واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بورس و بازار - معاون وزير بازرگاني: تكذيب ميكنيم
بورس و بازار - معاون وزير بازرگاني: تكذيب ميكنيم
گروه اقتصاد:شايد اگر سعيد جليلي مذاكرات ژنو را به بافت فرش ايراني تعبير نميكرد، چهرههاي سياسي نيز پس از او جسارت نميكردند تا فرش ايراني را دستمايه تحقق خواستههاي سياسي خويش سازند، فرشي كه اتفاقا به دلايل سياسي از بازارهاي بزرگ جهاني محروم شده است. هنگامي كه اولين نشانههاي تحريم فرش ايراني در ايالات متحده ظهور كرد، بسياري از بازرگانان باسابقه ايراني راه لابيهاي خويش را پيش گرفتند تا اين بار تجارت را نجات داده باشند. 6 ماه پيش سناي آمريكا تحريم واردات فرش ايراني را در دستور كار خود قرار داده بود تا آخرين ميراث مذاكرات سياسي سالهاي دهه 90 نيز بر باد رفته باشد. سناي ايالات متحده سرانجام پس از لابيهاي بسيار راي به ادامه صادرات فرش ايراني داد، تجارتي كه ماهها بعد هوشنگ اميراحمدي رئيس انجمن دوستي ايران و آمريكا مدعي شد كه بقايش مديون مذاكرات او بوده است هرچند كه يكي از اعضاي هيات مديره اتحاديه صادركنندگان فرش اعتقاد ديگري دارد:«اين آقا را اصلا نميشناسيم. ايشان كيستند؟ آنچه موجب شد تا صادرات فرش ايراني به آمريكا ادامه داشته باشد، لابيهاي عدهاي تجار باسابقه فرش بوده است.» اميراحمدي هرچند كه راه پاستور و كاخ سفيد را به درستي يافته ولي شايد در نجات فرش ايراني نقشي نداشته است. اتحاديه صادركنندگان فرش دستباف روايت ميكند كه ايالات متحده فرش را از شمول تحريمهاي خود خارج كرده است و اين جريان به لابيهاي سياسي ارتباطي ندارد چراكه از زمان رياست جمهوري كلينتون دموكرات تا جورج بوش جمهوريخواه همچنان فرش ايراني استثنائي در ميان تحريمها به شمار ميآمد. يكي از تجار ايراني ساكن ايالات متحده در اين مورد ميگويد:«فرش ايراني در آمريكا مشتريهاي خاص دارد. قيمت بالاي فرش موجب شده تا اين فرش به كالاي لوكس بدل شود به همين جهت طبقه اجتماعي كه از آن بهره ميبرند در ميان تودههاي مردمي جايي ندارند. اكثر چنين افرادي يا سياستمداران رده بالا هستند يا بازرگانان و فعالان اقتصادي متمول. از همين روي آنچه در مورد لابيها گفته ميشود نيز چندان قابل توجه نيست. تجار فعال در اين بازار نيز تنها در حدود توصيههاي دوستانه به برخي سياستمداران آمريكايي در اين مورد نقش دارند.» رئيس مركز ملي فرش ايران نيز چنين جرياني را تاييد ميكند:«هنگامي كه بحث تحريم فرش ايراني در سناي آمريكا مطرح شد، ما از گروهي از بازرگانان و تجار قديمي درخواست كرديم كه در مذاكرات خود از آمريكاييها بخواهند كه موضوع تحريم فرش ايراني را فراموش كنند.» اما شايد ادعاهاي هوشنگ اميراحمدي تا حدود بسياري متفاوت بود. او در گفتوگوهاي خصوصي خود با مسوولان ايراني مدعي شده بود كه تلاشهاي بسياري صورت داده تا فرش ايراني از شمول تحريم خارج شود ولي رئيس مركز ملي فرش ايران و معاون وزير بازرگاني در اين مورد اعتقاد ديگري دارد:
آقاي فرجي شما اين ادعا را تاييد ميكنيد كه آقاي اميراحمدي در مورد نجات فرش ايراني از تحريم آمريكا نقش داشتهاند؟
ايشان را به صفت شخصي نميشناسم، در اين مورد هم فكر نميكنم كه چنين جرياني وجود داشته باشد.
