واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
ملاقات آيتالله تسخيري با پادشاه تايلند در شرايطي كه وي به علت بيماري پاسخ مثبتي به درخواستهاي ملاقات از سوي مقامات مختلف را نميداد و حتي استوارنامه سفيران را نيز وليعهد دريافت ميكرد، نشان از عمق توجه پادشاه به مسلمانان و موضوع تقريب مذاهب اسلامي داشت.
اين همايش انعكاس گستردهاي در رسانههاي تايلند داشت و تمامي 10 شبكه تلويزيوني تايلند خبر ملاقات با پادشاه را همراه با فيلم آن پخش كردند.
در حاشيه اين همايش نيز مسجد روحالله طي مراسم باشكوهي در شهرستان جنوبي «ناخان سيتامرات» افتتاح شد. اين مراسم با حضور حجتالاسلام والمسلمين «نوراللهيان» رييس سازمان مدارس و حوزههاي علميه، سفير جمهوري اسلامي ايران، رايزني فرهنگي و جمع كثيري از مسلمانان شيعه و سني افتتاح شد.
جالب اين كه حجتالاسلام والمسلمين سيدحسن خميني نوه گرانقدر امام(ره) نيز در گفتگوي تلفني افتتاح اين مسجد را به «حجت الاسلام سيدسليمان حسيني» امام جماعت تايلندي اين مسجد تبريك گفت و ابراز اميدواري كرد كه بتواند در آينده نزديك از اين مسجد بازديد كند.
وسعت مسجد روحالله بيش از دويست مترمربع است كه مدرسه المهدي نيز با مساحتي مشابه در حاشيه مسجد قرار داشت.
در خصوص وضعيت مسلمانان جنوب تايلند اعتقاد دارم كه ناامنيهاي جنوب ريشه مذهبي يا نژادي ندارد و علل مشكلات را بايد در فقر، توسعهنيافتگي، تفاوتهاي فرهنگي و چالشهاي اجتماعي جستجو كرد.
اصلاحات اقتصادي، بازسازي نظام قضايي، توجه به زبانهاي محلي مثل «ملايو» و ارتقاي نظام آموزش، به نفع مردم منطقه فارغ از هرگونه عقيده و نژاد است.
به نظر ميرسد دولت جديد تايلند و شخص آقاي سورايود نخستوزير موقت، اراده و علاقه زيادي براي كاهش بحران در جنوب دارد و تلاشهايي را به منظور ايجاد درك عميقتر بين مقامهاي دولتي و ساكنان محلي به منظور اعتمادسازي آغاز كرده است.
با توجه به وجود اكثريت مسلمان در جنوب، انجام اموري چون آموزش زبان مالايي، ارائه خدمات برمبناي اصول اسلامي، گنجاندن دروس اسلامي در برنامه آموزش مدارس، ايجاد اشتغال براي دانشآموختگان مسلمان و افزايش توليد غذاي حلال ميتواند در تقويت اعتماد عمومي نسبت به دولت مؤثر باشد.
دادن آموزشهاي لازم به نيروهاي امنيتي در خصوص نحوه برخورد با مسلمانان و آشنا كردن آنان با فرهنگ و زبان مردم منطقه كه در دستور كار دولت نيز قرار گرفته است، مفيد ميباشد. در مجموع راهحل مشكلات جنوب را روشهاي صلحجويانه و مسالمتآميز ميدانم. تايلند عضو ناظر سازمان كنفرانس اسلامي است و مشاوره و مذاكره بين مقامهاي دو كشور براي بهبود وضعيت مسلمانان و استقرار آرامش در جنوب به طور منظم در جريان بوده است.
دولت تايلند به منظور تعامل بيشتر با مسلمانان سعي دارد روابط خود را با كشورهاي اسلامي استحكام بخشد و مسئولين كشور همواره برلزوم تقويت و بسط مناسبات باكشورهاي خاورميانه و ممالك اسلامي تأكيد ميكنند. به نظر ميرسد با بازتر شدن فضاي سياسي تايلند، فرصتهاي مناسبتري براي فعاليت تشكيلاتي و مسالمتآميز مسلمانان و مشاركت بيشتر آنان در تصميمگيريهاي ملي و منطقهاي فراهم آيد. جمهوري اسلامي ايران با احترام به تماميت ارضي تايلند، خواهان بهبود وضعيت مسلمانان و همچنين استقرار صلح در جنوب بوده و به همين دليل با دولت اين كشور به ويژه از طريق سازمان كنفرانس اسلامي همكاري منظمي دارد.
در جمعبندي نهايي ميتوان گفت، ظرفيت گستردهاي در بنيان انرژي در روابط ايران و تايلند پديد آمده است كه ميتوان از آن براي ارتقاي سطح روابط اقتصادي دو كشور در چارچوب يك راهبرد جامع كه منافع دو كشور و منطقه را در برداشته باشد، بهرهبرداري كرد.
به هرحال وجوه اقتصادي، فرهنگي و تاريخي روابط ايران و تايلند زياد است كه ميتوان درآينده برروي هر يك برنامهريزي كرد.
اكنون كه آقاي محمد كشاورززاده، از ديپلماتهاي شناخته شده و مجرب وزارت امورخارجه ايران به عنوان سفير جديد منصوب شده است، از خداوند متعال براي وي طلب توفيق كرده و ارتقاي مناسبات پنجاه ساله ايران و تايلند را در زمان تصدي ايشان آرزو ميكنم.
بانكوك
محسن پاك آيين _ اول شهريور 1386
پايان
يکشنبه 6 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]