واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: چانهزني معدنيها براي واقعي شدن نرخ سنگآهن
گروه صنعت و معدن- شركتهاي توليدكننده سنگآهن و فولاد در حال حاضر سرگرم چانهزني براي تعيين نرخ فروش جديد سنگآهن هستند. خبرگزاري فارس با فعالان اين دو حوزه گفتوگويي انجام داده كه در آن بر واقعي شدن نرخ اين ماده معدني تاكيد شده همانطور كه اكنون براي فولاد چنين شده است.برخي از سرمايهگذاران اين بخش نيز معتقدند، دولت بايد شرايط جديد كه ناشي از واگذاري سهام شركتهاي دولتي است را براي فولاديها تشريح كند و همزمان برنامهاي چندساله تدوين شود تا شركتهاي فولادي نيز بر مبناي آن سود، هزينه و... خود را پيشبيني كنند.
پيشنهاد 100هزار توماني
هماكنون سنگآهن توليد داخل به عنوان ماده اوليه مورد نياز كارخانههاي فولادسازي با قيمتي پايينتر از قيمتهاي جهاني به واحدهاي فولادي عرضه ميشود و اين در حالي است كه فولاد داخلي با وجود برخورداري از يارانه سنگآهن و انرژي، به قيمت جهاني به فروش ميرسد.
بررسي قيمتهاي شمش نشان ميدهد بهاي جهاني اين محصول در فروردين سال گذشته 500 دلار بود كه در انتهاي سال 86 به 900 دلار رسيد. شمش فولاد سال جاري را نيز با جهش قيمتي آغاز كرد و فقط در روزهاي 15 تا 19 فروردينماه از 895 به 985 دلار افزايش يافت كه اين روند تاكنون نيز ادامه داشته است. در اين شرايط نرخ داخلي فولاد نيز با اندكي فاصله در پشت سر قيمتهاي جهاني در حركت بوده، به طوري كه هماكنون قيمتها به مرز 12هزار ريال در هر كيلوگرم رسيده است. به اين ترتيب مقايسه قيمتهاي فعلي با نرخهاي ابتداي سال گذشته بيانگر آن است كه فولاد از رشد 5/2 برابري در فروش برخوردار شده است. در چنين وضعيتي بهاي فروش هر تن كنسانتره سنگ آهن در يك سال اخير از 47هزار تومان به 56هزار تومان رسيده كه اين رقم تنها حدود 20درصد رشد را نشان ميدهد.
محمدعلي احمدزاد اصل، رييس هيات مديره شركت سنگ آهن چادرملو در اين مورد با اشاره به برگزاري جلسات مربوط به تعيين قيمت سنگ آهن با حضور فولادسازان و توليدكنندگان سنگ آهن گفت: معدنكاران خواستار اعمال قيمت 100 هزار توماني بابت فروش هر تن كنسانتره سنگ آهن در مرحله اول طرح پيشنهادي خود هستند.
وي افزود: بر اين اساس در مراحل بعدي، قيمتها با توافق فولادسازان و معدنكاران و بر اساس ميزان عرضه و تقاضا، افزايش قابل قبولي خواهد داشت.
وي با بيان اينكه 25درصد قيمت تمام شده توليد فولاد به سنگآهن اختصاص دارد تاكيد كرد: احتساب قيمت 100 تا 120هزار توماني براي هر تن كنسانتره سنگ آهن باعث ايجاد شوك در بازار نخواهد شد.
به گفته وي هماكنون بحثهاي مربوط به تعيين قيمت سنگ آهن بين شركتهاي فولادي و سنگ آهن در حال پيگيري است و ايميدرو در اين جلسات نقشي ندارد.
وي پيشبيني كرد نتايج جلسات مربوط به تعيين قيمت سنگ آهن طي ماه جاري مشخص شود. رييس هيات مديره شركت سنگ آهن چادرملو ادامه داد: هر قيمتي كه مورد توافق فولادسازان و معدنكاران سنگ آهن قرار گيرد از ابتداي سال آينده قابل اعمال خواهد بود.
وي تاكيد كرد: با توجه به شرايط اقتصادي كشور، واقعي شدن قيمت سنگ آهن يك الزام است و اين موضوع حتي براي صنعت فولاد نيز مفيد خواهد بود.
