واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: امروز بيش از گذشته به شيخ اشراق نيازمنديم
ميراثايران- همشهري آنلاين:
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي زنجان در مراسم بزرگداشت سالروز شيخ اشراق گفت: ما امروز به شيخ اشراق بيش از گذشته نيازمنديم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، رضا ديني كه در مراسم بزرگداشت سالروز شيخ اشراق در زادگاهش سخن مي گفت افزود: شيخ اشراق با تجربه اندوزي، حكمت را از ذهن انديشمندان و كنج مدرسهها به عمق دل انسانها رهنمون ساخت.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان زنجان گفت: سهروردي مي خواست ثابت نمايد كه تفكر اسلامي از قابليت هضم و جذب انديشههاي ديگر برخوردار است و در اين راه صاحب مكتب بزرگي به نام حكمت اشراق شد و ما امروز به شيخ اشراق بيش از گذشته نيازمنديم.
وي به تقارن روز بزرگداشت شيخ اشراق با روز ملي استان زنجان اشاره و اظهار داشت: اميدوارم عرصه گردشگري و تمام مردم از بركات اين روز بهره ببرند و زنجان و مفاخر آن را به خوبي بشناسند.
در ادامه اين مراسم علي اكبر افراسياب پور با اظهار تأسف از عدم بررسي و توجه لازم به آثار و انديشه هاي شيخ اشراق در ايران خاطر نشان ساخت: براي ما كسر شأن است كه در جوامع غربي در خصوص سهروردي مطالعه و تحقيق شود اما در ايران كار تصحيح، تذهيب و تحقيق بر روي آثار وي انجام نپذيرفته است.
اين محقق افزود: سهروردي حرفهاي تازه اي براي امروز و آيندگان داشته و دارد اما به شرطي كه به انديشه هاي او نگاه تازه اي داشته باشيم چرا كه او در درجه اول عارفي است كه تحولات شگرفي در انديشه هاي بشري به وجود آورده است و در مراحل بعدي فيلسوف و حكيم به شمار مي رود.
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد زنجان با بيان اين مطلب كه سهروردي اصالت ماهيتي داشته و يك نوآور است، تصريح كرد: در كشور ما متاسفانه اصالت وجودي ملاصدرا بر اصالت ماهيتي غلبه دارد و اين وظيفه ماست كه در مورد اصالت ماهيتي كه سهروردي نيز به آن اشاره و فلسفه غرب به آن توجه دارد را، مورد مطالعه قرار دهيم.
افراسياب پور به كتاب "مفاتيح الفتوح" سهروردي اشاره و اظهار داشت: اين كتاب از 14 هزار بيت شعر برخوردار است به گونه اي كه 166 بيت ابتدايي آن به معرفي 62 تن از عرفا و اولياء زنجاني در قرن هاي 5، 6 و 7 هجري قمري اختصاص دارد و نمونه چنين كتابي تا كنون به دست ما نرسيده است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: متأسفانه از ميان 62 نفر مورد اشاره تنها نام 2 الي 3 نفر براي ما شناخته شده است در حالي كه اين كتاب همانند سندي روشن از تاريخ گذشته زنجان به شمار مي آيد اما در ايران تا كنون كسي كه كار عميق و اساسي در اين خصوص انجام نداده و كسي را به عنوان سهروردي شناس نداشتهايم.
قاسم انصاري از ديگر سخنرانان اين همايش، به مقوله "انسان نوراني" در عرفان سهروردي اشاره و خاطر نشان ساخت: انسان نوراني در حكمت اشراق، طبع تام يعني سرشت كامل خوانده شده است و اين طبع ريشه در خردمندي و كليد دانايي به شمار مي آيد.
اين استاد دانشگاه افزود: سهروردي معتقد است كه هر رواني، فرشتهاي دارد و او را نگاه و به معرفت و دانايي راه نمايي مي كند.اين موضوع را مي توان در رساله كم حجم و پر محتواي "غربة الجزية" جستجو كرد و اين رساله درست از جايي شروع مي شود كه رساله "حيّ بن يقطان" ابن سينا در آن پايان يافته است.
در ادامه اين مراسم بيت اله ندرلو نيز به تحليل فلسفي و محتوايي كتاب "يزدان شناخت" شيخ شهاب الدين سهروردي پرداخت و تصريح كرد: اين كتاب نثر بسيار زيبايي دارد و از جهاتي جنبه هاي نادر شخصيتي سهروردي را نشان مي دهد.او از معدود فيلسوفاني است كه از طريق ادبيات سخن مي گويد.
اين محقق گفت: فيلسوف جستجوگر حقيقت مي باشد و نه موانع آن و در اكثر جوامع، فيلسوفان را مانع حقيقت مي دانند اما آن چيزي كه در فلسفه غرب مي شناسيم جستجوي بي غرض است.
كارشناس فلسفه غرب در ادامه خاطرنشان ساخت: فلسفه هيچ گاه تعريف مشخصي نداشته و فرد را بيشتر در ابهام نگه مي دارد تا راهي را نشان دهد اما در اين كتاب، اساس كار را بر مبناي ماهيت قرار گرفته و اين امر يكي از دلايل مهجور ماندن اين آثار مي باشد.
ندرلو افزود:سهروردي مي خواست از چنگال وجود محوري رها شود لذا به نور اشاره و وجود را كنار مي گذارد.
تاريخ درج: 12 مرداد 1387 ساعت 18:31 تاريخ تاييد: 12 مرداد 1387 ساعت 20:10 تاريخ به روز رساني: 12 مرداد 1387 ساعت 20:10
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]