تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اولین چیزی که از انسانها سؤال می شود، نمازهای پنج گانه است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855382395




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

خاقاني شرواني، شاعر فضل فروش


واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: خاقاني شرواني، شاعر فضل فروش
افضل الدين ابراهيم بن علي خاقاني حقايقي شرواني از شاعران بزرگ قرن ششم و از بزرگترين و نامآورترين شاعران پارسي گوي است كه در شروان از شهرهاي آذربايجان مي زيست. اين بزرگ نامدار تاريخ ادب ايران، در سده اي روزگار سپري مي كرد كه شاعران بزرگي در آن گردن برافراشته بودند. در نيمه اول سده ششم هجري، سنايي غزنوي مي زيست. نزديك به زمان درگذشت سنايي، عطار نيشابوري گام به عرصه وجود نهاد.
بزرگ ترين قصيده سراي قرن ششم، انوري ابيوردي، معاصر او بود كه استاد بزرگي در شعر پارسي به شمار مي آمد. همچنين شاعران بزرگ و نام آوري چون ابوالعلاي گنجوي، رشيدالدين محمد وطواط، جمال الدين اصفهاني، مجير الدين بيلقاني، فلكي شرواني، اثيرالدين اخسيكتي و نظامي گنجوي معاصر او بودند. آنچه منابع ادبي و تاريخي و از جمله تذكره ها به دست مي دهند آن است كه خاقاني با بيشتر اين بزرگان مكاتبه و مشاعره داشته و به ستايش يا نكوهش و هجو درباره آنان سخن گفته است.
خاقاني مهارت خود را در سرودن شعر مديون و مرهون شاعر نامدار و استاد سالخورده خويش، ابوالعلاي گنجوي، بود. وي همانگونه كه دكتر محمد غلامرضايي، نويسنده كتاب سبك شناسي شعر پارسي از رودكي تا شاملو، نيز اذعان داشته است از ميان شاعران پيش از خود بيش از همه به سنايي غزنوي نظر داشت و خود را جانشين و تالي او برمي شمرد.
بدل من آمدم اندر جهان سنايي را
بدين دليل پدر نام من بديل نهاد
* * *
چون زمان عهد سنايي در نوشت
آسمان چون من سخن گستر بزاد
در حقيقت، آنچه امروزه ادب پژوهان و نام آوران پهنه فرهنگ بدان باور دارند آن است كه شيوه خاص او در سرايش شعر دنباله شيوه سنايي بوده و در عين حال از سبك و سياق حاكم بر پارسي سرايان بزرگ سده ششم نيز جدا نبوده است.
شعر خاقاني براساس باور و نظرمتخصصان زبان و ادب پارسي دشوار و پيچيده و مانند شعر انوري ابيوردي، ديگر شاعر مشهور آن روزگار، بيشتر مركب از قصايد است. البته اين بدان معنا نيست كه خاقاني تنها در اين قالب شعري دست به سرايش سخن يازيده، چرا كه او در ديگر قالب هاي شعري و از جمله غزل، قطعه و رباعي نيز طبع آزمايي كرده بود. همچنين وي مثنوي بلند ومشهوري به نام تحفه العراقين، دارد كه آن را به نام جمال الدين ابوجعفر محمد بن علي اصفهاني وزير و از رجال مشهورسده ششم سروده و در آن سفرش به مكه و زيارت خانه خدا را شرح داده است.
سبك شعري خاقاني كه به تعبير دوخانيكوف، ايران شناس نامدار روس، يكي از درخشان ترين چهره هاي ادب ايران است به تعبير درست ادوارد براون، نگارنده كتاب ارزشمند تاريخ ادبيات ايران، مغلق، بي نهايت مصنوع و حتي فضل فروشانه است.
ظاهرا اين فخرفروشي تا بدان پايه و اندازه بوده است كه برخي از پژوهندگان وادي فرهنگ و ادب و ازجمله دكتر عبدالحسين زرين كوب، تاريخ نگار و اديب نامدار معاصر را واداشته است تا بيان دارند نوعي عقده حقارت بر خاقاني غالب بوده و مفاخره هاي او نيز، پژواك و بازتابي از اين حالت روحي وي است.
