واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كتاب انديشه - ابوالمشاغل هنديآمريكايي مسلمان
كتاب انديشه - ابوالمشاغل هنديآمريكايي مسلمان
هادي نيلي:فريد زكريا،ژانويه سال 1964 (ديماه سال 1343) در بمبئي هندوستان به دنيا آمده است. او از آن ابوالمشاغلهايي است كه همزمان به عنوان روزنامهنگار، سرمقالهنويس، نويسنده، سردبير، تحليلگر و ميزبان برنامههاي تلويزيوني شناخته ميشود؛ منتها در همه اين رشتهها، با تمركز بر موضوع روابط بينالملل و مسائل خارجي كار ميكند.
آقاي سردبير
فريد زكريا 8 سال است كه سردبير نسخه بينالمللي هفتهنامه خبريتحليلي نيوزويك است. اين هفتهنامه با شمار فراوان خوانندگانش در جهان (نزديك به 24 ميليون نفر)، در كنار هفتهنامهها و مجلات خبريتحليلي ديگري مانند تايم و اكونوميست، از جمله موثرترين نشريات در اين زمينه شناخته ميشوند. نيوزويك در تحليلها و نگاهش به مسائل، عموما به عنوان يكي از ليبرالترين رسانههاي آمريكايي شناخته ميشود. رويكرد ليبرال نيوزويك هيچ عجيب به نظر نميرسد چون از يكسو سنت اين هفتهنامه چنين بوده و از سوي ديگر سردبير 43ساله آن، فريد زكريا، خود با عنوان «واقعگرا»بودن، يك ليبرال تمامعيار است و هيچ قصدي هم براي به رخ نكشيدن اين رويكرد خود ندارد. زكريا اصالتا هندي است و فرزند پدر و مادري مسلمان و البته مدرن. او دانشآموخته رشته علومسياسي از دانشگاه هاروارد است و در اين رشته مدرك PhD دارد. او بارها به خاطر مقالههايش مورد تحسين و تقدير قرار گرفته است. در سال 1999، مجله اسكواير(esquire.com) او را يكي از 21 فرد مهم در قرن 21 دانست. در 2007، توسط مجلههاي فارنپاليسي (foreignpolicy) و پراسپكت(prospect-magazine) به عنوان يكي از 100 روشنفكر پيشرو و راهبر معرفي شد.
آقاي نويسنده
او پيشتر كتابهايي در حوزه علومسياسي نوشته كه دو تا از آنها بيش از بقيه با اقبال مخاطبان و همچنين ديگري تحليلگران روبهرو شده است. يكي كتاب «آينده آزادي: دموكراسي ناليبرال در كشور و در جهان» است. اين كتاب پس از حمله آمريكا به عراق و بر سر كار آمدن يك دولت شيعي در آن كشور و همچنين پيروزي گروه حماس در انتخابات مناطق فلسطيني نوشته شده تا نشان بدهد در چنين كشورهايي و به طور كلي در خاورميانه، برقراركردن دموكراسياي مشابه دموكراسيهاي غربي، ميتواند بنيادگرايي را تقويت كند و حتي دولت و قدرت سياسي را در اختيار او قرار دهد. اين كتاب به زبان فارسي ترجمه شده و با نام «آينده آزادي: اولويت ليبراليسم بر دموكراسي» منتشر شده است. زكريا در اين كتاب توصيه ميكند پيش از تزريقكردن دموكراسي يا مدلهاي مشابه سياسي به اينقبيل كشورها، بايد ليبراليسم را در آنها شكل داد و تقويت كرد. اين رويكرد ليبرال زكريا، عملا در نقد روش كار دولتمردان آمريكايي در عراق بود.
پايان آمريكاي تنها
كتاب ديگر فريد زكريا، «جهان پسا آمريكايي» نام دارد. اين كتاب - همانطور كه از نامش ميتوان حدسزد - آينده نزديك جهان را كه شايد مدتي است شروع شده باشد، چنين تصوير ميكند كه آمريكا بايد با تك نبودن و تاثيرپذيري از ديگر عوامل موثر كنار بيايد. او اين عوامل موثر جديد را كشورهايي ميداند كه برخي تا پيش از اين چنين نقشي در جهان نداشتهاند؛ كشورهايي مانند ايران. با اين حال اين دو كتاب، صريحترين نقدهاي آقاي زكريا به دولت جورج بوش و ديگر نومحافظهكاران آمريكايي نبوده است. او بهتازگي در سرمقالهاش در نيوزويك نوشته است: هركس كه در انتخابات رياستجمهوري ايالاتمتحده در آبانماه جاري انتخاب شود، خواه مككين باشد يا هيلاري يا اوباما، خود را پيشتر از سياستها و برنامههاي دولت قبلياش (يعني دولت بوش) كنار كشيده است. آقاي بوش بايد مسووليت خطاها و سوءتدبيرهاي خود را بهتنهايي به عهده بگيرد. دولت بعدي، هر رئيسجمهوري كه داشته باشد، نميتواند ادامهدهنده اين دولت باشد.
آقاي تلويزيوني
دوماهپيش، فريد زكريا برنامه جديد هفتگياش را در شبكه جهانپخش سيانان آغاز كرد. اين برنامه كه GPS مخفف ( Global Public Sphere به معناي «عرصه عمومي جهاني») نام دارد، قرار است هر يكشنبهشب ساعت 22 به وقت گرينويچ از اين شبكه خبري پخش شود. نام اين برنامه كه يكي از روزنامهنگاران آمريكايي در وبلاگش آن را بيمعنا دانسته، شبيه به نام دستگاههاي GPS (سامانه موقعيتياب جهاني) است كه اين شباهت، استعارهاي در خود دارد كه شايد موردنظر طراحان اين برنامه بوده است.
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]