تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤثّرترين وسيله جلب رحمت خدا اين است كه خيرخواه همه مردم باشى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833631598




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ شهاب‌الدين سهرورديحكمت اشراق بر تعاليم عاليه قرآن كريم استوار است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ شهاب‌الدين سهرورديحكمت اشراق بر تعاليم عاليه قرآن كريم استوار است
گروه انديشه: پايه‌هاي حكمت اشراق بر تعاليم عاليه قرآن مجيد استوار است و از مكاتب افلاطوني و نوافلاطوني نيز تاثيرپذيرفته‌است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 8 مردادماه برابر است با روز بزرگداشت شيخ اشراق، «شهاب‌الدين سهروردي»، بنيان‌گذار حكمت اشراق.

«يحيي بن حبش بن اميرك»، ملقب به شهاب الدين، شيخ اشراق، شيخ شهيد، حكيم معروف و بنيان‌گذار حكمت اشراق است. وي در سال 549 هـ.ق در سهرورد متولد شد. حكمت و اصول فقه را نزد «مجدالدين جيلي» استاد فخر رازي در مراغه فراگرفت و در علوم حكمي و فلسفي سرآمد شد و با حدت ذهن و نيك‌انديشي، بر بسياري از علوم علمي اطلاع يافت.

سهروردي چون در بسياري از موارد خلاف رأي قدما نظر مي‌داد و از حكمت ايراني و اصطلاحات دين زردشتي استفاده مي‌كرد، متعصبان او را به الحاد متهم كردند و علماي حلب، خون او را مباح شمردند. صلاح الدين ايوبي فرمانرواي مصر و شام فرمان داد او را به قتل رسانند و سرانجام وي در سال 578 هـ.ق در حبس و در سن 38 سالگي به شهادت رسيد.

پايه‌هاي تاريخي فلسفه اشراق از طرفي بر تعاليم عاليه قرآن مجيد استوار است و از طرف ديگر بر مكاتب افلاطوني و نوافلاطوني مبتني شده است. در ديدگاه سهروردي، هر سخني كه به نحوي قرآن و وحي آن را تصديق نكند، بيهوده است و بايد از آن دوري جست. با نظر به تعلق خاطر و دلبستگي خاص سهروردي به قرآن و وحي، حضور قرآن را در همه آثار وي مي‏توان احساس كرد. او به ويژه در رساله‏هاي عرفاني و بحث‏هاي الهيات، روان‏شناسي، نورشناسي و مثل افلاطوني، به صورت گسترده از آيات قرآن بهره گرفته است.

استفاده سهروردي از قرآن و حديث

در رسايل سهروردي، عقل در مقابل وحي نيست، بلكه در طول وحي است. حملات غزالي بر فلسفه مشاء در كتاب‌هاي «تهافت‌الفلاسفه» و «المنقذ من الضلال» ضرباتي كاري بر پيكره جريان فلسفي در جهان اسلام وارد كرد. يكي از آثار اين حملات ايجاد بدبيني و ذهنيت منفي فزاينده نسبت به فلسفه در ميان دينداران بود، زيرا بسياري از آنان فلسفه را انديشه و تفكري بيگانه مي‌دانستند. اين نگرش زماني تقويت مي‌شد كه با مراجعه به آثار فلسفي مشائي در آن زمان، در آن‌ها اثر چنداني از آيات قرآن و حديث كه دو منبع اساسي معرفت ديني هستند، نمي‌ديدند.

با توجه به اين مسئله، سهروردي براي حمايت از فلسفه، رسالتي را آغاز كرد كه طي آن كوشيد تا ميان فلسفه و عرفان و قرآن تا سر حد توان هماهنگي ايجاد كند و اگر پس از وي صدرالمتألهين سخن از «اتحاد قرآن و عرفان و برهان» به ميان مي‌آورد كه به واقع مي‌توان طراح و معمار اصلي اين انديشه را شيخ اشراق دانست.

به گفته «نيكلسون»، آيات قرآن مانند «الله نور السموات و الارض» از منابعي است كه تأثير ويژه در فلسفه و عرفان داشته‌ است. بدون شك سهروردي در بحث نورشناسي كه محوري‌ترين بحث فلسفه اوست از آيات سوره نور تأثير پذيرفته‌است.

شيخ اشراق هم‌چنين در بحث مثل افلاطوني از آيات و رواياتي كه درباره فرشتگان و نقش آنان در نظام آفرينش آمده بهره گرفته ‌است. وي حقيقت را امري واحد مي‌دانست و آن را منسوب به خداوندي واحد دانسته و اصطلاح « الحق من ربك » را از قرآن وام گرفته است. سهروردي مي گويد: «حقيقت، خورشيد واحدي است كه به جهت كثرت مظاهرش تكثر نمي‌يابد. شهر واحدي است كه باب‌هاي كثيري دارد و راه‌هاي فراوان به آن منتهي است». وي در اثبات تجرد نفس نيز به آيات قرآن استناد مي‌كند.

وي عقيده داشت در ايران باستان امتي مي‌زيست كه مردم را به حق رهبري مي‌كرد و آنان را پرستنده حق واحد مي‌دانست. سهروردي افراد اين امت را پهلوانان و جوانمرداني يگانه‌پرست مي‌داند و ايشان را با اين كلام معرفي مي‌كند: «خداوند ولي كساني است كه ايمان آورند و ايشان را از ظلمت به سوي نور هدايت مي‌كند.» او حكماي ايرانيان باستان را كساني مي‌داند كه با شيوه‌ اشراقي به مقام عرفاني والايي رسيده‌اند.

شيخ هميشه در بيان مسائل، به خصوص احكام و مسائل مربوط به دين بي‌باك بود و همين صراحت بيان او بود كه سرانجام فقهاي قشري عامه عليه او شوريدند، او را مرتد خوانده و سخنانش را خلاف اصول دين دانستند. اين كينه و عناد تا جايي رسيد كه «ملك ظاهر» را تشويق به قتل او كردند. اما ملك ظاهر نمي‌پذيرفت و به خواست آنان توجهي نمي‌كرد. اما فقها با ارسال شكوائيه به صلاح‌الدين ايوبي او را مجاب كردند كه فرمان قتل شيخ را صادر كند. سرانجام صلاح‌الدين ايوبي در نامه‌اي از پسرش خواست به دليل برخي ملاحظات سياسي شيخ را به قتل برساند.

شيخ اشراق در توصيه‏اي چنين مي‏گويد: «نخستين چيزي كه تو را به آن توصيه مي‏كنم، تقواي خداوند بزرگ و برتر است. هر كس به او روي آورد، ناكام نماند و آن كس كه بر او توكل كرد، باز نماند. شريعت و دين را به پاي دار. دين، تازيانه‏اي الهي است كه خداوند بندگان خود را با آن به رضوان خويش هدايت مي‏كند. هر سخني كه قرآن و حديث به آن گواهي ندهد، از سرچشمه بيهوده برخاسته، از سخنان ناسزا به شمار مي‌رود. آن كس كه به ريسمان قرآن چنگ نزند، به گمراهي رفته و در ته چاه هوا و هوس فرو افتاده».

يكي از سفارش‏هاي معنوي شيخ اشراق چنين است: «اگر كسي پيوسته به جهان ملكوت فكر كند و از روي خضوع خداي خود را ياد كند و در عالم قدس به ظرافت بينديشد و از غذاي خود و امور نفساني بكاهد و شب را زنده بدارد و در پيشگاه پروردگار به التماس افتد و خاشع شود، مشمول عنايات ويژه خداوندي مي‏شود». او در جاي ديگري نيز مي‏گويد: «اگر بيش از ميزان ضرورت به نفس خود نپردازي و به علم و دانش روي آوري، به بسياري از فضايل مي‏رسي».*

*منابع: ملاصدرا، هانري كربن؛ شيخ اشراق، جلال افشار؛ دائرةالمعارف فارسي مصاحب؛ آشنايي با علوم اسلامي، استاد مطهري.
 دوشنبه 7 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 214]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن