واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سياست - نگراني اسرائيل از قرارداد گازي ايران- آلمان
سياست - نگراني اسرائيل از قرارداد گازي ايران- آلمان
همزمان با انتشار برخي اخبار مبني بر به پايان رسيدن فرجه دوهفتهاي براي تهران به منظور ارائه پاسخ صريح به بسته مشوقهاي پيشنهادي گروه 1+5، شائول موفاز معاون نخستوزير اسرائيل مدعي شد ايران به سوي پيشرفتي عظيم در توانمندي تسليحات هستهاي در حال حركت است.
وي كه در ايالات متحده به سر ميبرد، ادامه داد: برآوردهاي ما حاكي از آن است كه ايران تا سال 2009 به توانمندي غنيسازي و تا سال 2010 به مرحلهاي ميرسد كه ميتواند اورانيوم را براي مصارف نظامي غنيسازي كند. خبرگزاري فرانسه به نقل از وي گزارش داد: «ايرانيان با زمان بازي ميكنند و تاكنون در اين سياست موفق بودهاند. اما اين در حالي است كه همه ما ميدانيم زمان نقشي اساسي در توانايي ما براي تغيير وضعيت ايفا ميكند. موفاز پس از گفتوگو با مقامهاي آمريكايي در واشنگتن اين نكته را خاطرنشان كرد كه راهكار ديپلماتيك براي حل مسئله هستهاي ايران همچنان مطرح است اما نبايد هيچ گزينه ديگري را از روي ميز حذف كرد.»
اشاره معاون نخستوزير اسرائيل به روي ميز بودن همه گزينهها در حالي مطرح ميشود كه جورج بوش رئيسجمهور آمريكا نيز با وجود تاكيد بر روشهاي ديپلماتيك هيچ گزينهاي را از روي ميز حذف نميكند. خبرگزاري فرانسه در بخش ديگري از اين گزارش به نقل از موفاز نوشت: در مورد مسئله هستهاي ايران مسئله مسابقه با زمان مطرح است و زمان در حال پيروز شدن است. علاوه بر اين وي با اشاره به پايان فرجهاي كه دو هفته پيش در ژنو براي تهران تعيين شده بود، ادامه داد: در صورتي كه جمهوري اسلامي پاسخ صريحي ارائه نكند، صدور قطعنامه جديد شوراي امنيت و وضع تحريمهاي بيشتر عليه ايران در ماههاي باقيمانده از سال جاري ميلادي ضروري خواهد بود. اين در حالي است كه برخي گزارشها حاكي از آن است كه اتحاديه اروپا ميخواهد به زودي قطعنامهاي عليه ايران صادر كند. از سوي ديگر محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز تاكيد كرده است، مسئله هستهاي ايران در نشست عادي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه در ماه سپتامبر برگزار ميشود، بررسي خواهد شد و به نظر نميرسد تا آن زمان قطعنامه تازهاي در شوراي امنيت عليه جمهوري اسلامي به تصويب برسد.
نگراني نسبت به قرارداد گازي
موضعگيري تند اسرائيل عليه فعاليتهاي هستهاي ايران در حالي انجام ميشود كه نكته ديگري نيز نگراني و موج انتقادهاي تلآويو را به همراه داشته است. به گزارش اشپيگل، تصميم برلين براي ارائه مجوز به يك شركت آلماني به منظور صادرات تجهيزات پيشرفته به ايران، انتقاد جدي اسرائيل را به دنبال داشته است. شركت «اشتاينر پرماتكنيك- گازتك» آلمان با انعقاد قراردادي كه گفته ميشود ارزش آن يكصد ميليون يورو است، متعهد شد تا سه دستگاه كارخانه ساختهشده تبديل گاز مايع به گاز طبيعي را به ايران تحويل دهد. هرچند دولت آلمان اين اقدام را نقض قوانين سازمان ملل نميداند، اما وزارت امور خارجه اسرائيل، آلمان را به شدت مورد انتقاد قرار داده و مدعي است اين قرارداد ناقض قوانين سازمان ملل است. با اين حال به گزارش رسانههاي آلمان انعقاد قراردادهاي اين شركت سابقه طولاني دارد و حتي سخنگوي وزارت اقتصاد آلمان معتقد است كه اصولا صادرات اين تجهيزات نياز به مجوز ندارد. تحليلگران ميگويند: همكاري آلمان با جمهوري اسلامي از آنجايي واكنش صريح تلآويو را به دنبال داشته است كه آلمان و اسرائيل در تاريخ روابط دوجانبه خود، دوستان بسيار نزديكي بودهاند.
در اين بين برخي سازمانهاي يهوديان نيز در اعتراض مستقيم به آنگلا مركل صدراعظم آلمان خواستار لغو اين قرارداد شدند. در بيانيه صادرشده توسط اين سازمانها آمده است: «اين قرارداد در بخش حساسي به ايران كمك ميكند و روند تلاشهاي بينالمللي براي در تنگنا قرار دادن جمهوري اسلامي را مختل خواهد كرد.»
در همين حال آريه مكل سخنگوي وزارت امور خارجه اسرائيل نيز گفت: «آلمان همانند انگليس و فرانسه از موضعي پيروي ميكند كه متناقض با تلاشهاي بينالمللي براي تحريم ايران است و مقامهاي اسرائيلي در اين زمينه با مقامهاي بلندپايه دولت آلمان مذاكره خواهند كرد.»
وي ادامه داد: آلمان يكي از شش كشوري است كه در مذاكرات هستهاي با تهران حضور دارد و اقدام اخير اين كشور كه در تضاد با سياستهاي گروه 1+5 است يك نگراني جدي به شمار ميآيد. برخي از تحليلگران بر اين باورند كه در چند ماهه اخير آلمان نسبت به انگليس و فرانسه از موضع محتاطانهتري در قبال ايران پيروي كرده است. آلمان همواره شريك تجاري مطلوبي براي ايران بوده و شركتهاي آلماني از جمله شركتهايي هستند كه از به خطر افتادن روابط تهران- برلين ابراز نگراني ميكنند، اما برخلاف آلمان، فرانسه صراحتا از پيشرفتهاي هستهاي ايران ابراز نگراني ميكند و نيكلاساركوزي، رئيسجمهور اين كشور از جمله رهبران اروپايي است كه همصدا با جورج بوش از افزايش فشار بر تهران به منظور متوقف ساختن فعاليتهاي هستهاي حساس استقبال كرده و بارها به شركتهاي فرانسوي در خصوص همكاري با تهران هشدار داده است.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]