واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بررسي وضعيت پرورش ميگو در ايران
اقتصاد. كشاورزي. ميگو
تحقيقات مقدماتي تكثير و پرورش ميگو در ايران از سال ۱۳۶۳توسط موسسه تحقيقات شيلات ايران در پژوهشكده ميگوي كشور مستقر در بوشهر انجام شد.
به گزارش خبرنگار ايرنا، دستاوردهاي اين فعاليتهاي تحقيقاتي به معرفي سه گونه مهم و تجاري ميگوي ببري سبز، سفيد هندي و وانامي به صنعت آبزي پروري كشور منجر شد.
در طول برنامه اول توسعه شيلات ايران، بخشي از مطالعات فني و شناخت اراضي و طرح پايلوت پرورش ميگو با استفاده از بچه ميگوهاي وارداتي انجام شد و طي برنامههاي دوم و سوم توسعه شيلات ايران نيز پرورش ميگو رشد بسيار زيادي به ويژه در سرمايه گذاري، واگذاري اراضي و احداث زير ساختها داشته است.
سرمايهگذاري هاي انجام شده در ايران در زير بخش شيلات و آبزيان در يك دهه گذشته باعث شد تا آبزي پروري با يك روند پايدار و قابل توجهي توسعه يابد ،ضمن آنكه حمايت و نگرش مثبت مسئولان ملي و منطقهاي به توسعه آبزي پروري چشم انداز روشني از توسعه پايدار و موفق آبزي پروري را فراهم كرده است.
هم اكنون افزون بر ۱۸۰هزار هكتار اراضي لم يزرع مناسب براي پرورش ميگو در جنوب كشور، چند هزار هكتار اراضي نيز در شرق استان مازندران و سواحل استان گلستان شناسايي شده است كه تا پايان سال ،۱۳۸۴حدود ۴۵۰۰۰ هكتار از اين اراضي به متقاضيان واگذار شده است و حدود ۸۷۰۰هكتار از اين اراضي هم اكنون آماده توليد است.
احداث ۳۶واحد مركز تكثير، شش واحد كارخانه توليد خوراك ميگو و ۳۰ واحد كارخانه عمل آوري بخشي از زير ساختهاي مورد نياز صنعت تكثير و پرورش ميگو ميباشد كه در اين سالها بوجود آمده است.
ميزان توليد ميگوي پرورشي در كشور نيز از ۵۴تن در سال ۱۳۷۳به بيش از ۲هزار و ۵۰۷تن در سال ۱۳۸۶رسيده است.
حداكثر ميزان توليد ميگوي پرورشي در كشور در اوج فعاليت صنعت پرورش ميگو در سال ۱۳۸۳به ۸۹۳۰تن رسيده كه استان بوشهر با ۵۶۰۰تن ( ۶۳درصد كل كشور) در اين امر پيشرو بوده است.
طي سالهاي اخير بنا به دلايل متعدد ركود شديدي دامنگير اين صنعت شد تا جايي كه از كل اراضي واگذار شده به بخش خصوصي، تنها ۷۵۰۰هكتار از آنها به بهره برداري رسيد و از اين مقدار نيز طي ۲تا سه سال اخير عملا كمتر از ۴۰درصد آن به زير كشت رفت.
بروز مسايلي مانند افت قيمت ميگوي پرورشي در بازارهاي جهاني، رقابت شديد در بازار جهاني ميگو، بالا بودن نرخ تورم و ثبات نرخ ارز، بالا بودن نرخ سود و كارمزد تسهيلات بانكي، عدم تكميل زير ساختهاي مورد نياز، پايين بودن بازده توليد در مراكز تكثير، عدم دسترسي به منابع مولد مناسب، پايين بودن راندمان توليد در مزارع پرورش، پايين بودن نسبي سطح مديريت و فناوري در حلقههاي مختلف توليد و بروز بيماريهايي مانند لكه سفيد در استانهاي خوزستان و بوشهر و وقوع توفان گنو در استان سيستان توليد ميگو را به حداقل رسانده و باعث شده تا اين صنعت با تنگناهاي بسياري روبه رو شود.
بيماري ناشي از سندروم ويروسي لكه سفيد ()White Spot Syndrom Virus يكي از بيماريهاي رايج در بين ميگوهاي پنائيده است كه از سال ۱۹۹۲در تايوان ظهور كرد و در طول دهه ۱۹۹۰كشورهاي بسياري را درنورديد.
اين بيماري در سال ۱۳۸۱سايت پرورش ميگوي چوئبده آبادان را فلج كرد و پس از بروز اين بيماري و از سال ،۱۳۸۳موسسه تحقيقات شيلات ايران در پژوهشكده ميگوي كشور كار تحقيق روي ميگوي وانامي را شروع كرد و سرانجام در سال ۱۳۸۴كه متقارن با شيوع بيماري لكه سفيد در استان بوشهر بود، به تكنيك تكثير و پرورش ميگوي وانامي دست يافت.
يكي از مشكلات عمده صنعت ميگو در كشور توان توليد پايين در مزارع پرورشي است كه دسترسي به ميانگين توليد بالاتر نيازمند گذر از پرورش نيمه متراكم به متراكم، بهبود مديريت و تكميل و توسعه زير ساختهاي مورد نياز صنعت است.
يكي از الزامات سيستم متراكم استفاده از هوادههاي پر فدرت است كه با سيستم سوخت ديزلي كنوني مزارع پرورشي كشور مان مشكل و يا ناممكن است و نيازمند برقدار كردن مزارع پرورشي است.
ميانگين توليد ميگوي سفيد هندي در سالهاي اخير حدود ۲تن در هكتار بوده است.
توجه به تنوع گونهاي ميگو با ديد منطقه اي، تكثير و پرورش گونههاي با توان توليد بالا و مقاوم در برابر شرايط متنوع اكولوژيكي، مقاوم در برابر بيماري و سريع الرشد و همچنين كاهش هزينههاي توليد، افزايش توليد در واحد سطح و افزايش سطح زير كشت ميگو از راهكارهاي دستيابي به اهداف كيفي و كمي شيلات ايران و موسسه تحقيقات شيلات در برنامههاي توسعهاي كشور است.
انجام تحقيقات پيرامون موارد يادشده، بهداشت و بيماريهاي ميگو، تغذيه ، ژنتيك و اصلاح نژاد ميگو و در نهايت فرآوري ميگو، تقويت بنيادين ساختار تحقيقات پژوهشكده ميگوي كشور را اجتناب ناپذير ميكند.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]