تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):رمضان ماهى است كه ابتدايش رحمت است و ميانه‏اش مغفرت و پايانش آزادى از آتش جهنم. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848338077




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

زندگی نامه صادق هدایت ـ هدایت ، تعهد و مسئولیت اجتماعی


واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: (صادق هدایت) نمونه کامل وتمام عیار روشنفکران وابسته درروزگار پهلوی است. جماعتی که به رغم ادعای آگاهی ودانش و فرهیختگی ،کمترین توجهی به سرنوشت مردم و طبقات فرودست جامعه که بی رحمانه ازسوی قدرت های استعماری استثمار می شدند و بخاطردرخواست ابتدایی ترین حقوق انسانی ، اسیر ضرب و شتم نیروهای حکومتی بودند و درسیاه چاله های قرون وسطایی جان می دادند ، نداشتند ، و تنها در اندیشه کسب منافع مادی ، ولذایذی برای خود بودند.
برای هدایت ، تنها برخورداری از لذایذ زود گذر زندگی مطرح بود. همین که اسباب و وسایل خوشگذرانی برای او مهیا باشد ، همه چیز خوب و عادی ، و همه کار جهان بر وفق مراد است: (امروز رفتم به یکی از کافه های خیابان لاله زار و به یاد تئاتر های اوانگار اروپا کمی مزقون گوش کردم ) (۱)


صادق هدایت - عاشقونه دات کام

می بینید که غم هدایت ازچه نوع غمی است. این نویسنده اشراف زاده از کمبود ساز و ضرب و مزقون در زندگی اش گله دارد. او در آشفته بازار بعد از جنگ جهانی اول ، وقتی که جریان (تجددطلبی) دستور کار دولت هاست ، به صورت پنهانی با حکومت هم صد امی شود و برای تخریب بنیان های سنتی و اعتقادی مردم این سرزمین دست به کارمی شود و دراین راه به هیچ چیز رحم نمی کند حتی دین وآئین مردم و همه چیز را بازیچه قرار می دهد.کتاب(علویه خانم)را که محصول همان سال هاست ازنظر بگذرانید. اوگروهی از زوار امام هشتم شیعیان رانشانه می گیرد و آن ها را به عنوان مشت نمونه خروار ، مرکز تمام تباهی ها و انحرافات و ابتذالات اخلاقی معرفی می کند. ویا اگر(بوف کور)را از نظر بگذرانید به نمونه های فراوانی ازسمپاشی های او علیه دین و خدا برخورد می کنید: (… ولی هیچ وقت نه مسجد و نه صدای اذان و نه وضو(اخ وتف) انداختن ودولا و راست شدن در مقابل یک قادر متعال و صاحب اختیار مطلق که باید تنها بازبان عربی با اواختلاط کرد ، درمن تأثیری نداشته است.) (۲)
از جمله آثار ضداسلامی هدایت باید از(افسانه آفرینش) نام برد. این اثرکه یک نمایشنامه(خیمه شب بازی) درسه پرده است مملو ازتوهین به خداوند و فرشتگان و اساس خلقت است . هدایت که عنصری ضد اسلام است وکاملا همگام با ماشین حکومتی رضاخان عمل می کند ، انتظار دارد تا این خوش خدمتی جبران کمبود و (مدرک تحصیلی) او را بنماید و زعمای حکومت او را در مسیر رشد و ترقی قرار دهند.
تلاش او در فراگیری زبان های اوستایی و پهلوی و تلاش و همکاری اش برای ترجمه متون پهلوی ، در راه وصول به همین هدف و با انگیزه کمک به (اسلام زدایی) و خوش آمد رژیم انجام می پذیرد. آشنایان و دوستان هدایت گه گاه و به صورت پراکنده به این خصلت هدایت اشاره کرده اند و متذکر شده اند که او کینه و خصومتی ریشه دار با اسلام داشت. صادق چوبک در تازه ترین نوشته خود درباره هدایت ، می گوید: (تا به حال هرچه درباره زندگی هدایت نوشته شده ، ازترس حکومت ، خانواده و یا ملاحظه کاری های دیگربوده است. من هدایت را از سال ۱۳۱۵ شمسی شناختم که تازه از هندوستان برگشته بود ، او دشمن شماره یک دین اسلام بود و اعتقاد داشت که تمام بدبختی ها از رهگذر حمله اعراب و دین اسلام برما وارد شده است. او در حقیقت یک ملحد تمام عیار بود و علاقه شخصی من به او بیشتر ناشی ازهمین عداوتی بود که او با دین اسلام داشت…) (۳) دوران دیکتاتوری رضاخان مقارن با دوران نوجوانی و بلوغ فکری هدایت بود و او با اینکه حضور نفس گیر استبداد را در وجب به وجب این سرزمین لمس می کرد ، بی اعتنا به آن ، راه خود را می رفت. وی می دانست رضاخان عامل مستقیم انگلیسی هاست. اما هیچ گاه درجهت افشای این عامل وابسته و در جهت مبارزه با او گام برنداشت. البته عده ای از جماعت شبه روشنفکر و همپالکی های هدایت بعدها و تحت تأثیر رشد تفکر(تعهد و مسئولیت) کوشیدند تا او را نویسنده ای متعهد و مسئول و عنصری وفادار به مردم جلوه دهند و با مدد گرفتن از تعابیر مختلف نمادگرایی و سمبولیسم ، مدعی شدند که هدایت دربرخی از آثارش مخالفت بارژیم پهلوی را ابراز کرده و یادیکتاتوری رضاخان را تصویر نموده است. درحالی که این ادعا ها کاملا ساختگی است و بر اثر نیاز زمانه و از سوی کسانی که نام و آثار او را (نان دانی) خود کرده بودند ، عنوان شده است.


