واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: همه چيز درباره سرطان دهان
مصرف الكل، ضعف قواي جسمي، كاهش دفاع بدن در اثر بيماريهاي سيستميك و عمومي بدن در تشديد عوارض سرطانهاي مربوط به دهان موثر است.
امروزه تشخيص اوليه و زودرس سرطان دهان خيلي آسانتر از گذشته است. اين در حالي است كه تشخيص سرطان در مراحل اوليه يعني افزايش شانس بهبود بيمار. ابتلا به سرطانهاي مربوط به دهان به عوامل مختلفي بستگي دارد كه از اين بين سيگار كشيدن مهمترين عامل موثر در بروز سرطانهاي دهان به شمار ميرود.
ابتلا به سرطانها علاوه بر جنبههاي ژنتيكي به محيط و شيوههاي زندگي نيز بستگي دارد كه با رعايت نكاتي ميتوان عوامل خطرساز ناشي از محيط را كاهش داد.
عواملي همچون مصرف الكل، ضعف قواي جسماني، كاهش دفاع بدن در اثر بيماريهاي سيستميك و عمومي بدن در تشديد عوارض سرطانهاي مربوط به دهان موثر است.
علاوه بر مصرف سيگار، مصرف بيش از اندازه غذاهاي تند و جويدن تنباكو از ريسك فاكتورهاي عمده ابتلا به سرطانهاي مربوط به دهان است.5 درصد مجموعه سرطان ناشي از سرطانهاي مربوط به دهان است.
افراد هرگاه متوجه وجود يك زخم و ضايعهاي در دهان شدند كه التيام يافتن آن به درازا ميكشد، حتما با پزشك مربوطه مشورت كنند تا به منظور بررسي بيشتر مورد نمونهبرداري قرار گيرند. افراد بايد از مصرف دخانيات اكيدا خودداري كنند و همچنين رژيم غذايي خود را از نظر تحريكات مخاط دهان به ويژه از نظر مصرف ادويهجات متعادل نگه دارند.
درمان سرطان دهان
به طور متوسط در حدود يك سوم بيماران مبتلا به سرطان متعاقب درمان بيماري خود دچار عوارض دهاني ميشوند. به همين دليل بيماران سرطاني بايد قبل و در حين درمان سرطان خود تحت معاينه دندانپزشكي قرار گيرند تا از سلامت دندانها و مخاط دهان خود مطمئن شوند تا به اين ترتيب ميزان عوارض دنداني و دهاني در آنها به حداقل برسد.
به عنوان مثال اغلب افرادي كه تحت راديوتراپي در ناحيه سر و گردن قرار ميگيرند، دچار عوارضي از قبيل خشكي دهان، حساسيت مخاطي، حساسيت دندانها، پوسيدگي وسيع دنداني و مشكل در حين بلع ميشوند.
شيمي درماني نيز تاثيرات مشخص و واضح روي مخاط دهان و دندانها دارد.
به دليل جلوگيري از بروز اين مشكلات و يا حداقل كاهش ميزان صدمات وارد به دهان و دندان، دندانپزشك و سرطانشناس بايد قبل و در حين درمان با يكديگر همكاري نزديك داشته باشند.
طي مدت زماني كه بيمار تحت درمان سرطان ناحيه سر و گردن است، بايد دندانهاي خود را حداقل دوبار در روز با احتياط مسواك بزند، مگر اينكه دندانپزشك روش ديگري پيشنهاد كند.
ممكن است دندانپزشك علاوه بر مسواك روزانه استفاده از دهانشويه را هم تجويز كند. استفاده از فلورايد هم روشي است كه براي كم كردن پوسيدگي دندانها مورد استفاده قرار ميگيرد، به دليل اينكه بروز عفونتهاي دهاني ممكن است سبب ايجاد گرفتاري جدي شود.
واي از سيگار
مصرف دخانيات، مهمترين علت ابتلا به سرطانهاي دهاني است كه امروزه يكي از 10 علت شايع مرگ و مير در دنيا به شمار ميآيند.
دكتر نقي حاجيپور متخصص بيماريهاي دهان و دندان، در خصوص شيوع سرطانهاي دهاني به ايسنا ميگويد: آمار موجود در مناطق جغرافيايي و كشورهاي مختلف متفاوت است اما به طور كلي 4 درصد مردان و 2 درصد زنان از كل مجموع سرطانهاي بدن به سرطانهاي دهاني دچار ميشوند كه در سالهاي اخير به علت افزايش آمار زنان سيگاري اين رقم به كمترين اختلاف ممكن با درصد مردان مبتلا رسيده است.
در برخي از كشورهاي آسيايي همچون هند، 50 درصد از كل مبتلايان به سرطان را بدخيميهاي دهاني تشكيل ميدهند، اما ميزان مبتلايان در كشور ما به علت نبود بررسيهاي دقيق، آمار مشخصي ندارد.
دكتر حاجيپور با اشاره به سرطان دهاني به عنوان شايعترين انواع اين سرطانها ميگويد: 95 درصد از كل مبتلايان به سرطانهاي دهاني در سنين بالاي 40 سال بوده و به طور كلي متوسط سني افراد مبتلا 65 سال است. در نتيجه بالا رفتن سن، به علت ضعف در سيستم ايمني بدن و عوامل تاثيرگذار ديگر، شانس ابتلا به سرطانهاي دهاني افزايش مييابد.
متخصص بيماريهاي دهان و دندان، مصرف مشروبات الكلي به علت ايجاد تغيير در مخاط دهان و همچنين مصرف توامان آن با دخانيات را از جديترين علل بروز اين بيماري ذكر ميكند كمبود و نقص برخي مواد معدني همچون فقر آهن نيز دهان را مستعد ابتلا به انواع سرطانهاي دهاني ميكند.
تضعيف سيستم دفاعي بدن در دوران پيري و يا از طريق ابتلا به بيماريهايي مثل ايدز و همچنين افرادي كه پيوند اعضا ميشوند و براي پس نزدن عضو پيوندي مدت زمان طولاني را از داروهاي تضعيف سيستم دفاعي بدن استفاده ميكنند و همچنين قرار گرفتن مستقيم در معرض اشعه ماوراءبنفش خورشيد، از علل ابتلا به اين سرطانهاست.
علايم بيماري
اكثر سرطانهاي دهاني در مراحل اوليه علامت به خصوصي ندارند، از نشانههاي اين بيماري وجود زخمهايي است كه اصولا بعد از گذشت دو هفته التيام نمييابند و در مواردي نيز كنارههاي اين زخمها حالت سفت داشته و معمولا بدون درد هستند.
همچنين وجود لكههاي قرمز و سفيدرنگ كه گاهي دانهدانه و يا شبكهاي بوده و با خراشيدن قابل برداشتن نيستند، ميتواند از نشانههاي سرطاني باشد كه البته در اين مورد بايد به اين نكته توجه داشت كه هر لكهاي نميتواند نشان از سرطان باشد و تشخيص اين امر نياز به آزمايشات دقيق تشخيصي در اين رابطه دارد.
تشخيص قبل از ابتلا را در ضايعات پيشسرطاني مهمترين درمان براي بيماري مذكور عنوان ميكنند. چنانچه اين ضايعات در مراحل ابتدايي تشخيص داده شود، به سادگي قابل كنترل و درمان است، ضمن آنكه عوارض كمتري در بدن فرد ايجاد كرده و از هزينههاي بيمار نيز ميكاهد.
همچنين جراحي توده، بافت و زخم دهاني، راديوتراپي به وسيله اشعه طي جلسات مختلف، شيميدرماني و درمانهاي تركيبي از راهكارهاي درمان اين بيماري است.
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 360]