واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پايان نافرجام گفتوگوهاي ژنو شكست مذاكرات دور دوحه سازمان جهاني تجارت
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بازرگاني
يكي ديگر از مهمترين جلسات مذاكرات دور دوحه سازمان جهاني تجارت بدون نتيجه پايان يافت و نگرانيها درخصوص شكست مذاكرات را قوت بخشيد.
به گزارش ايسنا، پاسكال لامي ـ رييس سازمان جهاني تجارت ـ اعلام كرد كه مذاكراتي كه در ارتباط با آزادي تجارت جهاني در ژنو جريان داشت بدون نتيجه پايان يافته است.
لامي شكست مذاكرات را تاييد كرد و آن را به گردن چين، هند و آمريكا به دليل مخالفت با مقررات واردات انداخت.
پيتر ماندلسون ـ كميسر تجاري اتحاديه اروپا ـ اين نتيجه را "مراسم تدفين" اين فرآيند خواند.
اين مذاكرات كه سه شنبه وارد نهمين روز شده بود به دليل اختلاف بين آمريكا از يك طرف و چين و هند از طرف ديگر بر سر حمايت از واردات، به بن بست رسيد.
آمريكا، هند و چين را متهم ميكند كه از كشاورزان و صنايع خود حمايت بيش از اندازهاي ميكنند.
ديويد شارك ـ يك مقام بازرگاني آمريكا ـ از هند به دليل نپذيرفتن مجموعه پيشنهادات و از چين به دليل شانه خالي كردن از تعهداتي كه آن را پذيرفته بود، انتقاد كرد.
پيتر ماندلسون پيشتر از احتمال شكست مذاكرات صحبت كرده و آن را چشم انداز نگران كنندهاي خوانده بود.
وزير بازرگاني اندونزي گفته بود برخي از مذاكره كنندگان در نظر دارند تا هر مدتي كه براي حصول توافق لازم باشد در ژنو بمانند كه ظاهرا چنين نشد.
شركت كنندگان در گفتوگوهاي ژنو تلاش داشتند به توافقي دست يابند كه در نتيجه آن معاملات تجاري بينالمللي با سهولت بيشتري صورت گرفته و رشد اقتصاد جهاني بيشتر شود.
در آغاز هفته گذشته هياتهاي شركت كننده در گفتوگوهاي سازمان جهاني تجارت در ژنو، گفته بودند كه در گفتوگوهايشان پيشرفت حاصل شده است.
اين ابراز خوشبيني پس از پنج روز مذاكره و بحثهايي گاه تند در اجلاسي بود كه برخي معتقدند در صورت شكست آن امكاني براي حل مشكلات موجود در امر تجارت بينالمللي وجود نخواهد داشت.
بر اساس پيشنهادي كه در جريان جلسهاي پنج ساعته ميان نمايندگان آمريكا، اتحاديه اروپا، استراليا، برزيل، هند، چين و ژاپن مطرح شده بود، سقف يارانههاي كشاورزي اروپا و آمريكا به ترتيب 80 درصد و 70 درصد كاهش مييافت.
اما هرچند بر اساس اين پيشنهاد، ميزان يارانههاي كشاورزي در آمريكا به 14.5 ميليارد دلار كاهش مييافت، باعث توقف كمكهاي دولت آمريكا به كشاورزان آمريكايي نميشد.
اين كمكها در سال گذشته معادل 9 ميليارد دلار بود.
نماينده هند از برخي پيشنهادات ابراز نگراني كرده و نماينده آرژانتين نيز پيشنهادات موجود را غيرقابل قبول خوانده بود.
همچنين بر اساس مجموعه پيشنهادات، تعرفه واردات محصولات كشاورزي و كالاهاي صنعتي نيز كاهش مييافت.
جلسه سازمان جهاني تجارت در ژنو تازهترين تلاش براي تكميل اجلاس دوحه محسوب ميشود كه هفت سال قبل با هدف كاهش موانع تجارت و ايجاد موقعيتهاي تجاري تازه براي كشورهاي در حال توسعه برگزار شد.
در همين حال شبكه خبري دويچه وله در خصوص شكست مذاكرات اخير نوشت: مذاكرات اعضاي سازمان جهاني تجارت در ژنو بدون نتيجه پايان يافت. نمايندگان بيش از 35 كشور عضو اين سازمان، بيش از يك هفته در مورد آزادسازي تجارت بينالمللي با هم مذاكره كردند. اين گفتوگوها ممكن است پائيز آينده ادامه يابند.
اعضاي شركتكننده در مذاكرات ژنو تأسف خود را از شكست گفتوگوها بيان كردند. دليل به بنبسترسيدن مذاكرات، اختلاف بين آمريكا و هند در مورد عوارض گمركي بخش كشاورزي اعلام شده است. هند در طول گفتوگوهاي ژنو همواره تأكيد كرد كه عوارض واردات محصولات كشاورزي در كشورهايي كه بخش بزرگ جمعيت آنها را كشاورزان فقير تشكيل ميدهند، بايد افزايش يابند. آمريكا اما با اين نظر مخالف است.
خوزه مانوئل باروسو ـ رئيس كميسيون اروپا ـ تأسف عميق خود را از بينتيجه ماندن مذاكرات اعلام كرد.
وي گفت كه شكست مذاكرات هيچ ارتباطي به اتحاديه اروپا نداشته و نمايندگان اين اتحاديه تمام تلاش خود را براي توافق شركتكنندگان انجام دادند.
وي معتقد است كه به نتيجه رسيدن مذاكرات ميتوانست اقتصاد جهاني را به حركت درآورد.
باروسو به ديگر اعضا پيشنهاد خواهد كرد كه نكات مهم را باز هم بررسي كنند و در صورت امكان بار ديگر بر سر ميز مذاكره بنشينند.
سوزان شواب ـ نماينده امريكا ـ هم گفت كه گفتوگوها به مسير نااميدكنندهاي افتادند.
وي ادامه داد كه پيشنهاد آمريكا براي كاهش عوارض گمركي بر محصولات كشاورزي وارداتي، به نفع كشورهاي در حال توسعه، همچنان به قوت خود باقي است.
انتهاي پيام
جمعه 11 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]