به هر ترتيب، آنچه روشن است، اگرچه خاقاني در بخش بزرگي از اشعارش زباني ساده و روشن دارد اما در بسياري از قصايدش به ابهام و اغراق گراييده و مضامين عادي و پيش پا افتاده را در پرده اي از تشبيه، ايهام، استعاره، مجاز و كنايه همراه با ايجاز و ابهام پوشانيده است. دشواري سخن و كلام او تنها از آن روي نيست كه ذهن او به ابهام و اغراق گرايش دارد و از استعمال تركيبات متداول دوري مي كند، بلكه، مهارت، استادي و كارداني او در علوم و فنون روزگار خويش و گستردگي و فزوني اطلاعات و آگاهي هاي او در زمينه هاي گوناگون و انعكاس آنها در مفاهيم شعري شعرش را دشوار گردانيده است. اين دشواري تا بدان پايه است كه فهم شعر او نيز به سان شعر سنايي غزنوي و انوري ابيوردي نياز به فراگرفتن و آموختن مقدمات و آشنايي با دانش هاي كهن و باستاني دارد. اشعار زير كه به توسط خاقاني سروده شده است را مي توان به منزله گواه و مصداقي بر درستي گفتار فوق برشمرد:
تا كه آن سلطان به خوان ماهي آمد ميهمان
خازنان بحر دربر ميهمان افشانده اند
وز براي آنك ماهي بي نمك ندهد مزه
ابر و باد آنك نمكها پيش خوان افشانده اند
گر به دي مه بد زمين مرده پس از بهر حنوط
توده كافور و تنگ زعفران افشانده اند
ور مزاج گوهران را از تناسل بازداشت
طبع كافوري كه وقت مهرگان افشانده اند
خورد خواهد شاهد و شاه فلك محروروار
آن همه كافور كز هندوستان افشانده اند
خاقاني شاعري بسيار حساس و زودرنج بود. رخدادهاي روزگار وي را به شدت تحت تاثير قرار مي داد و همين امر سبب شده بود كه او گهگاه مرثيه نيز بسرايد. آنچه روشن است، مراثي او سرشار از احساسات و عواطف است. خانيكوف، ايران شناس نامي سده نوزدهم ميلادي، درباره يكي از مرثيه هاي خاقاني چنين نظري ابراز داشته است:
«اندوه موجب شده است تا فضل فروشي خود را فراموش كند و شعرش مشحون از تعبيرات مشكل و صنايع لفظي نيست بلكه راست به دل خواننده مي نشيند و او را به مصيبتي خانوادگي علاقمند مي سازد كه هفت قرن از آن مي گذرد.»
اگرچه در سده ششم به سبب سده هاي متمادي حكومت اقوام بيگانه، دوران ضعف و فتور اعتقادات ملي است، اما در شعرخاقاني كه پدرش درودگر و مادرش نومسلماني با اصليت مسيحي بود نوعي وطن دوستي و دلسوزي نسبت به احوال كشور و در نظر داشتن مفاخر گذشته قابل احساس است.
ظاهرا توانمندي خاقاني در سرايش شعر تا بدان پايه بوده كه شعراي بزرگ بعدي به او مانند گنجي مخفي كه چندان در دسترس همه كس نبوده چشم داشته اند. محمد رهبر در مقاله اي كه با عنوان، غزل بگو خاقاني، نگاشته در اين زمينه آورده است كه «روح بزرگي چون مولانا نيز در غزليات از آن گوهر خوشاب استعارات و تشبيهات تازه خاقاني وام مي گيرد و سعدي شيراز نيز همچنين و به حافظ كه برسيم اوج اين وامداري است... حافظ پس از سعدي به هيچ شاعر ديگري مانند خاقاني نظر نداشته است. آن چنان كه بسياري از غزليات حافظ بر همان رديف و قافيه و وزن غزليات خاقاني است.»
درحقيقت، بنا به وجود مضامين و تعابير همانند در اشعار خاقاني و حافظ و نيز با توجه به پاره اي از غزليات هم وزن و قافيه آن ها مي توان نگرش ويژه اين دو شاعر بزرگ را به ديوان خاقاني نتيجه گرفت. به عنوان نمونه مي توان موارد زير را شاهد آورد:
خاقاني:
ديدي كه يار چون زدل ما خبر نداشت
ما را شكار كرد و بيفكند و برنداشت
حافظ:
ديدي كه يار جز سر جور و ستم نداشت
بشكست عهد و از غم ما هيچ غم نداشت
خاقاني:
تاكي از قصه هاي بدگويان
قصه ها پيش داور اندازي
حافظ:
يكي از عقل مي لافد يكي طامات مي بافد
بيا كاين داوري ها را به پيش داور اندازيم
 يکشنبه 6 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مردم سالاری]
[مشاهده در: www.mardomsalari.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن