرين بار در دوره خاتمي 14 تير 83 در مجموعه فرهنگي سعد آباد مورد استقبال رئيسجمهوري وقت ايران قرار گرفت.
وي اوايل بهمن ماه سال۱۳۷۹ و اواخر اسفندماه ۱۳۸۱ قبل از شروع جنگ آمريكا و انگليس عليه عراق از جمهوري اسلامي ايران ديدن كرده است. سيد محمد خاتمي نيز 3 بار به سوريه سفر كرد. خاتمي براي اولين بار در ارديبهشت ماه سال۱۳۷۸ به سوريه رفت و با حافظ اسد رئيسجمهوري وقت اين كشور ديدار و گفتوگو كرد. وي خرداد ماه سال۱۳۷۹ نيز براي شركت در مراسم تشييع و تدفين حافظ اسد به سوريه سفر كرد. خاتمي اواخر ارديبهشت ماه نيز در جريان سفر دورهاي خود به چند كشور عربي از سوريه ديدن كرد.
به هر حال همچنانكه گفته شده است قرار است بشار اسد ششمين سفر خود به ايران را بعد از اجلاس غيرمتعهدها كه ششم تا نهم مرداد ماه در تهران برگزار شد، انجام دهد.
رئيسجمهوري در حاشيه اجلاس وزراي امور خارجه عضو جنبش عدمتعهد در ديدار با وليد معلم وزير امور خارجه سوريه روابط دو جانبه و منطقهاي را مورد بحث و بررسي قرار داد.
پيش از اين نيز وليد معلم اعلام كرده بود براي بررسي برنامه هستهاي ايران بهزودي به اين كشور سفر خواهد كرد. معلم در اينباره گفته بود قصد ما از سفر به تهران ميانجيگري نيست بلكه ميخواهيم به همراه برادران ايراني به افكار عمومي دنيا توضيح دهيم كه برنامه هستهاي ايران صلحآميز است، اين نقش سوريه است. به اين ترتيب ششمين سفر اسد به تهران، در حالي انجام ميگيرد كه بهنظر ميرسد مسائل هستهاي، محور اصلي مذاكرات طرفين را شكل ميدهد.
تاريخ درج: 13 مرداد 1387 ساعت 10:19 تاريخ تاييد: 13 مرداد 1387 ساعت 10:38 تاريخ به روز رساني: 13 مرداد 1387 ساعت 10:36
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]