واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: يوسف شاهين درگذشت خداحافظي با نماد سينماي انديشمند عرب
گروه فرهنگي؛ يوسف شاهين فيلمساز سرشناس مصري كسي كه به مدت چند دهه نماد سينماي متفاوت و انديشمند عرب شناخته مي شد، سرانجام ديروز بعد از چندين سال كشمكش با بيماري درگذشت.
شاهين هنگام مرگ 82 سال داشت و از شش هفته پيش به دليل خونريزي مغزي به كما رفته بود. او با حدود شش دهه فعاليت در دنياي سينما چهره يي جنجالي از خود ترسيم كرد و همواره از منتقدان سياست هاي خارجي امريكا همين طور مصر و دنياي عرب بود. شاهين در عين حال با كشف عمر شريف و ارتقاي موقعيت كاري زمينه هاي حضور اين بازيگر مصري را در هاليوود و بازي در فيلم هايي چون «لورنس عربستان» و «دكتر ژيواگو» فراهم كرد. شاهين 25 ژانويه 1926 در اسكندريه از مادري يوناني و پدري لبناني به دنيا آمد و بعدها در كالج ويكتوريا تحصيل كرد. او پس از يك سال تحصيل در دانشگاه اسكندريه به امريكا رفت و در تئاتر پاسادنا در كاليفرنيا در رشته بازيگري ثبت نام كرد. شاهين بعدها به مصر بازگشت و اولين فيلمش را با نام «بابا امين» در سال 1950 ساخت.
فيلمساز مصري يك سال بعد با «پسر نيل» براي اولين بار در جشنواره فيلم كن حضور يافت. «خورشيد سوزان» (1954)، «زمين» (1969)، «خداحافظ بناپارت» (1985)، «سرنوشت» (1997) و «ديگر» (1999) ديگر فيلم هايي هستند كه در تمام اين سال ها از شاهين در جشنواره كن به نمايش درآمده اند. او كه بيش از 40 فيلم در كارنامه دارد، در 1979 براي فيلم «اسكندريه... چرا؟»
خرس نقره يي جايزه ويژه هيات داوران جشنواره فيلم برلين را از آن خود كرد. كارگردان معروف مصري به دليل بيماري شديد نتوانست آخرين فيلم خود «هرج و مرج» را تمام كند و خالد يوسف فيلمساز هموطن او اين فيلم را به پايان رساند كه اولين بار در دنيا سپتامبر پيش در جشنواره فيلم تورنتو پخش شد.
او در 1997 در پنجاهمين سالگرد برگزاري جشنواره فيلم كن جايزه يك عمر دستاورد هنري را گرفت. شاهين در طول دوران فيلمسازي حدود چهل فيلم كارگرداني كرد و به مدت چهار سال نيز در اواسط دهه 60 ميلادي به صورت تبعيد در خارج از كشورش به سر مي برد.
در ميان فيلم هاي اخير شاهين، سه فيلم «مهاجر»، «سرنوشت» و «ديگر» در سطح جهاني بسيار مورد توجه قرار گرفت. او در اين فيلم ها به موضوعاتي چون تساهل و تمايز ميان بنيادگرايي مذهبي و تروريسم مي پردازد. شاهين همواره از منتقدان سياست هاي خارجي امريكا و دنياي عرب بوده و هميشه با مقامات مصري مشكل داشته است. در دوراني كه بسياري از همكاران شاهين در سينماي مصر از كمك دولت بهره مند مي شدند، او از نخستين فيلمسازاني بود كه فيلم هايش را با سرمايه اروپايي ها مي ساخت.
شاهين ادعا كرد پس از فيلم هنري «گنجشك» در 1972 كه در آن از فساد جناح هاي سياسي در مصر انتقاد كرد و آن را عامل شكست اعراب در جنگ شش روزه با اسرائيل دانست، كمك دولت به او قطع شد. رئيس جمهور فرانسه ديروز ساعاتي پس از درگذشت شاهين با ارسال پيام تسليتي از شخصيت وي تقدير و ستايش كرد.
«نيكلا ساركوزي» طي بيانيه يي اعلام كرد؛ هنر هفتم يكي از مشهورترين چهره هاي خود را از دست داد. يوسف شاهين علاقه خاصي به مصر داشت اما در عين حال فردي اجتماعي، واقع گرا و متعهد بود. در اين بيانيه همچنين آمده است؛ استعداد شاهين اين امكان را براي وي فراهم مي ساخت تا اشكال و انواع اصطلاحات هنري را گسترش و توسعه دهد و همه نوع فيلم توليد كند.
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]