شما البته مذاكراتي داشتهايد؟
بله، ما با بخش خصوصي و بازرگانان فعال ايراني كه در اين زمينه سابقه و شهرت خوبي دارند، مذاكراتي را داشتهايم و آنها نيز در اين مورد با مقامات ايالات متحده مذاكراتي كردند كه سرانجام آن نيز به خروج فرش ايراني از شمول تحريم منجر شد.
اين بازرگانان ايراني سابقه سياسي هم داشتند؟
خير، آنها تماما افرادي به شمار ميآيند كه در زمينه فرش سابقه طولاني دارند. اين افراد تماما از بخش خصوصي بودند و اتفاقا در اين مورد هم بسيار موثر عمل كردند.
مذاكرات با آنها از طرف شما انجام شد؟
بله، هنگامي كه اولين خبرها در مورد تحريم فرش ايراني در بازار ايالات متحده انتشار يافت ما با اين فعالان بخش خصوصي تماس گرفتيم تا آنها در اين مورد وارد عمل شوند.
ظاهرا هم موفق بودند؟
بله، البته اين موضوع نيز هيچگاه در سناي ايالات متحده مطرح نشد. در واقع اين جريان هيچگاه شكل جدي به خود نگرفته بود ولي ما جانب احتياط را رعايت كرديم و به سرعت وارد عمل شديم تا خطري بازارهاي فرش ايراني را تهديد نكند.
شما در ميان همين فعالان بخش خصوصي با آقاي اميراحمدي هم تماسي داشتيد؟
خير، اصلا هيچ تماسي نبوده است.
شايد همين دوستان بخش خصوصي شما با ايشان گفتوگو كردهاند؟
به هر صورت در اين مورد به ما حرفي زده نشده است. تا جايي هم كه ما اطلاع داريم گفتوگوها تنها در حد مذاكرات تجار بخش خصوصي بوده است نه كسان ديگري. نبايد هم فراموش كنيد كه اين موضوع هيچگاه در سناي آمريكا به صورت جدي مطرح نشده بود. بحث ديگر اين است كه از زمان رياست جمهوري آقاي كلينتون موضوع خروج فرش ايراني از شمول تحريم اجرا شده است و تاكنون هم اين داستان ادامه دارد.
اساسا بازار آمريكا براي فرش ايراني اهميت زيادي دارد؟
به هر صورت ايالات متحده يكي از اصليترين بازارهاي ما به شمار ميآيد.
او كيست؟
هوشنگ اميراحمدي بيش از آنكه در فضاي اقتصاد براي خود شهرتي دست و پا كرده باشد در ميان سياستمداران نامي بههم زده است. او از خود چهرهاي نمايان ساخته كه از تلاشهايش براي حل مشكلات ايران و ايالات متحده خبر ميدهد هرچند كه عده ديگري اعتقادات متفاوتي در مورد رفتارهاي اميراحمدي دارند. هوشنگ اميراحمدي دكتراي خود را در رشته «برنامهريزي و توسعه بينالمللي» از دانشگاه كرنل در ايالت نيويورك دريافت كرده است و هم اكنون در دانشگاه راتگرز، دانشگاه ايالتي نيوجرسي، به تدريس و تحقيق مشغول است. او مديريت مركز مطالعات خاورميانه اين دانشگاه را نيز به عهده دارد. وي بنيانگذار و رئيس شوراي آمريكائيان و ايرانيان (American Iranian Council) است. اين شوراي مركزي براي پژوهش و سياستگذاري فعاليتهايي را انجام ميدهد.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]