واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سيل، خطري كه در فصل تابستان در گلستان بايد جدي گرفته شود
سيل از بلاياي طبيعي و حوادث غيرمترقبه اي است كه وقوع آن طي سالهاي اخير در استان گلستان تلفات و خسارات مالي فراواني برجاي گذاشته و آمادگي مقابله با آن در فصول مختلف سال بايد وجود داشته باشد.
نقاط مختلف شرق استان و بويژه پارك ملي گلستان و روستاهاي شهرستان كلاله از جمله مناطقي بودند كه در اين سالها و بخصوص در فصل تابستان متحمل خسارات بسياري ناشي از وقوع اين حادثه شده اند.
سيل هايي كه به گفته مديركل بازسازي و حوادث غيرمترقبه استانداري گلستان، باعث شده كه اين استان رتبه نخست سيل خيزي را در كشور داشته باشد.
مهندس رسول حسام در اين زمينه اضافه كرد: اين استان همچنين بيشترين خسارات ناشي از سيل را متحمل شده و همه ساله در معرض خطر وقوع سيل است و آمادگي مقابله با آن بايد همواره وجود داشته باشد.
به گزارش ايرنا سيلاب هاي متعددي طي دو دهه اخير درمنطقه گلستان بوقوع پيوسته است كه بطور مشخص چهار سيلاب بزرگ ارديبهشت سال 71، مرداد سالهاي 80، 81 و 84 گرگانرود را مي توان بعنوان سيلابهاي شاخص نام برد.
مركز بارش سيلاب هاي فوق بيشتر در مناطق شرق استان و معمولا ازنوع سيلاب هاي تند و سريع با دبي لحظه اي بوده است.
گفتني است حادثه سيل مي تواند بسيار خطرناكتر ازطغيان رودخانه ها عمل كند زيرا فشار بسيار بيشتري دارد و قدرتمندتر بوده و اين درحالي است كه فشار بيش از حد آب هنگام به راه افتادن سيل، بيشترين تخريب را به همراه خود دارد و مي تواند حتي اتومبيلها را حركت داده و خانه ها را تخريب كند.
خطرناك ترين انواع سيلاب ها همان سيل هاي ناگهاني هستند كه شهروندان از وقوع آنها كاملا بي خبرند و به طور ناگهاني با آنها مواجه مي شوند، اين سيلها معمولا براثر بارندگي بسيار زياد در كوهستانها اتفاق مي افتد كه طي آنها بخش زيادي از آب باران بر روي زمين جاري شده و به طور ناگهاني و با فشار روانه نقاط پايين دست مي شوند.
به لحاظ رتبه و بزرگي، سيلاب سال 80 بزرگترين و سيلاب سال 71 كوچكترين سيل استان گلستان بود، هرچند هرساله تعدادي سيل كوچكتر با ميزان خسارات كمتر ازنظر جاني و مالي در حوضه هاي آبريز استان بوقوع پيوسته است.
مهندس "نادعلي حاجيلري" مديرعامل شركت آب منطقه اي گلستان با اشاره به ضرورت مديريت يكپارچه سيل در حوضه هاي آبريز گفت: حفاظت جان انسان ها، منابع آب و خاك، تاسيسات زيربنايي و راههاي ارتباطي و مديريت غيرسازه اي سيل از اهداف برنامه جامع سيل در گلستان است.
وي اظهارداشت: هم اكنون 41 طرح براي كنترل سيلاب در گلستان در مرحله مطالعه و اجراست كه از اين تعداد 22 طرح مطالعاتي و 19 طرح نيز در حال اجراست.
وي ادامه داد: براي اين طرحها در مجموع 30 ميليارد ريال در نظر گرفته شده كه از اين ميزان هفت ميليارد و 73 ميليون ريال در سال 86 هزينه شده و 22 ميليارد و 533 ميليون ريال نيز در سال جاري هزينه مي شود.
رييس كارگروه تخصصي سيل و طغيان رودخانه هاي گلستان تهيه طرح كلي مديريت جامع سيل حوضه هاي آبريز، تعيين حريم و بستر در 10 شاخه رودخانه و تهيه طرحهاي اجرايي، پهنه بندي سيلاب ناشي از شكست سدهاي گلستان 1 و2 و وشمگير و تهيه و اجراي سيستم هشدار سيل را از سرفصلهاي مهم طرحهاي كنترل سيل گلستان برشمرد.
حاجيلري افزود: خريد و نصب تجهيزات هشدار سيل در حوضه سد گلستان ، انجام پيش بيني هاي هواشناسي سيلاب در سطح حوضه هاي آبريز كوچك در قالب پروتكل با سازمان هواشناسي و عمليات اجرايي كنترل سيل و مهندسي رودخانه در نقاط الويت دار از ديگر برنامه هاي كنترل سيل در گلستان است.
به گفته وي، هماهنگي باخراسان شمالي و نيز سازمانهاي استاني براي مديريت سيلاب، اجراي سيستم هشدار سيل محلي پايلوت در سرشاخه هاي گليداغ وتهيه و اجراي برنامه آموزشي عمومي و اطلاع رساني سيلاب از طريق رسانه ها، بروشور، نصب تابلو از ديگر سرفصلهاي طرح كنترل سيل در گلستان مي باشد.
ك 4 506/601/579 شماره 822 ساعت 19:42 تمام
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]