واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: دانش - پيوند پنهان برهوت و اقيانوس
دانش - پيوند پنهان برهوت و اقيانوس
پژوهشگران دانشگاه ليورپول دريافتهاند كه چگونه توفانهاي گردوغباري كه در صحراي آفريقا ميوزند ميتوانند به پايداري حيات در مناطق دوردست شمال اقيانوس اتلس كمك كنند. دانشمنداني كه در كشتيهاي تحقيقاتي مستقر در اقيانوس اتلس مشغول به كارند، نقشه نحوه توزيع تركيبات غذايي از جمله فسفر و نيتروژن را تهيه كردند و پژوهشهايي درباره اينكه موجوداتي مانند فيتوپلانكتونها چگونه در مناطقي كه سطح تركيبات غذايي آن اينقدر پايين است، زنده نگه داشته ميشوند، انجام دادند. آنها متوجه شدند كه اين به اصطلاح گياهان قادرند در اين مناطق رشد كنند زيرا ميتوانند از مواد معدني آهنداري كه از توفانهاي گردوغبار صحراي آفريقا به دست ميآيد حداكثر استفاده را بكنند. اين مسئله به آنها اين امكان را ميدهد كه در كمبود تركيبات مغذي مانند فسفر در اقيانوس از تركيبات معدني يا بازيافتي حاصل از گياهان مرده يا در حال فساد بهرهمند شود. فسفر از آن جهت اهميت دارد كه يكي از مولفههاي ضروري ساخت DNA به شمار ميرود.
پروفسور جورج ولف (G.Wolff) از گروه علوم زمين و اقيانوسي دانشگاه ليورپول توضيح ميدهد: «ما دريافتيم كه سيانو باكتريها- نوعي از فيتوپلانكتونهاي باستاني- در درك اينكه چطور برهوتهاي اقيانوسي ميتوانند رشد گياهان را تضمين كنند، اهميت بسيار دارند. سيانو باكتريها براي باليدن به نيتروژن، فسفر و آهن نياز دارند. آنها نيتروژن را از هواسپهر تامين ميكنند اما فسفر عنصر شيميايي فوقالعاده فعالي است كه مقدار آن در آب دريا بسيار ناچيز است و در هواسپهر زمين هم پيدا نميشود. آهن هم فقط در مقادير جزيي در آب دريا وجود دارد اما يكي از فراوانترين عناصر درون خاك است. يافتههاي ما حاكي از آن است كه توفانهاي گردوغبار در صحراي آفريقا عامل اصلي تفاوت فاحش بين تعداد سيانوباكتريهاي شمال و جنوب اقيانوس اتلس است. اين گردوغبار توفان برُد، شمال اتلس را حاصلخيز ميكند و اجازه ميدهد فيتوپلانكتونها از فسفر معدني بهرهمند شوند اما رهاورد اين توفانها به جنوب اتلس نميرسد و بنابراين فيتوپلانكتونها بدون در اختيار داشتن آهن كافي نميتوانند از تركيبات معدني استفاده كنند و در نتيجه شانس چنداني براي رشد نصيبشان نميشود.» پروفسور ريس ويليامز (R.Williams) كه از نويسندگان اين مقاله است، ميافزايد: «از اقيانوس اتلس عمدتا به عنوان «برهوت اقيانوسي» ياد ميشود زيرا بسياري از تركيبات غذايي كه براي چرخه حيات گياهان ضروري است، يا در آن ناياب است يا اينكه فقط در اعماق تاريكتر اقيانوس پيدا ميشود. اما چون گياهان براي جذب اين تركيبات غذايي پراهميت، به مقداري نور خورشيد هم نياز دارند، بنابراين نميتوانند تركيبات مورد نياز را هميشه از اعماق اقيانوس تامين كنند. بدينترتيب آنها بايستي اين تركيبات مغذي را از جاي ديگري تامين كنند. اما حالا كه ميتوانيم نشان دهيم سيانوباكتريها چگونه از تركيبات مغذي استفاده ميكنند، اين شانس را داريم كه شناخت بيشتري درباره اينكه حيات چگونه در اقيانوس سر پا نگه داشته ميشود و اينكه چرا اتلس «برهوت اقيانوسي» نيست، به دست بياوريم.»
«اين يافتهها بسيار مهم هستند زيرا چرخههاي حيات گياهي در حفظ تعادل گازهاي موجود در اتمسفر نقش حياتي دارند. با بررسي نحوه بقاي گياهان در اين مناطق، ما توانستيم نشان دهيم كه اقيانوس اتلس قادر است دياكسيد كربن هواسپهر را از طريق رشد و نمو گياهان فتوسنتزكننده به خود جذب كند.»
مقاله اين پژوهش در ژورنال «ژئوساينس نيچر» منتشر شده است. در اين تحقيق دانشمنداني از مركز ملي اقيانوسنگاري و آزمايشگاه سوثمپتون و آزمايشگاه علوم دريايي پليموس شركت داشتهاند. اين پژوهش با حمايت مالي انجمن تحقيقات محيط طبيعي انگلستان انجام شده است.
Science Daily, Jul. 19, 2008
يکشنبه 6 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]