واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: خبرگزاري فارس: جزيره هرمز به لحاظ داشتن معادن خاكهاي رنگي و درخشش در روز شهرت جهاني دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي فارس، هرمز جزيره اي است كه زمينش مانند آسمان شب مي درخشد. هنگام ورود به اين جزيره آنچه گردشگران را مجذوب خود مي كند ردپاي تاريخ در اين جزيره است.
هرمز جزيرهاي بيضي شكل كه طول محيط آن حدود ۶۰۰۰ متر و در مدخل خليج فارس و در فاصلهٔ ۸ كيلومتري بندرعباس قرار دارد.
اين جزيره را به علت موقعيت جغرافيايي آن و مجاورت با تنگه هرمز ، كليد خليج فارس ميدانند. همين موقعيت است كه آن را در طول تاريخ، از نظر سوق الجيشي و بازرگاني از اهميت خاصي برخوردار ساختهاست.
هرمز به لحاظ زمين شناسي اهميت زيادي داشته وگنبد نمكي هرمز شهرت جهاني دارد. معادن خاك هاي رنگي اين جزيره باعث شده تا هرمز شهرت جهاني داشته باشد بطوريكه به زعم بوميان منطقه بيش از 90 درصد از خاك معادن هرمز صادر مي شود و اولين كشور هدف صادراتي هندوستان است.
معدن خاكسرخ هرمز از شهرت جهاني برخوردار بوده و عمده مصرف آن براي توليد رنگهاي ضد زنگ، لوازم آرايشي، پودرهاي ميكرونيزه صنعتي وتوليد نوار كاست است.
ذخيره معدن بالغ بر 200 هزار تن بوده كه با قابليت استخراج ساليانه 10هزار تن حداقل براي 20سال ديگر ذخيره درجه يك دارد. سابقه استخراج معدن به 600 سال مي رسد.
با توجه به وجود اين معدن وهمچنين خاكهاي رنگي ديگر اعم از خاك زرد، سبز، نارنجي و سياه قابليت ايجاد يك كارخانه فرآوري پودرهاي ميكرونيزه صنعتي و توليد رنگ درهرمز وجود دارد.
از ديرباز اين جزيره براي دريانوردان شناخته شده و مطرح بوده است. اين جزيره از لحاظ تجاري در گذشته جايگاه ممتازي داشته و بالغ بر چهل هزارنفر جمعيت داشته است اما امروز جمعيت هرمز به زحمت به 7 هزار نفر مي رسد.
پرتغالي ها در سال 1507 ميلادي جزيره هرمز را به تصرف خود درآورده و115 سال اين جزيره در اشغال آنان بوده است كه سرانجام درسال 1622 ميلادي در دوره شاه عباس صفوي توسط امام قلي خان اين جزيره فتح شده است. وجود آثارتاريخي از جمله قلعه پرتغاليها، خانه زعفراني، قصر بي بي گل، قصر صورت، برج ناقوس و بركه هاي متعدد آب شاهد اين موضوع است.
شغل اصلي ساكنين هرمز صيادي است اما در گذشته به لحاظ تجاري اهميت فراواني داشته است كه با حمله مغولها در سال 700 هجري مردم آن به سمت قشم مهاجرت كردند. در نگاه اول جزيره هرمز سرزميني محروم به نظر ميآيد اما با گشتي كوتاه در داخل جزيره متوجه مي شويم كه اين جزيره داراي ثروت هاي فراواني است كه بدليل بيتوجهي مسئولين زيباترين نقاط طبيعي اين الماس غوطه ور در آب در بدتريت شرايط نگهداري مي شود.
در كوچه پس كوچه هاي اين جزيره براحتي مي توان بزهاي كوهي را ديد كه بدون هيچ مزاحمت به گشت و گذار در ميپردازند و آهوهاي وحشي هرمز كه بيشتر در اطراف كوه ها هستند نيز از ديگر جاذبه هاي طبيعي اين جزيره كه از توابع جزيره قشم به شمار مي آيد است.
يكي از مكانهاي جذاب گردشگري قلعه پرتغالي هاست . ضمن بازديد از اين قلعه جز مخروبه هايي كه باقي مانده است چند توپ جنگي پرتغالي هم ديده مي شود كه يادگار استعمار پرتغال بر اين سرزمين است
اين قلعه كه در ضلع شمالي جزيره هرمز و درساحل دريا قرار دارد، مهمترين قلعه باقي مانده از روزگار تسلط پرتغاليها برسواحل و جزاير خليج فارس است. اين قلعه به فرمان آلفونسو آلبوكرك دريانورد پرتغالي در سال ۱۵۰۷ ميلادي، در محلي موسوم به «مورنا» احداث شد.
قلعه به شكل چند ضلعي نامنظم است. ساختمان آن بسيار محكم است و ديوارهايي به قطر ۵/۳ متر با چند برج به ارتفاع ۱۲ متر دارد. تأسيسات قلعه شامل انبارهاي تسليحات، آب انبار (بركه) و اتاقهايي با سقف هلالي است.
قسمت مركزي جزيره به دليل وجود طبقات ارتفاعي بيشتر براي كوهنوردي و دامنه نوردي مناسب مي باشد و بخش جنوبي جزيره به دليل وجود غارهاي دريايي و سواحل زيبا از نظر جذب گردشگر ساحلي اهميت دارد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]