وي با طرح اين سوال كه صنعت فولاد تا چه زماني ميخواهد از رانت خريد سنگ آهن به قيمت پايين برخوردار شود، تصريح كرد: در حال حاضر صنعت فولاد با دو مساله مواجه است كه يكي قيمت پايين سنگ آهن بوده و ديگري برخورداري از يارانه حاملهاي انرژي است و در واقع قيمت مواد اوليه توليد فولاد يك سوم قيمتهاي جهاني است ولي بهاي فولاد توليدي برابر با قيمتهاي جهاني است.
احمدزاد اصل هزينه حمل هر تن سنگ آهن را از ايران به چين حدود 100 تا 120دلار عنوان كرد و افزود: توليدكنندگان چيني پس از خريد سنگ آهن از ايران، آنرا به فولاد تبديل كرده و سپس فولاد توليدي خود را با قيمتي پايينتر از فولاد ايراني به ما عرضه ميكنند كه به همين دليل فولادسازان ايراني خواستار وضع تعرفه براي فولاد وارداتي هستند.
به گفته وي، آزادسازي نرخ سنگ آهن در راستاي رعايت عدالت بين بخشهاي مختلف صنعتي و معدني ضروري است.
احمدزاد اصل قيمت عليالحساب فروش هر كيلو سنگ آهن به كارخانههاي فولاد را در سال جاري 65تومان عنوان كرد و افزود: هم اكنون قيمت جهاني سنگ آهن حدود 107 يورو بيش از 145هزار تومان است در حاليكه اين محصول با قيمت بسيار پايين به فولاد سازان عرضه ميشود.
وي افزود: هم اكنون حدود 22ميليون تن سنگ آهن در كشور توليد ميشود كه اكثر نياز توليدكنندگان فولاد را تامين ميكند.
تعيين قيمت با جدول زمانبندي
معاون برنامهريزي و توسعه شستا با تاكيد بر اين موضوع گفت: قيمت سنگآهن بايد براساس يك جدول زمانبندي پنجساله تعيين و روند تعيين قيمتها توسط دولت مشخص شود.
محمدرضا پورابراهيمي اشاره به بحثهاي مطرح شده مبني بر احتمال تغيير قيمت فروش سنگآهن در كشور گفت: اگر قرار باشد اين قيمت تغيير كند قطعا بحث افزايش آن پيگيري خواهد شد و بحث كاهش قيمتها مطرح نخواهد بود.
پورابراهيمي با بيان اينكه دولت حق دارد از منافع خود دفاع و توليدات خود را متناسب با قيمتهاي جهاني عرضه كند گفت: هر چقدر قيمتهاي داخلي به قيمت جهاني نزديكتر شود كارايي اقتصادي نيز افزايش خواهد يافت.
حميدرضا فولادگر، عضو كميسيون صنايع مجلس نيز در اين مورد گفت: افزايش قيمت سنگآهن تمايل سرمايهگذاران به حضور در معادن سنگآهن را افزايش خواهد داد و به اين ترتيب طرحهاي توسعههاي سنگ آهن نيز با سرعت بيشتري اجرايي خواهد شد.
وي ادامه داد: افزايش قيمتگذاري سنگآهن گام مثبتي در جهت خصوصيسازي معادن سنگ آهن خواهد بود و به واگذاريها تسريع ميبخشد.
محمد احراميان، مديرعامل شركت نورد فولاد يزد در اين مورد گفت: تاكيد بر ارزان فروشي سنگ آهن يا به اين دليل است كه فولاد سازان ميخواهند سود خود را بالا نگه دارند و يا اينكه آنقدر ضرر ده هستند كه ميخواهند با خريد سنگ آهن ارزان قيمت، زيان خود را جبران كنند.
وي گفت: شركتهاي داخلي توليدكننده شمش فولاد هر كيلو سنگآهن را به قيمت حدود 56تومان خريداري ميكنند در حاليكه قيمت جهاني هر كيلو سنگآهن حدود 150تومان است و به اين ترتيب معدنكاران ايراني 100 تومان در فروش هر كيلو سنگ آهن ضرر ميكنند در حاليكه اگر سنگ آهن داخلي نيز به قيمت جهاني فروخته شود عدهاي به واردات سنگ آهن اقدام خواهند كرد و كمبود فولاد داخلي نيز جبران خواهد شد.
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]