واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: در نشست آسيبشناسي كتاب شعر كودك مطرح شد
جاي برخورد با كتابهاي بازاري استعدادها را تشويق كنيم
ليلا باقري
تهران امروز
نشست بررسي آسيبشناسي كتاب شعر كودك و نوجوان، 8 آبان، با حضور حميد هنرجو، عباس كريمي و سميرا جلالي در سراي اهل قلم برگزار شد.
در ابتداي اين نشست كريمي از آسيبهاي كتابهاي بازاري و عامهپسند گفت كه به بر ذائقه كودك و نوجوان تاثيرگذاشته و به ذهن موزون آنان ضربه ميزند.
وي افزود: نشر كتابهاي شعر كودك به دليل فروش خوبي كه معلول قيمت پايين و تيراژ بالاست توسط ناشران استقبال ميشود بدون آن كه بر محتواي ساختاري و محتواي آنها نظارت صحيحي شود در حالي كه كودكان امروز كتابخوانان فردايند و بايد ذائقه آنها را از حالا به سمت و سوي صحيحي هدايت كرد.
اين منتقد ادبي با اشاره به اينكه نويسندگان ادبيات كودك و نوجوان بايد با روانشناسي اين گروه سني آشنايي كامل داشته باشند، گفت:كتابهايي هستند كه براي كودكان نوشته ميشوند. كتابهايي نيز به نگارش درميآيند كه درباره كودكان و نوجوانانند اما مخاطبان آنها بزرگسالان و والدين آنها هستند. اين كتاب ها در رده آثار آموزشي قرار مي گيرند و نميتوان از آنها به عنوان كتب كودك و نوجوان ذكر عنوان كرد چرا كه رده سني متفاوتي دارند. بنابراين نويسندگان بايد به اين نكته خيلي مهم توجه داشته باشند.
حميد هنرجو در ادامه با بيان اينكه شعر كودك هويت خودش را بعد از انقلاب پيدا كرده است، تصريح كرد: در همه بخشهاي هنري شاهد آثار بازاري هستيم و شعر كودك نميتواند خودش را جداي ديگر هنرها ببيند. چنانچه در سينما هم مسئله فيلمهاي گيشهاي مطرح ميشود. در شعر كودك و نوجوان شاهد آثاري هستيم كه ميخواهند لباس شعر كودك را به تن كنند اما بن مايه ادبي لازم را ندارند. اما نكته اينجاست كه آثار سطحي را نميتوان خطر جدي محسوب كرد. در همه كشورها هم چنين كتابهايي وجود دارند و با نام پرفروش هم مطرح ميشوند.
اين شاعر كودك و نوجوان با بيان اينكه بايد فضا را به سمتي برد كه در ميان رشد اين آثار مخاطب به سمتي برود كه از مولف و ناشر كتاب برجستهاي بخواهد كه ويژگيهاي مختلفي كودك و نوجوان را داشته باشد، افزود: امروزه داشتن زبان كودك لازم است اما اين به تنهايي كافي نيست چراكه تنها يكي از شناسههاي اثر مناسب براي كودك و نوجوان محسوب ميشود.
هنرجو وجود كتابهاي پرفروش را در همه جاي دنيا طبيعي دانست و گفت:برخورد نهادهايي چون ارشاد و رسانهها نبايد به گونهاي باشد كه به اين آثار وجاهت داده شود. نبايد از كتابهاي بازاري ترسيد و با آن مبارزه كرد و به ارشاد گفت كه مجوز ندهد، چراكه هيچ كدام موثر نيست و گاه با يك برخورد نامناسب با اثري كه چندان ارزشي ندارد به آن كتاب وجاهت ميدهد. يك ضد برخورد باعث ميشود برخي فكر كنند كه يك اثر در چه قد و قامتي است.
وي پيشنهاد داد به جاي برخورد نامناسب با اين آثار كتابهاي فاخر و شاعراني كه آثار درخور توجهي را توليد ميكنند شناسايي و مورد تشويق قرار گيرند و افزود: من دلخور ميشوم وقتي ميبينم شمارگان چاپ كتابهاي سطحي از كتابهايي كه جايزه برده و حتي در كتابهاي درسي هم معرفي شدهاند بيشتر است. از همين رو هر چقدر تشويق خودمان را معطوف كساني كنيم كه كار خوبي انجام ميدهند نتيجه بهتري ميگيريم و اين تشويق هم تنها شامل شاعران شناخته شده نيست.
هنرجو همچين تصريح كرد: بعد از گذشت سه دهه شعر كودك و نوجوان كمتر اثر بازاري را پيدا كرديم كه مولفان آن چهرههاي شناخته شده شعر باشند. افراد گاه به سبب ذوق و علاقه خود كاري را وارد بازار ميكنند. مثلا معلمي براي مدتي درس علوم را منظوم تدريس كرده و بعد با تشويق ديگران آن را چاپ كرده است. در حقيت قصد و غرضي در اين كار نبوده تا سطح دانش كودكان ما را سطحي كنند تا نتوانند اثر خوب را از بد تشخيص دهند.
عباس كريمي، نويسنده و منتقد ادبي نيز با اشاره به چرخه معيوب توزيع كتاب در سطح كشور گفت: برخي كتابها به دليل رابطههايي كه وجود دارد همه جا فروخته ميشود، از كتابفروشيها گرفته تا داروخانه. اما برخي كتابهاي خوب و درخور توجه را گاه در خود انتشارات هم نميتوان پيدا كرد كه اين به توزيع بيمار كتاب و به تبع آن كتاب كودك باز ميگردد.
وي درباره نقش رسانه در اين زمينه اضافه كرد: رسانه ميتواند در معرفي آثار خوب موثر باشد و از سوي ديگر تضاد در توليد آثار ميتواند در معطوف شدن توجه رسانه به آن موثر باشد، مثل كتابي كه محمد صالح اعلا با عنوان «تمام آنچه مردان درباره زنان ميدانند» ترجمه كرد كه تمام صفحات آن سفيد بود. اين تضاد باعث شد كه تا مدتها اين خبر در بورس اخبار باشد. يا كتابهايي در قطع بزرگ كه فروش خوبي داشتند. كريمي ادامه داد:هرچه بتوانيم با اين تضادها و المانهاي رسانهاي ميزان كتابخواني را بالا ببريم به اتفاقات مثبت در اين زمينه نزديكتر خواهيم شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]