واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: چشماندازى بر كاركرد فرهنگى و تبليغى دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم
طرحهاى مطالعاتي
فرهنگسازى بر پايه قرآن و معارف اهلبيت عليهمالسلام و معرفى و ترويج زندگى دينى در راستاى تربيت اسلامى نسلها به عنوان اصلىترين ماموريت معاونت فرهنگى تبليغى دفتر تبليغات اسلامى حوزه عليمه قم، مستلزم حركتى دقيق، علمى و مبتنى بر شناخت مولفههاى ضرورى در امر ترويج و تبليغ دين مىباشد. از اين رو اين معاونت با اولويتبندى نيازهاى مطالعاتي، طرحهايى را براى شناخت علمى زير ساختها و پيش نيازهاى تبليغ دينى و تدوين راهبردهاى پيامرسانى و فرهنگسازى دينى در دستوركار خود قرار داده است كه با آنها آشنا خواهيم شد.
بررسى عوامل ثبات و تغيير فرهنگي، بررسى عوامل افزايش مشاركت مردمى در تبليغ، طبقه بندى پيامهاى ديني،روششناسى نيازسنجى تبليغ، گونهشناسى مخاطبان، سبكشناسى تبليغ سنتي، جريانشناسى فرهنگى معاصر،بررسى شيوههاى تبليغ غير مستقيم، شناسايى و بررسى و بومىسازى روشهاى تبليغ، ايران نماى فرهنگي، آسيبشناسى عرصههاى تبليغ ديني، آسيبشناسى گونهشناسى مبلغان، آسيبشناسى روشهاى تبليغ ديني، آسيبشناسى محتواى تبليغ ديني، آسيبشناسى فرآيند اجرايى تبليغ.
پاسدارى از مكتب
با توجه به فعاليت مستمر و فزاينده جريانهاى مختلف فكرى و ايدئولوژيكي، خصوصا فرقهها و مكاتب وارداتى و انحرافى كه در راستاى تهاجم فرهنگى بلكه به عنوان لايه اصلى و زيربنايى تهاجم فرهنگى در اقصى نقاط كشور فعاليت مىكنند، ضرورت يك برنامه سازمان يافته، هوشمند و مبتنى بر اصول و مبانى دقيق علمى و براساس رويكرد پاسدارى از ارزشهاى اسلام ناب محمدى و آموزههاى مكتب اهلبيت عليهمالسلام در جهت خنثىسازى تاثيرات تبليغات مسموم اين جريانها، بر همگان روشن است.
معاونت فرهنگى و تبليغى دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم، سامانهاى را براى اجراى اين برنامه تعريف و تدوين كرده است كه با شناخت نوع، حجم، اولويت و شيوههاى تبليغى فرهنگى دشمنان، ساز و كارهاى لازم را براى مقابله با هريك از جريانهاى معاند، طراحى و اجرا مىكند.
در اين سامانه، آموزش و سازماندهى گروهى از مبلغان در چارچوب سياست «تخصصىكردن تبليغ»، جهت دهى به «تبليغ نوشتاري»، فعالسازى گروههاى فرهنگى (شامل دانشگاهيان، دبيران و جوانان علاقه مند به فعاليتهاى فرهنگى - ديني)، تعريف راهبردهاى اقدامى در برابر فعاليتهاى تهاجمى دشمن و... پيشبينى شده است.
فعالسازى اين سامانه، به ميزان اهتمام اولياى امور و پشتيبانى معنوى و مادى از اين طرح، بستگى دارد.
بخشى از اين برنامه، در برابر برخى از فعاليتهاى تفرقه افكنانه در يكى از استانهاى كشور در حال اجرا است و بخشهاى ديگرى نيز آماده اجرا مىباشد.
فرهنگ سازى بر پايه آموزههاى ديني
فرهنگسازى بر پايه آموزههاى ديني، يكى از زير بنايىترين وظايف دستگاههاى فرهنگى كشور به خصوص دفتر تبليغات اسلامى است كه مورد توجه جدى معاونت فرهنگى و تبليغى در دوره جديد قرار گرفته است. اين مقوله بيش از هرچيز نيازمند برنامهريزىهاى دقيق و راهبردى است كه بتوان با تحقق يافتن آنها به بستر مناسبى براى تاثيرگذارى فرهنگى بيشتر و نهايتا فرهنگسازى نايل شد.