چرا که زندگی یک نویسنده در آثار مکتوب او بازتاب پیدا می کند. همان طور که خشم وکینه جلال آل احمد نسبت به رژیم پهلوی را دربرخی آثار او می توان دید ،(۴) بر همین اساس سازش کاری وعدم احساس مسئولیت هم علامت مشخصه هدایت شده است. عده ای هدایت را تنها به خاطر (بوف کور) می پذیرند و او را به خاطر خلق این اثر مورد ستایش و تمجید قرار می دهند ، در حالی که در اصالت بوف کور و این که آیا این اثر از قلم صادق هدایت جاری شده باشد ، جای تردید بسیار است و گروهی ازخبرگان و صاحب نظران ، حتی برخی یاران و عشاق سینه چاک هدایت بر این باورند که هدایت بوف کور را از نوشته دیگری اقتباس کرده است. عنایت الله دستغیبی(سعید) در یاد داشتی با عنوان(بوف کور ، اثری از هدایت یا ایرونیک؟) می نویسد: ( وقتی که دانشجو بودم یک مجموعه منتخب از آثار شعرا و نویسندگان آمریکا ( ازابتدای قرن هفدهم تاقرن بیستم) راخریده بودم. سال هاست که گاه گاهی صفحاتی را می خوانم و یا مرورمی کنم. چند هفته پیش داستان کوتاهی از واسکین ایرونیک (نویسنده قرن نوزدهم آمریکا) را باعنوان (ماجرای دانشجوی آلمانی) می خواندم…اکنون می دیدم که فصل اول کتاب بوف کور که در واقع هسته اصلی کتاب ولپ مطلب است ، عینا از داستان کوتاه (ماجرای دانشجوی آلمانی) واسکین ایرونیک اقتباس شده است… هیچ شکی نبود زیبایی اثیری وخیره کننده یک زن خیالی که قهرمان داستان نا دیده عاشقش شده است… حتی بعضی جملات و فضا سازی ها هم عینا تقلید شده است…)(۵)
هدایت موجودی برتر وشخصیتی انچنان برجسته واستثنایی که عده ای عنوان می کنند ، نیست. او نویسنده ای بسیارمعمولی است که حتی به خاطر عدم توجه به مسئولیت های اجتماعی در شمار نویسندگان قابل سرزنش قرار می گیرد.





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 183]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن