واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: گفتوگوي اعتماد ملي با رئيس سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران؛امنيت بصري پارك زنان را تضمين ميكنيم
به موازات انتقادهايي كه نسبت به گشايش پارك زنان در تهران مطرح شد، گروههاي بسياري از زنان هم از نقلط مختلف شهر راه نخستين پارك اختصاصي زنانه شهر را در پيش گرفتند تا روزرهاي گرم تابستان را در خنكاي اين پارك به ورزش و تفريح بپردازند. علي محمد مختاري، رئيس سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران در گفتوگويي با اعتماد ملي درباره دلايل تاسيس اين پارك و همچنين تامين امنيت پاركهاي تفكيكشده توضيح داده است.
تا به حال احداث چند مجموعه بوستان اختصاصي براي زنان در برنامه كار شهرداري تهران بوده و چه تعداد از اين بوستانها افتتاح شدهاند؟
احداث سه بوستان با عناوين مادر آزادگان، مادر قائم و مادر چيتگر به مساحت جمعا 60 هكتار در دستور كار اين سازمان است كه بوستان مادرآزادگان به زودي افتتاح و در اختيار بانوان ارجمند قرار خواهد گرفت. بوستان مادر قائم كه حدود نيمي از عمليات اجرايي آن انجام شده و مادر چيتگر هم 20 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است كه با برنامهزمانبندي دقيق در حال انجام هستند. بخشي از بوستان جنگلي نشاط نيز جهت استفاده اختصاصي بانوان تجهيز و با عنوان بوستان بهشت مادران در حال حاضر مورد بهرهبرداري قرار گرفته است.
جانمايي اين بوستانها با چه ملاكهايي انجام ميشود و آيا براي تامين امنيت آنها همفكري شده است؟
بحث جانمايي اين بوستانها با توجه به امكانات و عرصههاي در اختيار شهرداري تهران از چند وجه مورد مطالعه قرار گرفتهاند؛ اولين شاخصه، جانمايي اين بوستانها در اراضي جنوبي شهر تهران بوده كه به اين ترتيب تلاش بر برقراري عدالت در امكان استفاده از مكانهاي تفريحي- رفاهي شهروندان تهراني بوده است.
دومين شاخصه در مكانيابي اين بوستانها دسترسيهاي مناسب شهري و امكان استفاده از خدمات حمل و نقل عمومي شهر است به گونهاي كه در نزديكي ترمينالهاي شهري و ايستگاههاي قطار شهري واقع شدهاند تا ضمن پاسخگويي به نياز ساكنان محلات اطراف بتوانند در بعد شهري نيز به ارائه خدمات بپردازند. شاخصه ديگر مكان اين بوستانها همين مساله امنيت است كه شما به آن اشاره كرديد. محل بوستانها از دو منظر امنيت اجتماعي و امنيت بصري مطالعه شده و تلاش بر اين بوده است تا محل بوستانها به لحاظ شهري خوانايي لازم را داشته باشند تا مباحث حفظ امنيت اجتماعي آنها به حداكثر برسد. در همين راستا در طراحي بوستانها هم با حفظ ارزشهاي زيبايي منظر، حريم بوستان كاملا محصور شده است تا ضمن كنترل ورود و خروج مراجعان حداكثر ميزان آرامش و امنيت خاطر را براي بانوان به دنبال داشته باشد. از منظر امنيت بصري نيز پروژهها بهگونهاي مكانيابي شدهاند تا حداقل ميزان اشراف و ديد از خارج به بوستان وجود داشته باشد و در مواردي هم كه از بيرون امكان اشراف وجود داشته است با مطالعه دقيق به صورت مورد محصورشده كل بوستان از امنيت بصري برخوردار باشد. مضافا هماهنگيهاي لازم با مراجع ذيربط در خصوص برقراري امنيت فيزيكي صورت گرفته است.
شهرداري تهران و بهطور خاص سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران با چه اهدافي پروژه پاركسازي براي زنان را دنبال ميكند؟
اصولا بوستانهاي مختص بانوان به آنها اين امكان را ميدهد تا بتوانند با احساس امنيت كامل به تفريح و ورزش در فضاي سبز، باز و مفرح بوستان بپردازند. طراحي و احداث انواع زمينهاي سرپوشيده و سرباز ورزشي از جمله زمين فوتبال با چمن مصنوعي در فضاي باز و با ابعاد استاندارد، زمينهاي تنيس روباز، مجموعه كامل استخر و سوناي سرپوشيده، رينگ دوچرخهسواري با امكان كرايه دوچرخه و رينگ تندرستي (پيادهروي) در فضاي باز بوستان و بسياري فضاهاي متنوع ورزشي ديگر، متضمن تحقق مهمترين هدف از ساخت اين بوستانها يعني افزايش شادابي، نشاط، سلامتي و تندرستي بانوان شهر تهران است. از ديگر اهداف احداث اين بوستانها ميتوان به ايجاد اشتغال براي بانوان جهت تصدي امور بوستان اشاره كرد. احداث فضاهاي جانبي مانند آمفيتئاتر روباز، فضاي چندمنظوره جهت تجمعات فرهنگي- مذهبي، كلوپ جهت برگزاري كلاسهاي آموزشي و... نيز با هدف توانمندسازي فكري و فرهنگي بانوان و بهينهسازي كيفيت زندگي فردي و خانوادگي آنها در طراحي بوستانها لحاظ شده است چراكه هدف سازمان پاركها صرفا در احداث بوستان و بالا بردن سرانه فضاي سبز در شهر تهران خلاصه نميشود. بلكه بالا بردن كيفيت زندگي در شهر تهران از اهداف مهم سازمان به شمار ميآيد. علاوه بر همه اينها تاكيد بر شعائر ملي- مذهبي و احترام به مقام و حقوق بانوان از مهمترين اهداف احداث اين بوستانها است.
آيا به نظرتان ممكن نيست كه تاسيس چنين فضاهايي به تفكيك جنسيتي بيشتر در جامعه دامن بزند؟
زماني كه شئونات اخلاقي و اسلامي جامعه ما حريمهايي را براي بانوان تعريف ميكند، لازم است فضاهايي وجود داشته باشد تا آنها هم بتوانند با آرامش خاطر از فضاهاي سبز شهري و امكانات تفريحي آن استفاده كنند. اين موضوعي است كه سالها در ساير كشورهاي اسلامي نيز در دستور كار است. در ضمن در نظر داشته باشيد كه ما 3 بوستان اختصاصي براي بانوان احداث كردهايم در حالي كه در ساير بوستانهاي شهر تهران كه حدود 1500 قطعه است، به دنبال ايجاد فضاهاي خانوادگي هستيم و امكانات بوستان را براي كل اعضاي خانواده برنامهريزي، طراحي و تجهيز كردهايم.
با توجه به اندك بودن سرانه فضاي سبز شهر تهران آيا اختصاص فضاهايي صرفا به زنان، روند افزايش سرانه فضاي سبز و رساندن آن به حد استاندارد را با مشكل روبهرو نميكند؟
اولا آمار نشان ميدهد كه سرانه فضاي سبز شهر تهران اندك نيست و با برنامههاي سازمان هميشه رو به افزايش بوده و هست. دوما چه كسي گفته كه اگر بوستاني مختص استفاده بانوان باشد در سرانه فضاي سبز شهر به حساب نميآيد؟ مگر بانوان شهروند تهران نيستند؟ اما نكته ديگري كه يادآوري آن ضروري است و اشارهاي هم به مكانيابي اين بوستانها دارد كه از سوالهاي قبلي شما هم بود، رويكرد سازمان در انتخاب مكان اين بوستانها در بعد محلي است، بهگونهاي كه ما براي مثال بوستان 27 هكتاري مادر آزادگان را در كنار بوستان 112 هكتاري آزادگان احداث كردهايم كه از بوستانهاي بسيار پرطرفدار خانوادگي است و يا بوستان 7 هكتاري مادر چيتگر در كنار بوستان جنگلي 1450 هكتاري چيتگر جانمايي شده است. بنابراين ملاحظه ميكنيد كه اختصاص بوستان به بانوان در شرايطي صورت گرفته كه نهتنها تحميلي به ساير شهروندان محله نبوده، بلكه به عنوان نقطه مثبتي براي آن محله جهت دعوت ساير شهروندان به اين بوستانهاي اختصاصي در نظر گرفته شده است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]