بديهى است شناخت مسئله و ابعاد آن از اهميت ويژهاى برخوردار است. از سوى ديگر، عوامل و مولفههاى حياتى در فرهنگسازى بايد مورد بررسى و تامل جدى قرار گيرند، چرا كه هرگونه برنامه و تصميمي، زمانى موفق خواهد بود كه حداقل در برگيرنده عناصر حياتى و الزامات برنامهاى باشد. از اين رو مجموعهاى از فعاليتها براى رسيدن به اين مهم تعريف شده كه بخشى ازآنها به اين شرح است:
تدوين منشور و نظام جامع تبليغ، احياى آداب و سنن اسلامي، نظاموارههاى فرهنگي، نظامواره فرهنگ مهدويت
بهسازى نظام تبليغ
خاستگاه اين مسئله، دقيقا ضرورتى است كه به شدت در تمام مراحل و فرآيندهاى تبليغى نسبت به بهسازى و كارآمدى بيشتر، احساس مىشود. شايد بتوان اين ضرورت را در گزارههاى زير به تصوير كشيد:
نياز به اصلاح شيوههاى سنتى فرآوري، انتقال وتبيين پيامهاى ديني؛ مطالبات نظام و رهبرى از سيستم تبليغي؛ افزايش شمار مخاطبان و مطالبات مردمى از سيستم تبليغي؛ نيازهاى روزافزون فرهنگى تبليغى در جامعه و تنوع موضوعات مورد نياز؛ تهاجم فرهنگى از ناحيه فرهنگ غرب و لزوم مقابله با آن و فعاليت فرهنگى تبليغى متناسب با رقابتهاى موجود در اين عرصه.
با توجه به اين گزارهها و واقعيتهاى موجود در عرصه تبليغ ديني، معاونت فرهنگى و تبليغى طرحهاى مهم و زير بنايى را همراه با برنامهها و طرحهاى زود بازده در دستور كار خود قرار داده كه اين برنامه ها را مى توان بدين صورت نام برد.
بهسازى نظام تبليغ، تشكيل شوراى فرهنگ و تبليغ، سامانه مديريت تبليغات اسلامى (سمتا)، گروه تكنولوژى تبليغ(از آنجا كه شفافيت موضوع، نياز اوليه هرگونه فعاليت و برنامه ريزى است، اين گروه اولين گامها را در راه ترسيم تصويرى مشخص از تكنولوژى تبليغ دينى برداشته است. برخى از فعاليتهاى انجام شده در اين گروه عبارت است از: الف) فعاليتهاى تحقيقي، ب) فعاليتهاى عمومي، ج) طراحى آموزش كارگاهى تكنولوژى تبليغ دينى )،
حمايت از ايدههاى نو وابتكارات جديد تبليغي، آموزشهاى كلاسيك (حضوري) مبلغان، نشستها و همايشهاى علمى - كاربردى تبليغ، گردهمايىهاى بزرگ مبلغان، نشستهاى علمى - كاربردى تبليغ ويژه همسران مبلغان، نشستهاى علمى - كاربردى مبلغان بومى استانها، تجليل از ممتازين تبليغ ويژه مبلغان طرح هجرت تابستان، رابطين تبليغ ويژه طرح هجرت تابستان، اصلاح نظام طبقهبندى مبلغان، گسترش همكارىها و مشاركتهاى دفتر (معاونت فرهنگى تبليغي) با ساير دستگاهها، اعزام نخبگان، نظرسنجى از مبلغان و صاحبنظران در خصوص جذب، گزينش و بهكار گيرى مبلغان، مسابقات علمى راهيان نور ويژه مبلغان، معيارهاى امتيازبندى عملكرد تبليغى مبلغان، ديدار مسئولان دفتر با مبلغان و خانوادههاى آنان، تقدير از همسران مبلغان، تبليغ تخصصي، جزوههاى مهارتآموزي، تبليغ مستمر،نكوداشت برترينهاى تبليغ، تبليغ گروهي
توسعه عرصه تبليغ
در رقابت تنگاتنگ و تعاملات پيچيده فرهنگى امروز واضح است كه شيوه سنتى تبليغ يا همان تبليغ شفاهي، اگرچه شيوهاى مطلوب و بىبديل است؛ اما نمىتواند پاسخگوى تمام نيازهاى تبليغى باشد. از اين رو معاونت فرهنگى و تبليغى با درك اين ضرورت بزرگ، توسعه عرصههاى تبليغ فراتر از تبليغ سنتى را در دستور كار خود قرار داده است.
تبليغ دينى در اين عرصهها كه بعضا فضاهايى نو و بكر هستند نيازمند شناخت دقيق و برنامهريزىهايى است كه بتواند در زمانبندىهاى مناسب سيستم تبليغى را فعال نمايد. البته بايد اذعان داشت كه توسعه عرصه تبليغ امرى زمانبر است كه نيازمند تحقق بسترهاى مديريتي، تكنولوژيك و انسانى لازم مىباشد.
در اين راستا معاونت فرهنگى و تبليغى گامهايى اساسى براى نيل به اهداف خود در اين محور برداشته و چهار عرصهاى را كه ذكر خواهد شد، به عنوان اهداف اين توسعه هدفگذارى نموده است.
عرصههاى جديد تبليغ، تدوين مدل كلى نظام تبليغات مجازي، طرح تبليغ رسانهاى دين، تبليغ هنري، تبليغ نوشتارى
ساماندهى فعاليتها و برنامههاى جاري
برنامههاى جارى معاونت، حجم وسيعى از عملكرد مستمر معاونت فرهنگى و تبليغى را شامل مىگردد. در دوره جديد و به تناسب تغييرات به وجود آمده، فرآيندهاى مختلف در اين برنامهها از جمله اهداف ضرورى معاونت براى ساماندهى تلقى شده و فعاليت هاى مهمى كه در اين راستا صورت گرفته به شرح زير است:
اعزام مبلغ،جذب و گزينش مبلغ،ارزيابى فعاليتهاى فرهنگى و تبليغي، بررسى سوالات اقشار مختلف جامعه،تدوين كتابهاى رهتوشه راهيان نور، اداره اطلاعرسانى و مشاركتهاى فرهنگي،سامانه نظام جذب و اعزام مبلغ (نجم)، توليد نشريات فرهنگى و تبليغي.
نشريه تخصصى تبليغ
يكى از نيازهاى ضرورى سيستم تبليغ ديني، وجود نشريهاى تخصصى در اين زمينه مىباشد؛ نشريهاى كه مباحث علمى و نظرى مربوط به حوزه تبليغ دين را به صورت متناوب و به روز پوشش دهد. تحقق اين مهم گامى اساسى در علمى شدن هرچه بيشتر تبليغ دينى و زمينهساز طرح بسيارى از مسائلى است كه تاكنون در اين حوزه نسبت به آن غفلت شده است. معاونت فرهنگى تبليغى با توجه به اين ضرورت در صدد ايجاد چنين بسترى است و پىگيرىهاى مقدماتى در حال انجام است.
معاونت فرهنگى و تبليغى براى پركردن خلا مطبوعاتى در عرصه تبليغ ديني، فصلنامهاى را در دستور كار دارد كه حوزه تبليغ دينى را با ژرفكاوى در عرصههاى مختلف آن بررسى نمايد و نخبگان و دانشوران را بدين حيطه تاثيرگذار توجه دهد. مخاطبان اين فصلنامه، از سويى مديران، تصميمگيران و برنامهريزان حوزه تبليغ دينى و از ديگر سوى عالمان حوزه دين و پژوهشگران و صاحبنظران حوزههاى مرتبط تبليغي، مانند ارتباطات، جامعه شناسي، تكنولوژى آموزشى و ... مىباشند. اين فصلنامه فرصتى است تا موضوعات مرتبط با تبليغ دينى به عنوان يك دغدغه جدى براى صاحب نظران و محققان طرح گردد و از سوى ديگر، پلى ميان مديران، برنامه ريزان و متوليان تبليغ دينى و انديشمندان و پژوهشگران فرهيخته اين عرصه، جهت ارتقاى شيوههاى مختلف مديريتى و شيوههاى متنوع تبليغ دينى باشد. اين فصلنامه با پوشش مناسبى بر گونههاى مختلف مطبوعاتي، در گستره توليد دانش و اطلاع رسانى فعاليت دارد. فصلنامه تخصصى تبليغ ديني، مجموعهاى از مقالات تخصصى در حوزه موضوعاتى چون: بررسى امكانات و آسيبهاى تبليغ سنتى ديني، بررسى و آسيب شناسى وجوه جديد تبليغى و تكنولوژىهاى نوى ترويجى و تعيين نسبت آن با تبليغ ديني، بررسى بنيانهاى روانشناختي، جامعه شناختي، ارتباط شناختي، تربيتى و ... تبليغ ديني، بررسى شيوههاى تبليغ دينى در مذاهب ديگر، بررسى تكنولوژى تبليغ دينى و ... است.
اين فصلنامه علاوه بر مقالات، حاوى گزارش تفصيلى تحقيقها، گزارش نشستهاى تخصصي، مصاحبه و ميزگرد با صاحبنظران تبليغ و معرفى كتابهاى تخصصى در حوزه تبليغ دينى مىباشد.
اطلاعات تفصيلى را در سايت www.balagh.net ملاحظه فرماييد.
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]