واضح آرشیو وب فارسی:قدس: حكيمي: رمان نويسان براي روايت زندگي پيامبران از «اسرائيليات» استفاده نكنند
«محمود حكيمي» با اشاره به خلق احاديث جعلي و ساختگي در صدر اسلام، گفت: رمان نويسان براي روايت زندگي پيامبران از «اسرائيليات» كه در تفاسير اهل سنت و اهل تشيع وجود دارد، استفاده نكنند.
به گزارش فارس، ساخت فيلم و مجموعه هاي تلويزيوني بر اساس زندگي شخصيتهاي مذهبي به ويژه پس از انقلاب اسلامي رو به افزايش است اين در حالي است كه به نظر مي رسد رمان نويسان در اين زمينه كم كارترند.
«محمود حكيمي» داستان نويس و پژوهشگر، درباره دستمايه قرار دادن زندگي شخصيتهاي مذهبي براي خلق رمان، بيان داشت: داستان و رمان ديني مي تواند در جذب خواننده به وقايع تاريخي بسيار مؤثر باشد.
وي افزود: مي دانيم كه يكي از عناصر مهم رمان عنصر خيال است، اما بايد توجه داشته باشيم كه در داستانهاي ديني نمي توانيم به صورت وسيع، از تخيل استفاده كنيم.
حكيمي ادامه داد: البته استفاده از تخيل در رمانهاي ديني، در مورد برخي از شخصيتها اشكال ندارد و گاه بسيار جالب است و در جذب خواننده بسيار كمك مي كند. مثلاً در مورد حالات رواني اشخاصي مثل «عمر بن سعد» مي توانيم از عنصر تخيل به خوبي استفاده كنيم. مي دانيم كه او ساعتها در ترديد بود كه به فرماندهي لشكر يزيد ادامه دهد و يا خود را كنار بكشد. «عمر بن سعد» نيك مي دانست كه حق با حسين بن علي (ع) است و يزيد حاكمي ستمگر است ولي او نمي توانست از حكومت ري كه به او پيشنهاد شده بود بگذرد.
اين نويسنده اظهار داشت: بايد توجه داشت كه تخيل و پديد آمدن شخصيتهاي خيالي را نويسنده رمان در مورد وقايع تاريخي غيرمذهبي مي تواند به كار برد. در اين صورت نويسنده مي تواند براي ايجاد شور و هيجان گاهي وقايع تاريخي را تغيير دهد، آن هم نه تغييري كه به تحريف تاريخ بينجامد.
حكيمي گفت: در بسياري از داستانهاي تاريخي متأسفانه نويسندگان به گونه اي وقايع را تغيير دادند كه تحريف پديد آمد و اين از نظر من اصلاً درست نيست، حتي اگر رمان نويس خيلي زيبا بنويسد.وي افزود: گاهي اوقات نويسنده به خلق قهرمانان جديد در يك واقعه تاريخي دست مي زند. در خلق قهرمانان جديد اگر وقايع تاريخي را از اصل تغيير ندهد اشكالي ندارد، ولي اگر بخواهد اصل واقعه تاريخي را به گونه اي تغيير دهد آن وقت باز هم تحريف به وجود مي آيد.
حكيمي بيان داشت: در گذشته برخي از شاعران ما به علت علاقه اي كه به يك شخصيت ديني داشته اند، داستانهاي تخليلي و غيرواقعي را ابداع كرده و آنها را در ديوان اشعار خود آورده اند. مراجعه به تاريخ نشان مي داد كه آن واقعه يا اصولاً اتفاق نيافتاده و يا اين كه شاعر بخشي را به آن افزوده و يا از آن كاسته است.
اين نويسنده گفت: متأسفانه اين انگيزه، يعني انگيزه اي براي جذب خواننده در صدر اسلام گاه به خلق احاديث جعلي و ساختگي منجر شده است. در مورد زندگاني پيامبران متأسفانه برخي از نويسندگان از «اسرائيليات» استفاده مي كنند. آنها يك تفسير قرآني را برمي دارند و حكايتي را انتخاب مي كنند و آن گاه به شرح و تفسير مي پردازند. بنابراين رمان نويسان هرگز داستاني از اسرائيليات را خواه در تفاسير اهل سنت و خواه در تفاسير اهل تشيع اگر وجود داشته باشد انتخاب نكنند و به تفسير آن نپردازند.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]